Lavína v Západných Tatrách strhla troch skialpinistov, dvaja neprežili

Lavína pod Kondratovou kopou v Západných Tatrách v sobotu v neskorých nočných hodinách strhla troch poľských skialpinistov. Dvaja neprežili. Informovala o tom v nedeľu horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

14.02.2021 08:29 , aktualizované: 10:03
debata (15)

Informáciu o uvoľnení lavíny, ktorá mala strhnúť trojicu skialpinistov, dostali horskí záchranári cez svoje operačné stredisko tiesňového volania. Jednému z nich sa podarilo svojpomocne vyhrabať a následne kontaktovať známych a poľských záchranárov TOPR so žiadosťou o pomoc.

„S oznamovateľom sa následne pre zlý signál v danej oblasti nebolo možné telefonicky spojiť. Do danej lokality okamžite smerovali profesionálni aj dobrovoľní záchranári HZS zo Západných a Vysokých Tatier, Strediska lavínovej prevencie a psovodi so psami,“ uviedli horskí záchranári.

Oznamovateľa záchranári nenašli, pri prepátravaní lavínišťa však objavili už bez známok života dvojicu lavínou strhnutých skialpinistov. Následne pátrali po treťom zo skupiny, no neúspešne. „Počas pátrania Operačné stredisko tiesňového volania HZS kontaktovali poľskí kolegovia z TOPR, že hľadaný muž medzitým prešiel cez hrebeň na poľskú stranu a nachádza sa v chate na Hali Kondratowej. Bol bez vážnejších zranení, len mierne podchladený,“ priblížila HZS.

Muža podľa jeho výpovede tiež zasypala lavína, no podarilo sa mu spod snehu vyslobodiť a následne sa pokúšal pomocou lavínového vyhľadávača nájsť kamarátov, ale neúspešne.

Horskí záchranári transportovali telá skialpinistov do Liptovského Hrádku, kde ich odovzdali príslušníkom Polície SR. Záchrannú akciu ukončili v skorých ranných hodinách. Totožnosť skialpinistov zisťujú príslušníci polície.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách väčšiny našich pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavný lavínový problém je podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby vetrom previaty sneh z poslednej periódy sneženia, a to na východných, juhovýchodných a južných orientáciách. Nachádzajú sa tu nebezpečné tvrdé snehové dosky a vankúše, ktoré sú veľmi zle previazané s tvrdým podkladom. Počas dňa sa môžu vyskytnúť aj samovoľné lavíny stredných rozmerov.

V stredných a nižších polohách je snehová pokrývka vplyvom oteplenia minulého týždňa a následného zamrznutia dobre spevnená a veľmi tvrdá. Na nej sa nachádza približne 20 cm nového prachového snehu. Silné mrazy ale neumožňujú stabilizáciu snehovej pokrývky. V snehu sa, naopak, tvoria nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vplyvom vetra a chladu zotrvalá.

Dnes ráno prevláda na horách polooblačné až oblačné chladné a veterné počasie. Na našom území sa nachádza arktický vzduch, teploty dosiahli ráno o 07:00 v najvyšších polohách –20stupňov Celzia. Severozápadný vietor dosahoval silu víchrice, v najvyšších polohách dosiahol rýchlosť v nárazoch 25 m/s (90 km/h). Pocitová teplota preto dosahuje na hrebeňoch hôr –40 stupňov Celzia.

Za posledných 24 hodín pribudlo v našich horách do 10 cm nového snehu. Takmer všetok sneh z posledných periód sneženia je po minulotýždňovom oteplení vplyvom vetra uložený na záveterných stranách – východných, juhovýchodných a južných expozíciách pohorí. Na hrebeňoch a náveterných expozíciách je sneh často vyfúkaný na tvrdý, až ľadový podklad, a na záveterných stranách hrebeňov sú vytvorené veľmi veľké preveje. V žľaboch záveterných polôh sú vytvorené tvrdé dosky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #horská záchranná služba #Lavína #skialpinista