Matovič: Ja som to 'nepototo'. Sťažujte sa u vedcov

Od pondelka sa Slovensko riadi Covid automatom. Jeho vynovenou verziou. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že Covid automat je "čistokrvným" dielom vedcov a odborníkov. A keď nebude fungovať, a ľudia budú tvrdiť, "ako to Matovič zase potototo", odkazuje verejnosti: "Viete, kde sa sťažovať."

11.02.2021 08:30
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (867)

Prvú verziu Covid automatu vláda schválila 16. decembra. Do platnosti mal vstúpiť hneď po veľkom skríningu, čo je nový názor pre plošné celoslovenské testovanie. Matovič v januári verejnosť upokojoval, že skríning len ukáže, aká je epidemiologická situácia v jednotlivých regiónoch. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hrdo vysvetľoval, že automat je druhým krokom po plošnom testovaní. Teda tým, čo krajina nemala pri prvom veľkom testovaní začiatkom minulého novembra.

Skríning sa začal 18. januára a už minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) ohlásil, že automat sa musí prerobiť, lebo nerátal v infekčnejšou britskou mutáciou koronavírusu. Tá sa totiž rozšírila po Slovensku tak, že aj Matovič v krátkom čase očakáva, že vytlačí pôvodný vírus z čínskeho Wu-chanu.

Deň D bol 8. február, keď sa Slovensko začalo riadiť Covid automatom. Ten podľa aktuálnej epidemiologickej situácie v konkrétnych regiónoch radí okresy do stupňov výstrahy a farieb. Najhoršia je čierna – znamená to, že novoinfikovaných je veľa a nemocnice sú plné. Bordová farba hovorí, že čísla sú len o máličko lepšie, ale aj tak sa obyvatelia okresov s takouto farbou musia testovať pravidelne každý týždeň. Červená farba predstavuje ešte lepšie čísla a testovanie raz za dva týždne. Ružová farba – takú mal len jeden okres a len niekoľko dní, dáva „slobodu“ s trojtýždňovým testom.

„V týchto dňoch sa mnohí tí, čo trpia s perom v ruke pocitom morálnej nadradenosti nad nedostatočne progresívnymi obyčajnými ľuďmi, nechávajú počuť, ako je COVID AUTOMAT nafigu nastavený a ako na koronu nezaberá … ako to Matovič zase potototo,“ ozval sa premiér na sociálnej sieti po štyroch dňoch, čo sa automat zapol.

Pripomenul, že mnohí volali po väčšej spolupráci s odborníkmi a vedcami. „Mesiace ste šírili nenávisť voči opatreniam s tým, že treba nechať na odborníkov či vedcov … a keď to teda ešte neviete, čo veľmi dobre viete – COVID AUTOMAT je čistokrvné dielo odborníkov a vedcov – tak by som bol rád, aby ste nešírili svoje nenávistné bludy … a keď bude fungovať, pochválte ich, a keď nie, tak viete, kde sa sťažovať – autorov poznáte,“ dodáva premiér.

Slovensko pritom nemá ešte takmer žiadnu skúsenosť s Covid automatom, vo štvrtok je zapnutý štvrtý deň. Okrem pravidiel, ktoré určuje automat, však vláda predĺžila núdzový stav a zákaz vychádzania. A výnimky. Je ich dosť a pripravené a odkomunikované sú zmätočne. Na tie sa verejnosť sťažuje, pretože ich ministri nedokážu ani len zrozumiteľne vysvetliť.

Covid automat od 9. 2., 15 čiernych okresov

Epidemiologická situácia k 9. 2. 2021, Ministerstvo zdravotníctva SR

Fotogaléria
+7

© Autorské práva vyhradené

867 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid automat