Otvorilo sa 2 550 škôl, Gröhling ďakuje samosprávam

Na Slovensku bolo v piatok otvorených 2550 škôl, z toho bolo 1127 materských, 1167 základných a 256 stredných škôl. Informoval o tom minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

12.02.2021 12:14 , aktualizované: 15:02
škola, zvolen Foto:
Študenti počas prezenčného praktického vyučovania v elektrotechnickom laboratóriu na Strednej priemyselnej škole dopravnej vo Zvolene.
debata (3)

„Nábeh otvárania škôl stále pokračuje, čo je v porovnaní s utorkom (9. 2.) trojnásobne viac. V budúcom týždni možno čísla trochu poklesnú pre prázdniny v jednotlivých krajoch. Na druhej strane, je to v záujme mobility dobré, aby sme to v prípade nejakých problémov vedeli ustrážiť,“ skonštatoval minister.

Ako dodal, aktuálne je v materských, základných a stredných školách 168.273 žiakov, ich počet v porovnaní s utorkom stúpol o 50 000. „Je to potešiteľné, vďaka patrí samosprávam a zriaďovateľom, že dodržiavajú všetky pokyny na ochranu zdravia a bezpečnosti tak, aby sme postupné otváranie základných škôl zvládli a aby sme mohli prejsť aj na druhý stupeň a na stredné školy,“ zdôraznil Gröhling.

Ružinov a Staré mesto otvárajú školy

Bratislavský Ružinov otvorí od pondelka osem svojich základných škôl (ZŠ), účasť na vyučovaní je dobrovoľná. Na sociálnej sieti to tom informoval starosta Ružinova Martin Chren. „Od pondelka otvárame osem z našich deviatich základných škôl pre prvé stupne. Základná škola Medzilaborecká je zavretá rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva," uviedol starosta a dodal, že z prevádzkových dôvodov sa na vyučovaní môže zúčastniť zhruba polovica žiakov. „Preto školy otvoríme približne na polovicu. Rodičia, ktorí chcú a potrebujú dať svojich prvákov až štvrtákov do školy, tak môžu urobiť. Rodičia, ktorí svoje dieťa do školy ešte dať nechcú, ich môžu nechať doma a na vyžiadanie im dá škola potvrdenie, vďaka ktorému nestratia nárok na OČR," doplnil.

Od pondelka 15. februára otvorí prvý stupeň základných škôl aj Staré Mesto. „Nadviažeme na plnohodnotné vzdelávanie prerušené pred viacerými týždňami. Urobíme tak so všetkou opatrnosťou a rešpektom k vážnosti pandémie," uviedla mestská časť na sociálnej sieti a dodala, že vyučovať budú v prísnom protipandemickom režime. „Každá staromestská škola má napríklad vyhradené miesto na prípadnú izoláciu žiaka, ktorý začne v priebehu vyučovania vykazovať známky choroby," podotkla mestská časť a dodala, že situácia sa bude priebežne vyhodnocovať. Materské školy v Starom Meste sú otvorené už od predchádzajúceho pondelka.

V Petržalke otvoria niektoré ročníky

Petržalka oznámila, že v týždni od 15. februára nebude obnovená prevádzka 23 materských škôl. „Fungovať bude iba MŠ Bzovícka 6 pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre. Obnovené bude vyučovanie v prvých a druhých ročníkoch prvého stupňa v desiatich základných školách," oznámila mestská časť na sociálnej sieti a tým, že z prevádzkových a organizačných dôvodov nebude fungovať ZŠ Pankúchova 4. „Fungovať bude všetkých 11 školských klubov detí, takisto pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a žiakov 1. a 2. ročníka ZŠ," doplnila Petržalka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Branislav Gröhling #otváranie škôl