Európu strašia mutácie, na covid zomrelo v EÚ už 500-tisíc ľudí

Nákazlivejšie formy koronavírusu šíriace sa v Európe sú hrozbou. Aj Nemecko s lepšiacimi sa číslami zrejme zostane zavreté.

10.02.2021 06:00 , aktualizované: 22:58
Londýn, koronavírus Foto: ,
Londýn v Spojenom kráľovstve trápi okrem pandémie aj počasie.
debata (110)

22:55 Riziko nákazy koronavírusom sa pravdepodobne výrazne znižuje, ak rúško tesne prilieha k tvári a dotyčný nosí dve namiesto jedného. Vyplýva to z experimentov amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Jeho vedci v laboratóriu skúmali riziko nákazy pri dvojmetrovom odstupe. Zistili, že jedno chirurgické alebo látkové rúško pri výdychu zablokuje asi 40 percent aerosólu mieriaceho k hlave osoby, ktoré sa nadychuje. Nasadením látkového rúška cez chirurgické sa táto účinnosť zdvojnásobila. Pokiaľ mali dve rúška obaja, bola podľa vedcov účinnosť 96,5-percentná.

„Prvou výzvou je prinútiť čo najviac ľudí, aby nosili rúška. Potom zabezpečiť tým, ktorí ho nosia, aby z toho mali čo najväčší úžitok,“ uviedol John Brooks z CDC.

Štúdia mala ale určité úskalia. Výskumníci použili chirurgické rúška od jedného výrobcu a len jeden typ látkového rúška. Či by výsledky boli rovnaké u iných rúšok, tak nie je jasné. Závery CDC však potvrdzujú niektoré skoršie štúdie, podľa ktorých môžu byť dve rúška účinnejšie ako jedno. „Funguje to,“ vyhlásil Brooks.

CDC aktualizovala svoje odporúčania a uvádza, že správne nosenie látkového rúška cez chirurgické môže utesniť medzery medzi rúškom a tvárou, cez ktoré by inak mohli prenikať vírusové častice.

22:30 Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ nedostala od výrobcu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V žiadosť o jej schválenie pre použitie v krajinách EÚ. „Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie (NICEM), ktorý vakcínu Sputnik V vyvinul, Európsku agentúru pre lieky doteraz nepožiadal o posúdenie výsledkov jej klinických testov ani o súhlas na uvedenie svojej vakcíny na trh v členských štátoch Európskej únie,“ uvádza sa v stredajšom stanovisku EMA.

zväčšiť Zásielka ruskej vakcíny Sputnik V proti... Foto: TASR/AP
sputnik, irán Zásielka ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá dorazila do Iránu na letisko imáma Chomejního v Teheráne vo štvrtok 4. februára 2021.

Ruský výrobca vakcíny však podľa agentúry DPA v utorok informoval, že takúto žiadosť podal. EMA vo vyhlásení uviedla, že s ním je v kontakte, aby určila ďalšie kroky. Dodala, že výrobca prejavil záujem o preskúmanie výsledkov svojich klinických testov.

Podľa predbežných údajov o tretej fáze klinických testov publikovaných v časopise The Lancet bola účinnosť vakcíny Sputnik V 91,6 percenta. Po podaní prvej dávky tejto dvojzložkovej vakcíny dosahovala úroveň 87,6 percenta.

21:29 Nemecko najmenej do 7. marca predĺži lockdown kvôli pandémii koronavírusu. So spolkovými krajinami sa na tom dohodla nemecká kancelárka Angela Merkelová. O otvorení škôl môžu už teraz rozhodnúť spolkovej krajiny. Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní tiež povedala, že od marca budú môcť otvoriť kaderníctva. Ďalšie uvoľňovanie opatrení bude závisieť od výrazného zníženia miery prenosu infekcie.

Nemecko sa uchýlilo do izolácie vlani v novembri a odvtedy ju vláda predlžuje a jej podmienky sprísňuje. Doteraz mal lockdown platiť do 14. februára a Merkelová ho teraz chcela o mesiac predĺžiť, s čím ale premiéri spolkových krajín nesúhlasili. Výsledkom je tak kompromisný dátum 7. marca. Znovu sa Merkelová a krajinskí premiéri stretnú 3. marca, aby spoločne epidemickú situáciu vyhodnotili.

