Nemocniciam chýba personál. Rezort zdravotníctva prosí o pomoc

Zdravotnícke zariadenia momentálne zápasia s nedostatkom personálu, pričom im chýbajú internisti, anestéziológovia a ďalší špecialisti, a takisto sestry a sanitári. Ako ďalej uvádza v tlačovej správe ministerstvo zdravotníctva, rezort vyzýva všetkých, ktorí spĺňajú odborné požiadavky a môžu pomôcť, aby sa prihlásili.

14.02.2021 11:37
lekár zdravotník očkovanie nemocnica Foto: ,
Zdravotníčky počas plošného očkovania v priestoroch Mestskej športovej haly v Trenčíne.
debata (25)

Voľné miesta sú podľa ministerstva v nemocniciach v zriaďovacej pôsobnosti štátu i v súkromných zariadeniach. Rezort zároveň pripomína, že nemocnice môžu požiadať okresné úrady o nariadenie pracovnej povinnosti lekárom a sestrám z ambulantnej sféry alebo zariadení jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „Táto možnosť je však až krajným riešením," uvádza rezort. Ministerstvo tiež v tejto súvislosti zaviedlo projekt Zdravotník v zálohe, kde môžu nemocnice nahlasovať zdravotníkov, ktorí môžu pomôcť následne v inej nemocnici, ktorá pomoc potrebuje.

Pomocnú ruku môžu podľa rezortu zdravotníctva podať aj zdravotníci aktuálne pracujúci v zahraničí. „Ministerstvo zdravotníctva apeluje aj na lekárov pôsobiacich v ambulanciách, aby dobrým manažmentom svojich pacientov odľahčovali urgentné príjmy v nemocniciach. Výraznou pomocou je aj práca všeobecných lekárov, ktorí sa majú dôsledne starať o svojich pacientov," uvádza ministerstvo s tým, že práve to môže často zabrániť zhoršeniu stavu pacienta a odvrátiť nutnosť hospitalizácie. „Upozorňujeme ľudí s ochorením COVID-19, aby boli v kontakte so svojím lekárom a prípadné komplikácie konzultovali a nezanedbali liečbu," zdôrazňuje rezort.

Zároveň podľa ministerstva v nemocniciach v nadchádzajúcom období pomôžu študenti 6., 5. a 4. ročníka doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo, ako aj študenti 2. a 3. ročníka dennej formy bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo. K dispozícii by podľa ministerstva mali byť aj študenti 2. a 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v odbore pôrodná asistencia a študenti 3. ročníka bakalárskeho študijného programu v odbore urgentná zdravotná starostlivosť.

Voľné pracovné pozície v nemocniciach je možné nájsť na webe covidvnemocni­ciach.sk.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #lekári #koronavírus