Hyenizmus počas pandémie: Podvodníci od ľudí lákajú tisíce eur

Polícia varuje pred podvodníkmi, ktorí zneužívajú pandémiu koronavírusu.

11.02.2021 15:45
debata (15)

Množia sa totiž prípady, keď neznámi volajúci kontaktujú seniorov a oznámia im, že ich blízky je s ochorením COVID-19 hospitalizovaný v nemocnici na umelej pľúcnej ventilácii. Podvodník si od seniora vyžiada údaje a požaduje od neho previesť na účet 2 900 eur alebo inú sumu. Keď však oslovená osoba kontaktuje svojho príbuzného, zistí, že je zdravý a v poriadku a že sa nenachádza v nemocnici. V tlačovej správe o tom informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

„Len počas stredy 11. februára sme v okrese Poprad zaznamenali tri takéto podvodné telefonáty. Našťastie, ani v jednom prípade oslovení peniaze neposlali, keďže informáciu si chceli overiť, a tak kontaktovali svojich príbuzných, ktorí mali byť údajne hospitalizovaní a zistili, že tí sú v úplnom poriadku a nie sú hospitalizovaní v nemocnici,“ pokračoval Džobanik. Dodal, že podvodníci neraz využívajú v telefonátoch nátlak a pod rôznymi „legendami“ lákajú od ľudí peniaze.

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli ostražití a nepodľahli nátlaku a rôznym emotívnym príbehom, ktorými sa podvodníci snažia získať ich dôveru. „Akúkoľvek informáciu o tom, že váš príbuzný je hospitalizovaný, prípadne je inak v núdzi, si overte a neposielajte cudzím ľuďom žiadne peniaze,“ uzavrela polícia.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #podvodníci #koronavírus