Na Lomnickom štíte namerali rekordnú mínusovú teplotu

V piatok ráno namerali meteorológovia na Lomnickom štíte mínus 28,5 stupňa Celzia. Vyrovnal sa tak rekord z roku 2001.

12.02.2021 13:48 , aktualizované: 16:00
Vysoké Tatry Veľká Lomnica príroda zima Foto: ,
Vysoké Tatry od Veľkej Lomnice. Na snímke vľavo Lomnický a vpravo Kežmarský štít, dole uprostred budova lanovky, vpravo hvezdáreň a vľavo hore Lomnické sedlo s lyžiarskym svahom.
debata (3)

Pri vetre s priemernou rýchlosťou 89 kilometrov za hodinu tam bola pocitová teplota až mínus 50 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Veľmi chladno bolo počas minulej noci a ráno podľa SHMÚ aj v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota. Namerali tam až mínus 24,4 stupňa Celzia. „V nižších polohách bolo veľmi chladno aj v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves. Teplota tu klesla na mínus 22,8 stupňa Celzia,“ priblížili meteorológovia.

Počas najbližšej noci budú na našom území v nižších a stredných polohách s veľkou pravdepodobnosťou ešte lepšie podmienky na pokles teploty ako počas minulej noci. „Je dosť pravdepodobné, že teplota klesne v niektorých dolinách výnimočne až na úroveň okolo mínus 27 stupňov Celzia. Priaznivé podmienky na dosiahnutie takejto teploty sa v rámci nižších polôh očakávajú predovšetkým na Gemeri,“ avizuje SHMÚ.

VIDEO: Tuhá zima, aká už dlho nebola. Pozrite si predpoveď počasia na víkend.

Video

Výstraha pred povodňami či závejmi

Na najbližšiu noc preto SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred nízkymi teplotami pre okresy v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výstraha platí do soboty 13. februára do 9:00. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.

SHMÚ zároveň upozorňuje aj na výstrahu druhého stupňa pred povodňami v okrese Trebišov bez rieky Roňava a Michalovce, ktorá je v platnosti do odvolania.

Meteorológovia okrem toho upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov a závejov na väčšine územia Slovenskej republiky. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji tiež platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí do soboty 13. februára do 9:00 v Trenčianskom a Nitrianskom kraji.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zima #chladné počasie #Lomnický štít