Náhodná kontrola MOM-iek nedopadla dobre, hrozia pokuty i rušenie zmlúv

Prvá náhodná kontrola mobilných odberových miest (MOM) nedopadla dobre, na miesta, kde zaznamenali nedostatky, príde oficiálna kontrola. Vo štvrtok to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

11.02.2021 19:42
Celoplošné testovanie / Koronavírus / Foto:
Celoplošné testovanie na koronavírus v bratislavskej Petržalke (dostihová dráha), 1. november 2020
debata (24)

Krajčí na tlačovom brífingu uviedol, že ak nebudú dodržané požiadavky, budú sa udeľovať pokuty a môže dôjsť aj k rušeniu zmluvných vzťahov.

Na Slovensku je podľa Krajčího zriadených viac ako 570 odberových miest a ďalšie zmluvy sa majú spracovať. Do MOM, na ktorých zistili nedostatky, pošlú oficiálnu kontrolu.

„Bude hodnotiť, či jednotlivé mobilné odberové miesta spĺňajú požiadavky zmluvného vzťahu. V prípade, že to tak nebude, budú udeľované pokuty, eventuálne sa budú rušiť zmluvné vzťahy,“ uviedol minister.

Ďalšie krátenie dodávok vakcín

Krajčí tiež informoval, že spoločnosť Pfizer vo štvrtok oznámila, že bude opäť krátiť dodávky vakcín na ďalší mesiac, tempo očkovania sa preto spomalí. Dodávky sa majú využívať prioritne na preočkovanie.

„Zatiaľ sme dostali informácie, že budeme mať okolo 51-tisíc dávok týždenne,“ skonštatoval s tým, že Slovensko sa angažuje v tom, aby sme mohli dostať vakcíny aj mimo oficiálnych zásielok.

Od 1. marca by chcel rezort otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrá. „Pokiaľ vakcín bude dosť a bude všetko dobre pripravené, chceli by sme v marci začať v krajských mestách,“ skonštatoval minister.

Testy na nové mutácie vírusu

Šéf rezortu zdravotníctva ubezpečil, že testy, ktoré na Slovensku máme, vedia spoľahlivo detekovať mutácie koronavírusu. Pripomenul, že aj zaočkovaná osoba musí ísť po návrate zo zahraničia do karantény, keďže napríklad vakcína od spoločnosti AstraZeneca nie je dostatočne účinná na juhoafrickú mutáciu nového koronavírusu.

Európska komisia by podľa Krajčího bola rada, ak by členské krajiny sekvenovali päť až desať percent svojich vzoriek vírusu. „Slovensko zatiaľ takéto kapacity zďaleka nemá,“ povedal s tým, že predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík má do desiatich dní poskytnúť zoznam všetkých centier na území Slovenska, ktoré by mohli začať sekvenovať, aby sa čo najviac zvýšili kapacity sekvenácie.

Dodal, že ide o relatívne drahý projekt. Je preto na zváženie, že by sa časť našich vzoriek sekvenovala v iných krajinách, keďže v niektorých by malo byť možné uskutočňovať to aj zadarmo.

24 debata chyba