Merkelová čelila veľkému tlaku na opätovné otvorenie škôl, s ktorým chcela počkať až na začiatok marca. Na tlačovej konferencii ale povedala, že Nemecko je federálnym štátom, takže konkrétne rozhodnutia môžu urobiť jednotlivé spolkové krajiny. Už niekoľko nemeckých regiónov vrátane Saska ohlásilo, že chce prezenčnú výučbu obnoviť. Postupovať chcú krok za krokom, najprv sa tak otvoria škôlky a základné školy, do lavíc sa vrátia aj žiaci záverečných ročníkov. Harmonogram si ale určia spolkovej krajiny samy.

20:14 Približne tretina Američanov tvrdí, že sa určite alebo pravdepodobne nedá zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Ukázal to prieskum Associated Press – NORC Centrum pre výskum verejných otázok. Kým 67 percent oslovených obyvateľov USA odpovedalo, že sa plánuje dať zaočkovať alebo už sa zaočkovali, 15 percent uviedlo, že sa určite nedá zaočkovať a 17 percent konštatovalo, že očkovanie pravdepodobne odmietne.

Americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci odhaduje, že zhruba 70 až 85 percent americkej populácie je potrebné zaočkovať, aby sa šírenie koronavírusu zastavilo. Nedávno sa Fauci vyjadril, že šírenie nákazlivejších variantov koronavírusu zvyšuje nutnosť vakcinácie väčšieho počtu ľudí.

V USA bolo doteraz potvrdených 2,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 468-tisíc obyvateľov krajiny infekcii podľahlo, čo je najviac na svete.

19:37 V Európskej únii zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19 vyše pol milióna ľudí. Počet nakazených sa od začiatku epidémie blíži k 21 miliónom. Ukazuje to súčet údajov z 27 členských krajín, ktoré zverejňuje Univerzita Johnsa Hopkinsa. Najvyšší počet úmrtí zaznamenalo Taliansko, s najnižším počtom je na poslednom mieste Cyprus.

K stredajšej 18. hodine bolo v súvislosti s covidom zaznamenaných v štátoch Európskej únie 502 552 úmrtí. Najvyšší počet vykázala Taliansko – 92 338 úmrtí, z ktorých 336 za posledných 24 hodín. Najnižší počet registruje Cyprus, kde žije 1,2 milióna ľudí. Na ostrove zomrelo 214 osôb nakazených koronavírusom.

zväčšiť Starší pár kráča po ulici v Barcelone.... Foto: TASR/AP
korona, španielsko Starší pár kráča po ulici v Barcelone. Španielsko patrí v súvislosti s koronavírusom medzi najviac postihnuté krajiny v Európe.

Podľa agentúry AFP sa v mnohých európskych štátoch epidemická situácia zlepšuje. Priemerný denný prírastok novo nakazených za posledných sedem dní klesol v Španielsku v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o 31 percent, v Nemecku o 20 percent a vo Francúzsku o sedem percent. Situácia stagnuje v Taliansku, kde dnes bolo zaznamenaných takmer 13-tisíc nových prípadov za predchádzajúcich 24 hodín. V celej EÚ bolo v týždni od 3. do 9. februára zaznamenaných v priemere 103 250 nových prípadov koronavírusu denne, čo je o 16 percent menej ako na prelome januára a februára.

EÚ, kde žije 447 miliónov ľudí, vykázala zhruba podobný počet mŕtvych v súvislosti s covidom ako USA a Kanada. Počet mŕtvych v oboch krajinách, kde v súčte žije vyše 365 miliónov ľudí, sa blíži k 490-tisícom.

19:03 Kto nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu, bude podľa českého premiéra Andreja Babiša zodpovedný za smrť spoluobčanov. Informoval o tom v stredu spravodajský portál iDNES.cz.

„Ak niekto zajtra (vo štvrtok) neschváli núdzový stav, tak bude priamo zodpovedný za smrť našich spoluobčanov. Ak sa u nás zvýši úmrtnosť, nech si to opozícia vezme na seba,“ uviedol Babiš.

zväčšiť Andrej Babiš Foto: TASR, Jaroslav Novák
andrej babiš Andrej Babiš

Vláda požiadala Poslaneckú snemovňu o predĺženie núdzového stavu až do 16. marca, teda o ďalších 30 dní. Zatiaľ platí do 14. februára. Kabinet však zatiaľ nemá v pléne dostatočnú podporu.

