Ďuriš Nicholsonová odchádza zo strany SaS

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová odchádza zo strany Sloboda a Solidarita (SaS). Svoje rozhodnutie oznámila na sociálnej sieti. Ako dôvod uviedla spor s koaličnou partnerkou a ministerkou Veronikou Remišovou (Za ľudí) ohľadom eurofondov.

11.02.2021 21:58 , aktualizované: 12.02.2021 09:14
Lucia Ďuriš Nicholsonová Foto:
Lucia Ďuriš Nicholsonová
debata (207)

„Nezvládla som formu tlačovej konferencie a preto vyznela ako frontálny útok na Veroniku Remišovú, čo mi je ľúto. Ako politik viem, že forma je často dôležitejšia ako obsah,“ uviedla Nicholsonová v zdôvodnení.

Strana jej rozhodnutie rešpektuje

SaS mrzí rozhodnutie europoslankyne odísť zo strany. Strana hovorí o slobodnom rozhodnutí, ktoré bude rešpektovať. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

„Mrzí nás, že sa naša zakladajúca členka takto rozhodla. Poznáme ju dlho, vieme, že toto jej rozhodnutie nepadlo ľahko, no rozhodla sa slobodne a my to budeme rešpektovať,“ píše sa v stanovisku.

Minister školstva Branislav Gröhling v reakcii na Nicholsonovej rozhodnutie opustiť stranu na facebooku napísal, že ho to mrzí, pričom dúfa, že sa tam možno raz vráti.

Europoslankyňa v pondelok informovala na tlačovej konferencii, že Slovensko prišlo nenávratne o miliardu eur z eurofondov, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja jej realokáciu.

To Remišová odmietla s tým, že na tlačovej konferencii Ďuriš Nicholsonovej odznelo mnoho zavádzajúcich informácií a nie je pravda, že by Slovensko miliardu eur z eurofondov nerealokovalo na boj s koronavírusom.

Ďuriš Nicholsonová sa do európskeho parlamentu dostala po voľbách v roku 2019. Napriek tomu sa objavila na druhom mieste kandidátky liberálov aj v ostatných voľbách do Národnej rady v roku 2020. Vyhlásila však, že ak dostane viac ako 85–tisíc preferenčných krúžkov, toľko jej totiž dali voliči v parlamentných voľbách v roku 2016, zostane na Slovensku. Preferenčný hlas jej dalo 67–tisíc voličov, preto zostala v Bruseli.

Líder SaS Richard Sulík sa chcel s Ďuriš Nicholsonovou najskôr rozprávať. „Nebudem sa ešte teraz vyjadrovať k pani Nicholsonovej. Vyjadrím sa, keď dozreje čas, teda hneď, ako budem mať možnosť sa s ňou v pokoji rozprávať,“ uviedol vo štvrtok.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre Pravdu povedala, že Ďuriš Nicholsonovej rozhodnutie by mohlo súvisieť s jej nedávnym konfliktom s vicepremiérkou Remišovou. Spor sa týka čerpania peňazí z eurofondov.

„Určite by ma mrzelo, keby pani Ďuriš Nicholsonová naozaj odišla. Je to významný člen strany SaS, a bolo by mi ľúto, keby prijala takúto politickú zodpovednosť. Jej rozhodnutie však nechcem komentovať skôr, ako sa vyjadrí ona sama,“ povedala Zemanová ešte pred vyhlásením europoslankyne, ktorým odchod potvrdila.

Poslanec Alojz Baránik tvrdí, že sa s ním osobne Ďuriš Nicholsonová o odchode nerozprávala. „Jej odchod by ma, samozrejme, mrzel,“ povedal pre Pravdu Baránik.

Podľa politologičky Anety Világi by sa Ďuriš Nicholsonovej odchod skutočne dal chápať ako prejav vyvodenia politickej zodpovednosti za to, čo sa stalo medzi ňou a Remišovou.

„Definitívne to však budeme vedieť až vtedy, keď to tak zdôvodní. Príčin totiž môže byť viac, nielen to, že očiernila svojho koaličného kolegu. Možno bola táto kauza len posledným klincom do rakvy pri jej rozhodovaní,“ myslí si Világi.

Vzhľadom na zložitú situáciu v koalícii v pandemickej dobe spojenej so šírením rôznych dezinformácií by podľa nej bolo vhodné, aby Ďuriš Nicholsonová urobila určité politické gesto.

„Keď sa nechce ospravedlniť a odchod považuje za lepšiu formu priznania nejakého pochybenia, je to, samozrejme, akceptovateľné. Neviem však s určitosťou povedať, či je tento krok výsledkom jej tvrdohlavosti, únavy alebo priznaním pochybenia,“ zdôrazňuje Világi.

© Autorské práva vyhradené

207 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ďuriš Nicholsonová #SASKA