Krajčí: Situácia v súvislosti s koronavírusom sa mierne zhoršila

Situácia na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom sa mierne zhoršila. V utorok to pri zhodnotení epidemiologickej situácie v krajine povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že predpokladá, že otvorením škôl sa situácia ešte zhorší. Denne zomrie pre koronavírus okolo 100 ľudí. Reprodukčné číslo je mierne nad hodnotou 1.

09.02.2021 17:35 , aktualizované: 19:06
debata (27)

Situácia v okolitých krajinách je najvážnejšia v Českej republike, po nej nasleduje Slovensko. „V ČR a na Slovensku sa krivka zaoblila a má tendenciu začať rásť,“ poznamenal Krajčí s tým, že v ostatných susedných krajinách začína dochádzať k postupnému uvoľňovaniu opatrení, no epidemiologická situácia je tam podľa neho lepšia.

Covid automat od 9. 2., 15 čiernych okresov

Epidemiologická situácia k 9. 2. 2021, Ministerstvo zdravotníctva SR

Fotogaléria
+7

V rámci mobility bol na Slovensku prirodzený nárast chôdze, minister to pripisuje testovaniu. Vzrástla aj mobilita v rámci dopravy, ale len mierne. Počet hospitalizovaných mierne klesol z čísla 3743 na 3652. Stúpol počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii z 307 na 316. Pribúda denný priemer vykonaných testov, pozitívnych je 20 percent vykonaných PCR testov a jedno percento antigénových testov. Celkovo na ochorenie COVID-19 alebo s týmto ochorením zomrelo 6618 ľudí. V karanténe je pre nový koronavírus momentálne 1757 zdravotníckych pracovníkov.

Šéf rezortu zdravotníctva ďalej informoval, že vybraných 40-tisíc učiteľov, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výučbu na školách, začnú očkovať od soboty 13. februára. Očkovania sa budú realizovať v soboty a v nedele v 12 očkovacích centrách. Od 1. marca sa začne na Slovensku očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

V rámci opatrení platných pre celé Slovensko platí štvrtý stupeň varovania. V rámci okresov platí, že v štvrtom, teda v čiernom stupni varovania je 15 okresov, ide o Partizánske, Dunajskú Stredu, Galantu, Sninu, Nitru, Šaľu, Zlaté Moravce, Revúcu, Rožňavu, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnavu a Žiar nad Hronom. V treťom – bordovom stupni je 51 okresov. V druhom stupni varovania – červenom, je 13 okresov.

Krajčí zatiaľ nevie potvrdiť, že by sa na Slovensku nachádzala juhoafrická mutácia nového koronavírusu. Informoval tiež, že by do lekární mohli byť distribuované lieky s liečivom ivermektín. V utorok podpísal žiadosť na 7000 balení. Ide o liečivo viazané na lekársky predpis. Obrovský ošiaľ okolo tohto liečiva podľa jeho slov nie je opodstatnený.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
27 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí