Útoky na primátorov či starostov preverí špeciálna skupina

Pre útoky a nátlaky na primátorov, starostov či zástupcov samospráv v Bratislavskom kraji bude na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave zriadená pracovná skupina. Národná kriminálna agentúra (NAKA) a bratislavská kriminálna polícia sa budú zaoberať útokmi, akým napríklad dlhodobo čelí starosta Marianky Dušan Statelov. Uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

12.02.2021 10:58
stajňa, statelov Foto:
Neznámy páchateľ podpálil v noci z 30. na 31. januára 2021 starostovi Marianky Dušanovi Statelovi konskú stajňu.
debata (8)

„Chceme najmä takýmto útokom predchádzať aj v iných obciach. Ďalšie kroky a bezpečnostné opatrenia z taktických dôvodov nebudeme špecifikovať, aby nedošlo k zmareniu už rozpracovaných prípadov," uviedla hovorkyňa.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu s primátorom Stupavy Petrom Novisedlákom a starostom Marianky Statelovom vo štvrtok (11. 2.) rokovali s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), policajným prezidentom Petrom Kovaříkom i ďalšími funkcionármi polície. K rokovaniu došlo pre prípad Statelova, ktorý dlhodobo čelí rôznym formám zastrašovania a na konci januára mu niekto podpálil konskú stajňu. „Výsledkom stretnutia vedenia Policajného zboru so zástupcami samosprávy Bratislavského kraja je dohoda o intenzívnej spolupráci,“ uviedla Bárdyová.

Droba vyhlásil, že každý starosta, primátor a predseda samosprávneho kraja má svoje skúsenosti s rôznymi formami nátlaku, od výpalníctva 90. rokov až po „odkazy od kamaráta“. Ak nebudú orgány činné v trestnom konaní v takýchto veciach podľa neho postupovať rázne, spôsobí to, že slušní ľudia stratia záujem o prácu v samospráve. Po stretnutí s ministrom i vedením Policajného zboru predseda BSK skonštatoval, že vrchní predstavitelia slovenskej polície majú úprimný záujem tento stav riešiť.

„Naozaj im to verím. Podnikajú v konkrétnych prípadoch aj kroky, o ktorých verejnosť nemôže a nebude vedieť,“ podotkol šéf BSK. Droba tvrdí, že aj vďaka tomuto stretnutiu bude polícia postupovať ešte ráznejšie pri obhajobe verejného záujmu v samospráve, a to hlavne pri stavebných konaniach.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #NAKA #polícia SR