Česko vyhlásilo na dva týždne núdzový stav

Česká vláda vypočula žiadosti hajtmanov a vyhlásila na dva týždne v celej ČR núdzový stav. Nadviaže tak na súčasný núdzový stav platný do nedele polnoci. Spojené štáty sú znepokojené, že Čína odmietla dať expertom WHO pri inšpekcii primárne dáta o prvých ľuďoch nakazených koronavírusom. Žiadajú, aby Číňania zverejnili všetko.

14.02.2021 07:00 , aktualizované: 21:20
debata (84)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:56 V Košiciach sa od piatka do nedele uskutočnilo posledné plošné testovanie, počas ktorého mesto zriaďovalo väčšinu odberových miest na svojom území. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Fabian, odberové tímy zriadené mestom vykonali 57 953 testov a zistili 407 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity ja na úrovni 0,7 percenta.

Ako priblížil Fabian, mobilná odberová jednotka, ktorá testovala v osadách a núdzových centrách medzi ľuďmi bez domova, vykonala dokopy 375 testov a odhalila jeden pozitívny prípad. Ďalšie testovania sa uskutočnia na odberových miestach, ktoré už nebude zriaďovať mesto, ale súkromné spoločnosti, respektíve štát. Mesto ponechá v prevádzke veľkokapacitné odberové miesta na magistráte, v Amfiteátri a Športovo relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva v mestskej časti Juh.

21:19 V Prešove sa počas víkendu realizovalo antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Na 12 odberných miestach zriadených mestom sa prišlo dať otestovať celkovo 9075 ľudí, pričom 53 z nich malo test s pozitívnym výsledkom. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek s tým, že miera pozitivity v rámci mestských odberných miest predstavuje po víkende 0,58 percenta. Víkendové testovanie v prešovských základných školách bolo určené predovšetkým pre ľudí, ktorí potrebovali test na účel cesty do zamestnania a nestihli sa dať otestovať počas pracovného týždňa, respektíve nenašli voľné termíny odberov na súkromných odberných miestach.

20:25 Srbsko v nedeľu darovalo Severnému Macedónsku prvú zásielku 8000 dávok protikoronaví­rusovej vakcíny od spoločnosti Pfizer. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Srbský prezident Aleksandar Vučič a severomacedónsky premiér Zoran Zajev sa zúčastnili na hraničnom odovzdaní danej zásielky, pričom ocenili priateľstvo medzi oboma susediacimi štátmi na Balkánskom polostrove.

Srbsko, krajina so siedmimi miliónmi obyvateľov, dosiaľ zaočkovala približne 600 000 osôb predovšetkým čínskou vakcínou od výrobcu Sinopharm a ruskou vakcínou Sputnik V, pričom v menšom meradle pristúpilo aj k vakcíne od spoločnosti Pfizer. Táto balkánska krajina je jedným z najúspešnejších štátov v Európe, čo sa týka rýchlosti distribúcie vakcín medzi obyvateľstvom.

19:33 Európska únia zrýchli schvaľovanie vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú prispôsobené na nové varianty koronavírusu. Uviedla to v nedeľu eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová, ktorú citovala agentúra Reuters. „Rozhodli sme sa, že vakcína, ktorú výrobca vylepšil na základe predchádzajúcej vakcíny v boji proti novým mutáciám, už nemusí prejsť celým schvaľovacím procesom,“ povedala Kyriakidesová pre vydanie denníka Augsburger Allgemeine. Rýchlejšie tak podľa nej budú k dispozícii vhodné vakcíny bez toho, aby bola ohrozená bezpečnosť.

V členských krajinách EÚ, ktoré poväčšine odštartovali vakcinačnú kampaň 27. decembra, postupne narastá frustrácia z relatívne pomalého tempa očkovania, v ktorom zaostávajú za Britániou či USA. Hoci očkovanie v prvom štvrťroku 2021 odštartovalo pomaly, v druhom štvrťroku dôjde k zrýchleniu jeho tempa, pričom do konca septembra EÚ očakáva, že od výrobcov dostane dostatočné množstvo dávok, aby bolo zaočkovaných viac ako 70 percent populácie, uviedla Kyriakidesová.