Babiš, ktorý je v stredu na návšteve Srbska, v tejto súvislosti kritizoval, že opozícia na rokovaní o predĺžení núdzového stavu prináša rozpočtové témy. Núdzový stav však podľa premiéra nič spoločné s rozpočtom nemá. Babiš zároveň varoval pred kolapsom zdravotníctva v Česku.

Ako pripomína iDNES.cz, predĺženie núdzového stavu neplánujú podporiť Česká pirátska strana a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Vláda tak už nemá kde zohnať hlasy, aby so súhlasom poslancov od budúceho týždňa platili plošné obmedzenia.

17:18 Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu uviedli, že vakcína proti chorobe COVID-19 od konzorcia AstraZeneca/Oxford môže byť použitá v oblastiach, kde sa šíria nové varianty koronavírusu SARS-CoV-2. Zároveň dodali, že ňou môžu byť zaočkované aj osoby staršie ako 65 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Berúc do úvahy všetky dostupné údaje, WHO odporúča použitie vakcíny (od Astrazeneca/Oxford) pre osoby vo veku 65 rokov a staršie.“ uviedla vo svojom odporúčaní 15-členná Strategická poradná skupina odborníkov (SAGE) pri Svetovej zdravotníckej organizácii.

SAGE ďalej odporučila použitie tejto očkovacej látky aj v krajinách alebo oblastiach, kde „sú prítomné varianty“ koronavírusu. Odborníci tak rozhodli aj napriek výsledkom nedávno zverejnenej štúdie, podľa ktorej vakcína AstraZeneca nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu choroby COVID-19 pri takzvanom juhoafrickom variante koronavírusu SARS-CoV-2.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus novinárom povedal, že zistenia spomínanej štúdie sú „jednoznačne znepokojujúce“. Zároveň však poukázal na „niektoré dôležité výhrady“ voči štúdii, spočívajúce najmä v malej výskumnej vzorke s iba 2000 účastníkmi. Vyzval preto na ďalší výskum v tejto oblasti.

16:47 S príznakmi ochorenia COVID-19 nezostáva doma takmer polovica Čechov. Podľa vedcov to môže byť jeden z dôvodov masívneho šírenia koronavírusu na území ČR.

Vyplýva to zo štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Erfurtskej univerzity v Nemecku, na ktorej sa podieľali aj české inštitúcie. Prieskum bol vykonaný medzi tisíckou respondentov vlani v auguste, novembri a tento rok v januári, informoval v stredu Český rozhlas.

„Takmer polovica ľudí, 46 percent, nezostáva doma, a s príznakmi covidu chodí von. Sú to častejšie ľudia, ktorí sa domnievajú, že sú na infekciu náchylní, ale očakávajú ľahký priebeh. V českej spoločnosti je veľký podiel tých, ktorí preferujú osobnú slobodu pred ohľadom na iných, čo sa ukazuje v čase pandémie ako veľmi nevýhodné,“ komentovala výsledky štúdie Helena Hnilicová z 1. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe.

16:29 Cestujúci prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia budú musieť od pondelka 15. februára absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. (Viac tu)

15:10 Pandémia nového druhu koronavírusu sa v Maďarsku nevyvíja podľa očakávaní, jej druhá vlna neutícha a bilancia šírenia nákazy i úmrtí sa viditeľne zhoršuje, vyhlásila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v stredu v Budapešti na tlačovej konferencii operačného štábu.

Podľa spravodajského servera 444.hu na tlačovej konferencii zaznelo, že po dvoch-troch týždňoch útlmu v uplynulých dňoch sa čoraz viac infikovaných ľudí obracia na svojho obvodného lekára.

14:27 Rusko v stredu oficiálne dosiahlo štyri milióny prípadov nákazy koronavírusom. Len pred niekoľkými dňami pritom Ruská federácia upravila výrazne smerom nahor štatistiku smrteľných obetí tejto infekcie, čím sa v celosvetovom meradle pripojila k najzasiahnutejším krajinám na svete. Uviedla to agentúra AFP.

Vláda priznala 4 012 710 prípadov, čo je po USA, Indii a Brazílii štvrtá najvyššia miera nákazy na svete. Rusko sa však dostalo pod paľbu kritiky pre vládne štatistiky o celkovom počet úmrtí – 78 134 osôb. Lenže podľa údajov, ktoré v pondelok zverejnila štatistická agentúra Rosstat, zomrelo vlani na celom území Ruska viac než 162-tisíc osôb na choroby súvisiace s koronavírusom, čo je viac než dvojnásobok počtu, ktorý uvádzala vládna pracovná skupina.

Pre bagatelizovanie dosahov pandémie a tiež započítavanie výlučne takých úmrtí, pri ktorých bolo ochorenie COVID-19 primárnou príčinou smrti, bolo Rusko už často terčom kritiky.

13:00 Video: Slovenská lekárnická komora k aktuálnemu stavu v lekárňach a k schválenému lieku ivermektín na liečbu covidu.

12:59 Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s výrobou vakcín na Slovensku telefonovala v stredu s európskym komisárom pre vnútorný trh Thierrym Bretonom. Informovala ho, že Slovensko má záujem pracovať na vakcinačnej sebestačnosti. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Ozrejmil, že komisár Breton má v agende aj úlohu pomôcť so zvýšením výrobných kapacít v Európe.

„Komisár privítal informáciu o tom, že na Slovensku máme dostupné výrobné kapacity a Európska komisia môže pomôcť s ich využitím. Prezidentka preto poprosila ministra zdravotníctva, aby jeho ministerstvo poskytlo komisárovi viac detailov,“ uviedol Strižinec s tým, že prezidentka sa komisára pýtala aj na možnosti Komisie finančne pomôcť s potrebnou modernizáciou našich laboratórií. „Komisár potvrdil, že sú na to dostupné zdroje, o ktoré si môžeme žiadať,“ informoval Strižinec.

O týchto možnostiach pomoci od Európskej komisie podľa slov hovorcu prezidentka informovala aj premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý sa tiež venuje téme výroby vakcín, a vláda ich môže použiť. „Prezidentka považuje za potrebné využiť všetky naše kapacity a úsilie každého z nás na dosiahnutie tohto dôležitého spoločného cieľa,“ uzavrel Strižinec. (tasr)

12:35 Do Srbska dorazí v stredu ďalších 500-tisíc dávok vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm, oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič.

Podľa agentúry Tanjug uviedol, že dávky vakcíny začali nakladať do srbského lietadla na pekinskom letisku a do konca dňa budú v Belehrade.

Podľa spravodajského servera B92.net Vučič už v utorok uviedol, že 15. februára dorazí 42-tisíc dávok vakcíny od spoločností Pfizer a BioNtech a 22. februára ďalších 46-tisíc. Do 20. februára dorazí do Srbska aj 125-tisíc – 150.-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, na ktoré bola podpísaná zmluva. Vučič pripomenul, že prvých 50.000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V už do Srbska dorazilo a ďalšie prídu do 15 dní.

12:04 Francúzska mníška, ktorá je najstaršou osobou Európy, prekonala ochorenie COVID-19 len niekoľko dní pred svojimi 117. narodeninami. V stredu o tom informoval portál britskej stanice BBC.

Lucile Randonová, ktorá v roku 1944 začala používať meno sestra André, mala pozitívny test na koronavírus 16. januára, ale nerozvinuli sa u nej žiadne príznaky.

Pre miestne médiá povedala, že „si ani neuvedomila, že ho má“.

Mníška sa izolovala od ostatných obyvateľov domova dôchodcov v meste Toulon na juhu Francúzska, ale teraz je už pokladaná za úplne uzdravenú.

11:22 Ochota dať sa zaočkovať proti covidu na Slovensku výrazne narástla. Zatiaľ čo v decembri 2020 by sa dalo zaočkovať 22,3 percenta respondentov, na prelome januára a februára už 39,8 percenta. Respondenti, ktorí prekonali koronavírus s ťažkým priebehom alebo majú takéto osoby v blízkosti, sa častejšie chcú dať zaočkovať. Tieto závery prináša prieskum Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied (SAV), MNFORCE a Seesame. (Viac tu)

11:01 Na Slovensku je po novom 15 okresov, kde je najväčšie riziko šírenia koronavírusu. Medzi čierne okresy vo štvrtom stupni varovania patria Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava a Žiar nad Hronom. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s účinnosťou od pondelka. (Viac tu)

10:15 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1279 potvrdených prípadov nákazy koronavírom a v súvislosti s covidom zomrelo 98 zväčša starších chronicky chorých pacientov. Počet nakazených postupne klesá od 18. decembra 2020, keď evidovali 198 785 prípadov. Aktuálne je infikovaných 81 644 osôb. V nemocniciach ošetrujú 3747 covidových pacientov, z nich je na podporu umelej pľúcnej ventilácie odkázaných 296 ľudí. Očkovanie proti covidu dostalo dosiaľ 292 627 ľudí, z nich je 113 570 zaočko­vaných aj druhýkrát.

10:07 Na Slovensku pribudlo za utorok 3 179 prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 13 980 PCR testov (pozitivita 22,7 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 268 986. Pribudlo 120 úmrtí na pľúcnu formu covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 5 502 osôb. Celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1 205. (Viac tu)

9:58 Český premiér Andrej Babiš (ANO) v stredu ráno vyhlásil, že v prípade ruskej vakcíny Sputnik V počká Česká republika na schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA). Nebude teda konať po vzore Maďarska, ktoré si túto očkovaciu látku objednalo po vlastnej osi. Rusko však podľa neho už agentúru EMA o schválenie požiadalo. Babiš to povedal pred odletom do Srbska, kde má spoločne so svojím zdravotníckym expertným tímom zbierať informácie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, informoval spravodajský server Novinky.cz.

„Srbsko očkuje vo veľkom. V priemere na obyvateľa patrí medzi najlepšie na svete, takže nás budú zaujímať ich skúsenosti. Majú skúsenosti s vakcínami, ktoré neboli v EÚ schválené,“ predostrel Babiš pred odletom do Srbska. „Budú nás zaujímať ich skúsenosti s aplikáciou antibody (protilátkových) koktailov, ktoré môžu zabrániť ťažkému stavu,“ dodal.

9:35 V utorok odhalili v Česku 10 165 prípadov koronavírusovej infekcie, čo je o 1022 viac než pred týždňom. Zároveň je to prvýkrát od polovice januára, čo za 24 hodín pribudlo viac ako 10-tisíc infikovaných. Počet mŕtvych sa blíži k hranici 18 000.

Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) zostáva na 71 bodoch a stále zodpovedá 4. stupňu. V ČR však napriek tomu už dlhšie platia pandemické obmedzenia na úrovni piateho stupňa. Počet ľudí, ktorí potrebujú lekársku pomoc, podľa dát českého ministerstva zdravotníctva po dvoch dňoch vzostupu klesol. Momentálne je s chorobu COVID-19 v nemocnici 5921 pacientov, z toho je podľa aktuálnych údajov 1058 vo vážnom stave.

8:55 Slovensko by malo kontrolovať svoje hranice. Ako pred stredajším rokovaním vlády uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, je to síce logisticky veľmi náročné, ale podľa jeho slov by sme sa o to mali pokúsiť. „Mali by sme nájsť rozumný vykonateľný režim kontroly na hraniciach," zhrnul. Minister pripomenul, že v lete Slovensko nemalo prakticky žiadnych nakazených a vírus sa k nám opäť rozšíril. Cez hranice sa na Slovensko dostala aj britská mutácia a teraz to podľa neho hrozí aj s juhoafrickou.

Sulík si zároveň myslí, že je potrebné „spojazdniť" aplikáciu na domácu karanténu. Pokiaľ sa tak podľa neho nestane, bude sa k nám vírus v rôznych variantoch vracať stále. „Tú aplikáciu musíme mať, na tom treba robiť," skonštatoval.

8:51 Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) je za sprísnený režim na hraniciach. Povedal to pred dnešným rokovaním vlády. Dodal, že si tiež vie predstaviť, že by Slovensko zaviedlo takzvaný „empty heaven” (prázdne nebo) v prípade, že by sa hranice uzavreli. Doplnil, že od začiatku januára pristálo na Slovensku rádovo päťtisíc ľudí z Anglicka. Domnieva sa, že o všetkých týchto cestujúcich majú k dispozícii dáta.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) v tejto súvislosti uviedol, že susedné krajiny sprísnili podmienky na hraniciach. „Možno aj z tohto dôvodu je otázkou samo o sebe, či má zmysel, aby sme aj my sprísňovali v opačnom smere, pretože mobilita je znížená na absolútne minimum, povedal Klus.

8:34 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3409 na celkovo 1 253 055. Vyplýva to zo stredajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 163 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 23 934. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 7768 ľudí.

8:00 V gréckom v hlavnom meste Atény a jeho okolí bude od štvrtka platiť prísny lockdown, počas ktorého budú zatvorené školy a otvorené zostanú len obchody ponúkajúce nevyhnutný tovar. Vyhlásenie gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa v utorok citovala agentúra AFP. Opatrenia podľa premiéra potrvajú minimálne do konca februára. Mitsotakis poukázal na rastúci počet infikovaných a hospitalizácií v regióne Atika. Obáva sa však aj rozšírenia nových variantov koronavírusu.

Minister zdravotníctva Vassilis Kikilias v utorok varoval, že Grécko čelí tretej vlne koronavírusovej pandémie. V širšej oblasti Atén je podľa Kikiliasa momentálne obsadených 71 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti určených pre pacientov s koronavírusom. Počet potvrdených prípadov v Grécku sa v utorok zvýšil o 1526, pričom až polovicu z nich zaznamenali v Aténach.

7:15 Pendleri sa musia od stredy preukázať pri vstupe do Rakúska negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom nie starším ako sedem dní. Zároveň sa musia aspoň raz za týždeň registrovať cez online formulár. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na svojej webovej stránke.

Pre cestujúcich zo Slovenska do Rakúska platí vo všeobecnosti 10-dňová karanténa a povinnosť predložiť negatívny test. „Ak daná osoba nebude mať pri vstupe do Rakúska negatívny test, bude do Rakúska vpustená, avšak test si musí na jeho území spraviť do 24 hodín,“ priblížil rezort diplomacie. Dodáva, že po teste je potrebné nastúpiť do 10-dňovej karantény. Ukončiť ju možno na piaty deň ďalším negatívnym testom.

6:34 Do Venezuely dorazí prvých 100 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu budúci týždeň. Oznámil to v utorok venezuelský prezident Nicolás Maduro, informovala agentúra AFP. „Keď sa začne očkovací proces, zaočkujeme všetkých lekárov, všetkých zdravotníckych pracovníkov vo Venezuele,“ povedal Maduro v prejave v miestnej televízii. Po najviac zraniteľných sektoroch budú podľa jeho slov nasledovať učitelia. Očakávaná zásielka vakcín predstavuje len jedno percento z celkových desať miliónov dávok, ktoré ruskí predstavitelia prisľúbili zaslať do Venezuely.

6:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude rokovať s premiérmi spolkových krajín o osude karantény, ktorá v Nemecku platí zatiaľ do 14. februára. Uvoľnenie existujúcej uzávery podľa médií nemožno očakávať, Merkelová sa totiž pre obavy z koronavírusových mutácií stavia proti.

Na väčšine územia Nemecka klesá počet nových prípadov odhalenej nákazy. V utorok hlásili úrady 3 379 novo nakazených. Úmerne klesajúcim číslam rastie tlak na uvoľňovanie uzávery. Zdravotnícki experti však vyzývajú na obozretnosť a varujú pred hrozbou, ktorú predstavujú nákazlivejšie varianty koronavírusu šíriace sa v Európe. Merkelová podľa agentúry DPA v utorok povedala, že podporuje uvoľnenie reštrikcií najskôr od 1. marca, keď bude epidemická situácia jasnejšia. V čase, keď britská mutácia koronavírusu stále nie je pod kontrolou, je podľa nej potrebné v najvyššej možnej miere naďalej usilovať o znižovaní počtu nakazených.

Magazín Der Spiegel uviedol, že v návrhoch záverov rokovania, ktoré kancelára v utorok poslalo spolkovým krajinám, zatiaľ nie sú žiadne termíny uvoľňovania. Z dokumentu ale vyplýva, že Merkelová premiérmi zrejme vysloví súhlas s postupným otváraním škôlok a škôl. Kancelárka opakovane sľúbila, že práve tieto vzdelávacie inštitúcie budú prvé na rade.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus