Bývalý príslušník SIS z kauzy Judáš sa zastrelil. Vypovedal o podplácaní Lučanského

Bývalý príslušník SIS František Böhm, ktorý bol trestne stíhaný v prípade uplácania vysokopostavených policajných funkcionárov, sa zastrelil.

13.02.2021 08:59 , aktualizované: 14.02.2021 09:33
Plavecký štvrtok František Bohm samovražda Böhm... Foto: ,
Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal František Böhm postreliť svoju ženu a potom obrátiť zbraň proti sebe.
debata (2023)

Informoval o tom portál noviny.sk, podľa ktorého sa Böhm strelil do hlavy v ich rodinnom dome v obci Plavecký Štvrtok v piatok v neskorých večerných hodinách. Svoju ženu mal neúmyselne postreliť do oblasti hrudníka. V čase tragickej udalosti sa mal v dome nachádzať aj ich 20-ročný syn. Böhmova manželka sa podľa informácií portálu mala pokúsiť manželovi zabrániť spáchať samovraždu.

VIDEO: Polícia na mieste samovraždy exsiskára Františka Böhma.
Video

Böhm bol kajúcnikom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia. Vypovedal o údajnom podplácaní policajného exprezidenta Milana Lučanského a ďalších obvinených v prípade Judáš. Mal spolupracovať aj pri vyšetrovaní kauzy Texasan. V polovici decembra ho prepustili na slobodu.

Právny zástupca rodiny Milana Lučanského Miroslav Radačovský v statuse na sociálnej sieti potvrdil, že Böhm bol kľúčovým svedkom proti generálovi Lučanskému. „..Bol tzv. kajúcnikom, stál za dôvodmi kolúznej väzby Lučanského. Toto s určitosťou viem z obsahu spisu. Prečo však došlo k samovražde, resp. k smrti tohto kajúcnika, sa relevantne vyjadriť nemôžem, pretože nepoznám konkrétne okolnosti jeho smrti,“ dodal Radačovský.

Žilinka žiada objasniť, prečo Böhmovi nezaistili zbrane

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nariadil krajskému prokurátorovi v Bratislave zabezpečiť, aby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR dôsledne objasnil dôvody, pre ktoré príslušníci Národnej kriminálnej agentúry nezaistili strelné zbrane obvinenému Böhmovi. Ako ďalej Informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová, prokurátor má tiež posúdiť, či takým konaním nebol spáchaný trestný čin.

„Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za neprípustné, aby osoby obvinené zo závažnej organizovanej trestnej činnosti boli držiteľmi strelných zbraní," uviedla hovorkyňa. Dodala, že Žilinka v tejto súvislosti požiada aj špeciálneho prokurátora, aby preskúmal správnosť a zákonnosť postupu dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Incident vyšetruje krajská kriminálka

Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková, policajti objasňujú tragické udalosti, ktoré sa stali v Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky. „Krátko pred polnocou sme prostredníctvom tiesňovej linky 158 prijali oznámenie o postrelenej žene a zastrelenom mužovi, ktorí sa nachádzali v jednom z rodinných domov v obci Plavecký Štvrtok. Podľa doterajších informácií muž spôsobil strelné zranenie žene a následne sa sám zastrelil. Ženu so zraneniami previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Muž zraneniu na mieste podľahol," ozrejmila Mihalíková.

Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...
Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...
+2Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...

Prípad si na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka. Policajti na mieste v súčasnosti vykonávajú všetky potrebné prvotné a neopakovateľné procesné úkony. „Okolnosti tohto prípadu sú v týchto chvíľach predmetom vyšetrovania. Hneď, ako to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať," dodala bratislavská policajná hovorkyňa.

Nešlo o vraždu, potvrdil Kovařík

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík by bol nerád, ak by sa v súvislosti s touto udalosťou šírili rôzne konšpirácie a špekulácie. V žiadnom prípade sa podľa jeho slov nejedná o vraždu. Zároveň potvrdil, že podľa doterajších informácií spôsobil Böhm neúmyselné strelné zranenie svojej manželke a následne sa sám zastrelil. „Vyšetrovanie je vedené na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave, viac podrobností zatiaľ nie je možné zverejniť,“ uzavrel policajný prezident v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

VIDEO: Daniel Lipšic o hodnovernosti výpovedí kajúcnikov v kauze Judáš. Na súde, ktorý rozhodol o väzbe pre Lučanského 6. 12. 2020.

Video

Lučanský: Hádžu na mňa špinu

Milan Lučanský sa chcel stretnúť s každým, kto tvrdil, že vzal od neho peniaze alebo nejakú výhodu, vyplynulo z výsluchu pred policajným vyšetrovateľom. Odmietal, že by prijímal úplatky či už od Norberta Paksiho, zástupcu šéfa Útvaru zvláštnych policajných činností, alebo od exsiskára Františka Böhma.

Lučanský o Paksim a Böhmovi povedal, že sú „zmrdi“, ktorí na neho hádžu špinu. „Nikdy som od tých ‚zmrdov‘ nemal dôvod ani motív brať peniaze,“ vyhlásil Lučanský.

Podľa výpovedí týchto dvoch kajúcníkov totiž mal Lučanský brať mesačne 30-tisíc eur. Böhm, ktorý už ako podnikateľ mal podvádzať na DPH, vraj dával peniaze Paksimu a ten časť odovzdával Lučanskému. Böhm si tak mal údajne kupovať pokoj od policajtov.

Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...
Milan Lučanský
+7Pieta za Milana Lučanského, policajná budova na...

„To je toľko peňazí, že by som nimi musel kúriť,“ mal podľa záznamu z výsluchu povedať Lučanský, keď si prečítal, že sa mal takto obohatiť o 510-tisíc eur.

Paksi a Böhm sa poznali z čias, keď obaja pracovali spolu v polícii. Böhm odišiel do SIS a ich kamarátstvo pretrvalo. Lučanský sa pred vyšetrovateľom zamyslel, že Paksi mohol brať od Böhma peniaze a tváriť sa, že sú pre neho. Dodal, že keď sa s ním chcel Böhm stretnúť, vždy tam bol Paksi. „Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm spýtal, či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať,“ dodal Lučanský.

Akcia Judáš z 2. decembra bola veľkým zásahom voči najmä bývalým policajným funkcionárom. Do rúk Národnej kriminálnej agentúry vtedy padli ďalší vysokí funkcionári polície, SIS a Kriminálneho úradu Finančnej správy. V skupine ôsmich obvinených bol tragicky zosnulý bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Ich trestná činnosť sa mala podľa polície týkať korupcie, jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #SIS #Milan Lučanský #akcia Judáš #František Böhm