Druhý mŕtvy v kauze Judáš. Postup preskúma aj Lipšic

Daniel Lipšic bude mať hneď po menovaní za špeciálneho prokurátora prácu. Preskúmať postup dozorujúceho prokurátora v prípade Františka Böhma.

15.02.2021 06:00
debata (23)

V kauze Judáš pribudol ďalší mŕtvy. Po policajnom exprezidentovi Milanom Lučanskom si aj kajúcnik František Böhm údajne sám siahol na život.

Na polícii bol naposledy vypovedať približne pred týždňom. Böhm sa zastrelil v piatok večer v rodinnom dome v Plaveckom Štvrtku. Podľa informácií portálu noviny.sk pritom postrelil aj manželku, ktorú previezli do bratislavskej nemocnice.

Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...
Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...
+2Rodinný dom v Plaveckom Štvrtku, v ktorom mal...

Prečo mal zbrane doma?

Böhma polícia zadržala vlani v septembri. Keď začal spolupracovať s políciou a svedčiť aj proti bývalým kolegom, v polovici decembra ho z väzby prepustili.

Napriek tomu pri obhliadke miesta činu mali policajti nájsť viacero zbraní. Okrem revolvera aj brokovnicu a vraj aj samopal. Zbrane mal mať Böhm v legálnej držbe.

V nedeľu sa ozval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na sociálnej sieti napísal, že považuje za neprípustné, aby osoby obvinené zo závažnej organizovanej trestnej činnosti boli držiteľmi strelných zbraní.

Žilinka uložil bratislavskému krajskému prokurátorovi, aby zabezpečil vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby. Pýta sa, prečo príslušný policajt Národnej kriminálnej agentúry neodňal a nezaistil strelné zbrane. Úrad inšpekčnej služby má podľa generálneho prokurátora posúdiť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu.

V pondelok zloží do rúk predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) sľub nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Žilinka avizuje, že ho požiada, aby preskúmal správnosť a zákonnosť postupu dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kovařík v súvislosti s nezaistenými zbraňami svoje stanovisko rozšíril. "Nariadil som v danej veci prezidiálnu kontrolu. Okrem toho už vec preveruje Úrad inšpekčnej služby, nebudem sa preto bližšie vyjadrovať, pokým nebude vyšetrovanie ukončené. Keď bude záver, že došlo k pochybeniu zo strany vyšetrovateľa, potom rozhodne jeho nadriadený o ďalšom postupe,“ reagoval policajný prezident.

VIDEO: Polícia na mieste samovraždy exsiskára Františka Böhma.

Video

Čo sa stalo pred polnocou?

V sobotu na Böhmovu samovraždu reagoval policajný prezident Peter Kovařík slovami, že "by bol veľmi nerád, ak by sa v súvislosti s touto udalosťou šírili rôzne konšpirácie a špekulácie“.

„V žiadnom prípade nejde o vraždu, ale podľa doterajších informácií F. B. spôsobil neúmyselné strelné zranenie svojej manželke a následne sa sám zastrelil,“ vyhlásil Kovařík. Spresnil, že manželku previezli do jednej z bratislavských nemocníc, Böhm "zraneniu na mieste podľahol“. "Vyšetrovanie je vedené na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave, viac podrobností nie je možné zverejniť,“ dodal Kovařík.

Aj podľa informácií Pravdy mal opitý Böhm vyhlásiť, že sa zastrelí. Manželka sa chcela pokúsiť zabrániť streľbe, no postrelil ju krátkou guľovou zbraňou do oblasti hrudníka.

Potom mal už Böhm priložiť revolver k svojej hlave a potiahnuť kohútik.

To bolo v piatok okolo 23. hodiny. V tom čase mal byť v dome aj ich dospelý syn, ktorý zavolal záchranku.

„V sobotu nad ránom k nám bola privezená osoba so strelným poranením hrudníka. Pacientka absolvovala operačný zákrok a momentálne je v stabilizovanom stave a pri vedomí,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Svedčil proti Lučanskému

Bývalý člen Slovenskej informačnej služby Böhm vypovedal proti Lučanskému. Tvrdil, že cez funkcionára útvaru zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho posielal mesačne 45-tisíc eur Lučanskému. Exprezident mu mal za to poskytovať krytie podvodných podnikateľských aktivít.

Lučanský si siahol na život vlani koncom decembra. Jeho smrť vyšetruje polícia aj špeciálna komisia, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Böhma polícia zadržala vlani v septembri spolu s bývalým šéfom kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom. Po ich zadržaní a spolupráci s políciou sa rozbehli ďalšie akcie, po ktorých sa do väzby dostal dnes už bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a zastupujúceho riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností Paksiho. Obvinení sú aj z toho, že pomáhali bosovi skupiny takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi.

Okrem toho Böhm s Makóom usvedčujú podnikateľov v kauze Texasania. Skupina firiem okolo spoločnosti Jopi si mala podľa obvinenia uplatňovať daňové vratky cez fiktívne obchody s motorovými olejmi a pohonnými hmotami. Špecializovaný trestný súd nakoniec päticu podnikateľov nezobral do väzby. Ale dvaja z nich mali priznať, že platili vysokopostaveným policajtom pomerne vysoké sumy za krytie, resp. ochranu pred policajným stíhaním.

František Böhm

  • do roku 2010 pracoval pre SIS
  • po odchode začal podnikať, v obchode s pohonnými hmotami vraj dokázal zarobiť len na vratkách na daniach mesačne aj vyše milióna
  • vlani v septembri ho polícia zadržala spolu s bývalým šéfom kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom v rámci akcie Božie mlyny
  • v decembri bol ako spolupracujúci obvinený prepustený na slobodu, na január vraj boli naplánované výsluchy v súvislosti s obvineniami bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského
  • svedčil v neprospech obvinených v kauzách Očistec, Judáš, Texasan
  • usvedčovať mal bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, bývalého námestníka SIS Borisa Beňu
  • naposledy mal vraj na polícii vypovedať v kauze sudcu Richarda Molnára, ktorého polícia zadržala v rámci akcie Búrka

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia Judáš #František Böhm