17:34 Česká vláda na základe žiadosti hajtmanov vyhlásila na dva týždne v celej Českej republike núdzový stav. Nadviaže tak na súčasný núdzový stav platný do nedele polnoci, informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz. Podľa hajtmana Pardubického kraja Martina Netolického hajtmani okrem iného požadujú, aby sa do škôl od 1. marca vrátili maturitné ročníky a žiaci 9. ročníkov základných škôl za jasne stanovených podmienok testovania.

Hajtmani tiež žiadajú uvoľnenie opatrení v oblasti obchodu a služieb za dodržania jasne stanovených hygienických podmienok. Vyzvali tiež vládu, aby od marca zabezpečila vo firmách testovanie na ochorenie COVID-19.

17:04 V Spojenom kráľovstve dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu už minimálne 15 miliónov ľudí. Oznámil to minister zodpovedný za vakcináciu Nadhim Zahawi. Ako informuje spravodajský portál BBC, Veľká Británia dosiahla míľnik po tom, čo ministri oznámili, že krajina do pondelka dosiahne vládny sľub, že ponúkne vakcínu každému v prvých štyroch prioritných skupinách.

„Nezastavíme sa, až kým do konca apríla neponúkneme vakcínu celej prvej fáze, kategóriám 1 – 9 najzraniteľnej­ších osôb a všetkým nad 50 rokov, a potom všetkým dospelým," uviedol minister na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, keď oznámil 15 miliónov zaočkovaných.

16:20 Ozbrojené sily SR evidujú tri úmrtia profesionálnych vojakov, ktoré mohli súvisieť s ochorením COVID-19. Ako uviedol hovorca OS SR Štefan Zemanovič, miesto, kde sa infikovali, nie je vzhľadom na epidemickú situáciu možné špecifikovať. Ubezpečil však, že OS SR prijímajú všetky potrebné epidemické opatrenia.

Od začiatku pandémie sa koronavírusom nakazilo viac ako 3-tisíc vojakov. V súčasnosti je takmer 200 vojakov v karanténe. Ich zdravotný stav je monitorovaný ošetrujúcimi lekármi. Zároveň OS SR aktuálne evidujú 11 na COVID-19 pozitívnych slovenských vojakov v zahraničných misiách a operáciach.

15:20 Zdravotníkom, ale aj sanitárom alebo upratovačkám, ktorí pracujú na oddeleniach, kde sú hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19, vyplatil štát na príplatkoch za január 13 miliónov eur. Na sociálnej sieti to napísal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). „A bude tak aj v ďalších mesiacoch," doplnil premiér. Zároveň sa personálu nemocníc poďakoval za odvedenú prácu.

Predseda vlády avizoval vyplácanie príplatkov personálu COVID oddelení 31. decembra minulého roka. Príplatok mal podľa neho predstavovať sumu sedem eur za hodinu. „Bude sa vzťahovať na každého pracovníka na COVID oddelení úplne rovnako. Lekár, sestra, sanitár, upratovačka … dostanú za každú tam odpracovanú hodinu úplne rovnaký príplatok," uviedol na Silvestra premiér.

14:43 Českí hajtmani sa v nedeľu dohodli, že požiadajú vládu o vyhlásenie stavu núdze. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka budú žiadať núdzový stav na 14 dní, pričom priorita je návrat detí do škôl. Súčasný núdzový stav trvá len do dnešnej polnoci, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

Hajtmani dopoludnia rokovali s ministrom zdravotníctva Janom Blatným o podmienkach, za ktorých by požiadali o núdzový stav. Medzi tieto podmienky patrí návrat detí do škôl od 1. marca, očkovanie pedagogických pracovníkov, testovanie vo firmách či uvoľnenie v oblasti obchodu, služieb, kultúry a vonkajšieho amatérskeho športu za jasne stanovených podmienok. Hajtmani tiež požadujú prerokovanie pandemického zákona a chcú, aby sa vláda dohodla s opozíciou na ďalšom jednotnom postupe, povedal pardubický hajtman Martin Netolický. Vláda popoludní rokuje o ďalšom postupe.

14:37 Proti ochoreniu COVID-19 sa určite chce dať zaočkovať 39,6 percenta Slovákov. Proti očkovaniu nie je 38,5 percenta opýtaných, momentálne však ešte váhajú. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Určite sa nechce dať zaočkovať proti ochoreniu 18,9 percenta respondentov. V prieskume sa tri percentá ľudí nevedelo k tejto otázke vyjadriť. Viac o téme TU.

14:00 Prísne kontroly na hraničných priechodoch medzi Českom a Nemeckom zatiaľ nespôsobili kolóny ani vážne dopravné problémy. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej pohraničnej polície. Nemecko zaradilo Českú republiku v spojitosti s koronavírusom na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín. Sprísnené opatrenia pre cesty z Česka do Nemecka a stále hraničné kontroly vstúpili do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu.

Obmedzenia, ktoré platia aj pre rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko, sa netýkajú nemeckých občanov alebo cudzincov, ktorí v Nemecku žijú. Výnimku majú zdravotníci, vodiči nákladných vozidiel a ďalší pracovníci nákladnej dopravy. Tí sa pri vstupe musia preukazovať negatívnym testom na nový koronavírus.

13:20 Britský premiér Boris Johnson, ktorý bude v piatok predsedať virtuálnemu zasadnutiu lídrov skupiny G7, má v pláne vyzvať svojich náprotivkov, aby sa spojili v misii dosiahnuť distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 do všetkých krajín a udržateľné zotavenie z pandémie. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP, ktorá sa odvoláva na Johnsonove poznámky k stretnutiu.

„Riešenia k výzvam, ktorým čelíme – od obrovskej úlohy zabezpečiť, aby mala každá krajina prístup k vakcínam, po snahy zvrátiť škody, ktoré naše ekosystémy utrpeli a dosiahnuť udržateľné zotavenie z pandémie – spočívajú v diskusiách, ktoré vedieme s našimi priateľmi a partnermi po celom svete,“ uviedol Johnson. Britský premiér bude predsedať stretnutiu lídrov G7 po prvýkrát odvtedy, čo sa Spojené kráľovstvo v januári ujalo predsedníctva tejto skupiny priemyselne najvyspelejších krajín sveta.

11:55 V sobotu pribudlo v Česku 5118 prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 299 viac než pred týždňom, píše v nedeľu webová stránka televízie Nova. Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) stúplo na 77 bodov. Po mesiaci tak zodpovedá 5. stupňu obmedzení, ktorý v Česku platí už niekoľko týždňov.

Počet aktívnych prípadov stúpol na 103 467. Česko od začiatku pandémie zaznamenalo 1 088 009 prípadov nákazy koronavírusom a 18 143 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Momentálne je s covidom v nemocnici 5456 pacientov, z toho podľa aktuálnych údajov 1086 vo vážnom stave. Vývoj v jednotlivých administratívnych celkoch sa rýchlo mení – v súčasnosti je najhoršia situácia v okrese Trutnov, kde je 1279,05 nakazených na 100 000 obyvateľov. Nasledujú Sokolov (1132,5) a Cheb (1107,67).

11:38 Japonsko v nedeľu formálne schválilo použitie prvej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva dalo zelenú očkovacej látke, ktorú vyvinuli firmy Pfizer a BioNTech. Očkovanie sa tak v krajine začne o pár dní. Rezort oznámil schválenie vakcíny po tom, ako vládny panel v piatok potvrdil účinnosť vakcíny po testovaní v Japonsku.

Očkovanie by sa malo začať okolo stredy a na základe súčasného vakcinačného plánu by prvé dávky malo dostať zhruba 20-tisíc zdravotníckych pracovníkov v prvej línii v nemocniciach. Po nich by malo nasledovať približne 3,7 milióna ďalších zdravotníckych pracovníkov a starší ľudia, ktorí by mali vakcínu dostať v apríli. Očakáva sa, že do júna už bude očkovanie dostupné pre všetkých.

11:17 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku 1707 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 70 starších chronicky chorých pacientov. Informoval o tom v nedeľu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. V nemocničnom ošetrení je 3755 covidových chorých, stav 312 z nich si vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Počet aktuálne nakazených postupne klesol na 77 583. Stúpa pritom počet zotavených z ochorenia, v nedeľu ich bolo 296 173. Očkovanie proti covidu dostalo dosiaľ 335 188 ľudí, z ktorých 128.195 bolo zaočkovaných aj druhou dávkou vakcíny.

10:42 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová nariadila trojdňový lockdown najväčšieho novozélandského mesta Auckland po tom, ako tam zaznamenali tri nové prípady nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. Takmer dvom miliónom obyvateľov tak od polnoci miestneho času nariadili zostať doma, pričom v meste zatvoria školy a všetky prevádzky, ktorých fungovanie nie je nevyhnutné. Premiérka povedala, že mesto uzatvárajú „len pre prípad, že by mohlo ísť o jeden z nákazlivejších variantov“ vírusu, pri ktorom musia postupovať „s vysokou mierou opatrnosti“.

Pozitívny výsledok testu na koronavírus mala trojčlenná rodina z Aucklandu. Úrady vyjadrili znepokojenie nad „novými a aktívnymi“ prípadmi nákazy, pretože neexistuje zjavný zdroj prenosu. Nové prípady vírusu v krajne zaregistrovali naposledy pred tromi týždňami. Boli to prvé potvrdené infekcie po viac ako dvoch mesiacoch.

10:01 Mesto Bratislava po otvorení ďalších nových trvalých mobilných odberových miest (MOM) upustí od zabezpečovania nárazových víkendových testovaní prostredníctvom dočasných odberových miest. Magistrát o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že k piatku bolo v hlavnom meste zriadených 54 trvalých MOM s jedným alebo dvoma odberovými tímami s celkovou kapacitou minimálne 120 000 testov týždenne.

„Tieto miesta sú dostupné počas týždňa a väčšina z nich aj počas víkendových dní. Na niektoré sa dá vopred objednať termín cez štátny rezervačný systém, 32 MOM tímov testuje aj bez rezervácie vopred,“ spresnilo mesto. Víkendové testovania podľa magistrátu mohli so sebou niesť aj nezanedbateľné riziko šírenia vírusu pri veľkom nápore v krátkom čase. „Nehovoriac už o vyčerpaní ľudí, ktorí víkend čo víkend pripravovali testovanie popri inej svojej práci,“ poznamenala samospráva.

9:18 Počas prvého dňa skríningového testovania na ochorenie COVID-19 sa prišlo do 20 odberných miest v Žiline otestovať na ochorenie COVID-19 spolu 9 208 ľudí. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. „Odberné tímy zaznamenali počas soboty 45 pozitívnych výsledkov antigénového testu. Percentuálna miera pozitivity je 0,49 percenta," uviedol Miškovčík.

Testovanie pokračuje aj dnes, väčšina odberných miest je umiestnená v základných školách a v kultúrnych domoch. „Možnosť absolvovať test je od 8:00 do 20:00 s dvoma obvyklými prestávkami pre testovacie tímy, a to od 12:00 do 12:45 a od 17:00 do 17:45," spresnil Miškovčík.

8:20 Vláda povolila od pondelka 15. februára študentom niektorých zdravotníckych odborov cestu do a z vysokej školy, špecializovaného výučbového zariadenia či účelového zariadenia vysokej školy. Ministri to schválili na online rokovaní v sobotu 13. februára.

Opatrenie sa týka študentov štvrtého, piateho a šiesteho ročníka doktorského študijného programu v študijnom odbore všeobecné lekárstvo. Tiež študentov druhého a tretieho ročníka bakalára v študijnom odbore ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia. Povolenie platí aj pre študentov tretieho ročníka bakalára v študijnom odbore urgentná zdravotná starostlivosť.

Študenti sa však musia preukázať buď negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní, alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace. Doložiť môžu aj potvrdenie, že boli zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

7:55 Na Novom Zélande v nedeľu zaregistrovali nové ohnisko nákazy nového druhu koronavírusu. Pozitívny test na ochorenie COVID-19 mala trojčlenná rodina vrátane ženy, ktorá pracuje pre cateringovú spoločnosť dodávajúcu služby pre medzinárodné lety. Informovala o tom agentúra AFP.

Informáciu potvrdil aj novozélandský minister zdravotníctva Chris Hipkins. Podľa agentúry DPA miestne úrady zľahčujú akékoľvek prepojenia medzi nakazenou ženou a stravou dodávanou spoločnosťou, pre ktorú pracuje, pričom tvrdia, že pred testom nechodila do práce osem dní. Podľa Hipkinsa nie je príčina nového ohniska zatiaľ známa.

7:00 Biely dom vyzval Čínu, aby zverejnila všetky informácie týkajúce sa prvých prípadov koronavírusovej infekcie z decembra 2019. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že Spojené štáty znepokojuje, ako boli sprostredkované závery zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sullivana je absolútne kľúčové, aby správa bola nezávislá a „bez úprav zo strany čínskej vlády“. Reuters pripomína, že zo strany súčasnej americkej administratívy zaznievajú podobné výhrady na adresu Pekingu ako od predchádzajúcej vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Misia WHO, ktorá strávila štyri týždne v Číne, aby tam pátrala po pôvode pandémie COVIDU-19, tento týždeň uviedla, že sa podrobne nezaoberala otázkou, či koronavírus nemohol uniknúť z laboratória, čo je podľa nej veľmi nepravdepodobné. Washington dal najavo, že by chcel preskúmať dáta, ktoré misia získala. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok povedal, že všetky hypotézy ohľadom pôvodu ochorenia sú stále otvorené.

Trumpová vláda opakovane dávala najavo, že má podozrenie, že vírus unikol z laboratória v Číne, čo Peking zásadne odmieta. Trump Spojené štáty vlani z WHO vyviedol, keď predtým organizáciu obvinil z oneskorenej reakcie v začiatkoch šírenia koronavírusu a z prílišnej náklonnosti k Číne. Demokrat Biden krátko po nástupe do funkcie oznámil, že Spojené štáty sa k WHO zase pripoja.

„Sme silne znepokojení spôsobom, akým boli zverejnené počiatočné poznatky z vyšetrovania pôvodu COVIDU-19 a otázkami ohľadom procesu, ako boli dosiahnuté,“ uviedol Sullivan. Čínske úrady odmietli odborníkom z WHO poskytnúť primárne dáta o prvých prípadoch nákazy koronavírusom, ktoré by WHO pomohli určiť, akým spôsobom a kedy sa koronavírus prvýkrát začal v Číne šíriť. „Aby sme lepšie pochopili súčasnú pandémiu a pripravili sa na ďalšie, musí Čína sprístupniť svoje dáta z prvých dní, keď sa nákaza objavila,“ vyzval Sullivan.

Na základe primárnych dát čínski úradníci vytvorili rozsiahle prehľady a analýzy týkajúce sa prvých zaznamenaných prípadov nového koronavírusu. Tie odborníkom WHO odovzdali, primárne informácie však nie. Členské štáty pritom zvyčajne potrebné dáta organizácii poskytujú.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus