Na Bratislavu sa zosypal sneh, inde to nie je lepšie

Horšie počasie s dažďom a snehom prichádza od západu, za ním bude nasledovať arktická sibírska zima.

10.02.2021 15:08 , aktualizované: 18:16
debata (30)

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia na štvrtok a ďalšie dni s meteorológom Danielom Cibulom. Kde bude najviac snehu a najväčšie zimy?

Video

Nehody a kolóny v hlavnom meste

V dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok sa stalo v Bratislave viacero dopravných nehôd. Tvoria sa tiež kolóny. Informovali o tom dopravné aplikácie.

Zelená vlna RTVS upozornila, že na výjazde z Bratislavy do Ivanky pri Dunaji sú dve dopravné nehody za sebou, v oboch prípadoch je blokovaný jeden pruh. „V kolóne sa zdržíte už od Zlatých pieskov a výjazdu z D1 asi 40 minút,“ doplnila.

Na Hradskej smerom do Vrakune je 15-minútová kolóna, približne o päť minút dlhšie sa vodiči zdržia v Bratislave na výjazde z diaľnice D1 do Vajnôr.

Dve nehody podľa Stellacentra odstraňujú v smere do Dúbravky. Na začiatku Harmincovej, pri predajni automobilov a na ulici Mikuláša Schneidera-Trnavského.

Dopravný podnik Bratislava informoval o skrátení linky 4 po zastávku Kútiky. „V úseku Kútiky – Dúbravka, Pri kríži premáva náhradná autobusová linka X4,“ doplnil.

Výstrahy pre celé Slovensko

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok 11. a piatok 12. februára niekoľko výstrah pre celé územie Slovenska. Pre okresy na západe Slovenska platia na dané dni výstrahy pred vetrom a tvorením snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí na západe Slovenska do štvrtkového rána a rovnaká výstraha pred závejmi platí do piatkového poludnia.

Pre okresy na strednom Slovensku platia výstrahy prvého stupňa pred snežením a nízkymi teplotami. Výstraha pred snežením platí do štvrtkového rána a nízke teploty predpokladajú meteorológovia od štvrtkového poobedia do piatka rána prevažne v severnej časti stredného Slovenska. Na strednom Slovensku sa tiež môžu tvoriť snehové jazyky a záveje, výstraha platí do piatkového poludnia.

Pokiaľ ide o východné Slovensko, podľa SHMÚ tam okrem tvorby závejov hrozí aj silný vietor. Pre okresy Rožňava, Košice, Košice – okolie, Trebišov a Michalovce platí druhý stupeň výstrahy. Tento stav by mal trvať do piatkového poludnia.

Pre okresy Trebišov a Michalovce zároveň platí druhý stupeň výstrahy pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Daný stav platí od dnes až do odvolania.

SHMÚ vydal do štvrtka 02.00 h výstrahu pred snežením aj pre Bratislavu. Najmä vo vyššie položených lokalitách mesta očakávajú meteorológovia výskyt sneženia, pri ktorom napadne od päť do desať centimetrov snehu.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaruje, že s preventívnym posypom ciest, chodníkov, mostov i lávok už začali od skorého rána.

Na Bratislavu sa sypal sneh

10. február 2021, bratislavská Koliba

Fotogaléria
Sneženie na bratislavskej Kolibe, 10. 2. 2021
Sneženie na bratislavskej Kolibe, 10. 2. 2021
+5Sneženie na bratislavskej Kolibe, 10. 2. 2021

„Dispečing vydal pokyn na likvidačný posyp od 09.00 h na komunikácie a od 10.00 h na chodníky. Na kritické kopcovité úseky sú nasadené dodatočné sypače a pripravený aj inertný posyp, ktorý síce sneh netopí, ale najmä pre vozidlá MHD zlepšuje trakciu, aj keď sa na ceste už vytvára vrstva snehu,“ uviedol Vallo na sociálnej sieti.

VIDEO: Na bratislavskej Kolibe už poriadne sneží.

Video

V prípade pretrvávajúceho výdatného sneženia je podľa primátora prirodzené, že posypový materiál už nestíha topiť sneh a na cestách sa začne tvoriť vrstva snehu. „V tejto situácii je prioritou odhŕňanie, aby sme naďalej zabezpečili zjazdnosť ciest. Rovnako je prirodzené, že aj chodníky dostanú snehovú prikrývku, cez ktorú sa následne po ukončení sneženia snažíme čo najrýchlejšie odhrnúť koridory pre chodcov,“ priblížil. Prioritou zimnej údržby podľa neho nie je a ani nemôže byť suchý povrch, ale udržiavanie zjazdnosti ciest, schodnosti chodníkov, a čo najrýchlejšie odhrnutie chodníkov po ukončení sneženia.

Na neodhrnuté či neprejazdné komunikácie v Bratislave môže verejnosť upozorniť magistrát aj prostredníctvom „horúcej“ linky na čísle +421 259 356 7­77 alebo mailom na zima@bratislava.sk. Avizuje to bratislavská samospráva na webe odhrnieme.to, ktorý informuje o zimnej údržbe v hlavnom meste. Linka funguje vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach ako sneh či ľad, spravidla medzi 7.00 h a 19.00 h. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, môže verejnosť svoje podnety posielať mailom na dispecing@bratislava.sk.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie