Sulík označil vyjadrenia Matoviča vo francúzskom denníku za 'čistú hanbu'

Šéf strany SaS Richard Sulík návrat odídenej europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) nevylúčil. Útoky zo strany premiéra Igora Matoviča (OĽANO) označil za osobné a často až prekvapujúce. Sulík to uviedol v diskusnej relácii TA3 v politike.

14.02.2021 13:35 , aktualizované: 13:46
Richard Sulík, Igor Matovič Foto: ,
Richard Sulík a Igor Matovič.
debata (155)

Podľa Sulíka nebola v poriadku forma, ktorou Nicholsonová svoj názor na čerpanie eurofondov prezentovala, no o peniaze skutočne Slovensko po roku 2023 môže prísť. „Ten obsah by som vôbec nehádzal zo stola, že to je všetko v poriadku. Nám tam naozaj hrozí, že ak do roku 2023 nebude vyčerpané veľké množstvo peňazí, že môžeme o ne prísť,“ povedal Sulík.

Podľa Sulíka europoslankyňa bude strane chýbať, jej odchod však neberie ako tragédiu. „Ja určite nepálim mosty,“ zdôraznil. Zároveň väčšinu aktuálnych konfliktov v koalícii považuje za konštruktívne, ktoré môžu krajinu posunúť vpred. „Krajina je prvýkrát v kríze, samozrejme, že vznikajú rôzne názory a spory, netreba to však všetko brať dramaticky,“ dodal Sulík. Vláda podľa neho robí všetko, čo môže.

Mnohé útoky premiéra voči jeho osobe však označil za osobné. Vyjadrenia premiéra vo francúzskom denníku Le Monde, označil za „čistú hanbu“. Matovič v periodiku uviedol, že pre nezabezpečenie testov spôsobil Sulík prudký nárast nakazených a za normálnych okolností by už nebol ministrom. Rovnako ho prekvapilo, keď ho Matovič obvinil zo smrti ľudí pre nezabezpečené testy. „Takúto mieru osobných útokov som nečakal,“ skonštatoval Sulík.

Rozpory medzi koaličnými stranami a ich predstaviteľmi Pellegrini kritizoval. „Ja mám rád konflikt za stolom, ale taký, ktorý nás dovedie k nejakému rozumnému riešeniu,“ povedal. V koalícii sa však podľa neho konflikty vždy skončia tým, že sa vláda prispôsobí premiérovi.

Sulík potvrdil, že sa napriek odporu premiéra bude usilovať o otvorenie malých obchodov. „Ja som za to, aby sme otvorili malopredajne,“ povedal minister. Vie si podľa svojich slov predstaviť, že by jednou z podmienok nákupu mohol byť maximálne sedem dní starý test na ochorenie COVID-19.

Pellegrini označil pripravovaný Plán obnovy za škandál

SaS odmieta požiadavku premiéra na ďalšie zmeny v Pláne obnovy, podľa ktorých by sa malo necelých šesť miliárd eur z Európskej únie rozdeliť medzi ministerstvá úmerne podľa volebných výsledkov koaličných strán, uviedol ďalej Sulík.

„Toto je taký vrtoch Igora Matoviča a požiadavka je nezmyselná,“ povedal Sulík. Šéf liberálov však zdôraznil, že rešpektuje výsledky volieb, v ktorých Matovičovo hnutie OĽANO dostalo silný mandát voličov, a ktorý premiér v súčasnosti aj využíva. „My sme neprišli do vlády naháňať sa za peniazmi a rozdeľovať peniaze. My sme prišli do vlády meniť pravidlá,“ dodal Sulík. Aprílový termín na dokončenie Plánu obnovy je podľa Sulíka „šibeničný“ a Matovičova požiadavka na zmeny v takmer hotovom materiáli je podľa Sulíka nešťastná.

Expremiér Pellegrini označil pripravovaný Plán obnovy Slovenska za škandál súčasnej vlády. „Plán obnovy, to sú jedinečné peniaze, o ktorých sme mali najskôr diskutovať s občanmi, kde ich máme použiť,“ upozornil Pellegrini. Práve transparentná príprava materiálu a široká diskusia je jednou z podmienok EÚ na schválenie tohto dokumentu. „Tu budeme mat vážny problém,“ myslí si šéf mimoparlamentnej strany Hlas-SD.

Pellegrini označil za škandál, že by sa prostriedky EÚ nemali rozdeliť podľa toho, čo Slovensko potrebuje, ale podľa rozdelenia ministerstiev. Sulík však oponoval, že veľkú časť rozdelenia prostriedkov z Plánu obnovy vopred určila Európska komisia. Minister zdôraznil, že napríklad niektoré návrhy SaS sa do Plánu obnovy dostali. Na koaličných radách podľa Sulíka často dochádza k rozumným kompromisom a veľakrát aj premiér ustúpil zo svojich pozícií.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Peter Pellegrini #plán obnovy