Izrael ocenil Fauciho, epidémia vo Wu-chane bol zrejme rozsiahlejšia

Očkovanie v Izraeli výrazne zlepšilo situáciu vo vekových skupinách, ktoré dostali vakcínu proti koronavírusu medzi prvými. Epidémia vo Wu-chane bola v decembri 2019 podľa expertov WHO oveľa rozsiahlejšia, ako sa pôvodne predpokladalo.

15.02.2021 06:00 , aktualizované: 23:09
Izrael / očkovanie / covid / Foto: ,
Izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti covidu od spoločností Pfizer BioNTech v meste Ašdod na juhu Izraela
debata (10)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:06 Stovky ľudí si minútou ticha pred budovou srbskej vlády v Belehrade uctili pamiatku lekárov a zdravotných sestier, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. Zároveň žiadali lepšiu ochranu zdravotníkov. Protestujúci kládli biele ruže ku vchodu do budovy a zapaľovali tam sviečky.

Spomedzi 4245 ľudí, ktorí v Srbsku zomreli na covid, bolo 105 lekárov, teda približne 2,5 percenta, ukazujú oficiálne údaje.

Zväz lekárov a farmaceutov, ktorý protest organizoval, vyhlásil, že úmrtí medzi lekármi je viac než v iných krajinách tohto regiónu. „Na takú malú krajinu, akou je Srbsko, ide o obrovský počet ľudí, ktorých sme stratili pre zlú organizáciu,“ uviedol špecialista na respiračné ochorenia Ferenci Tot, ktorý patril k organizátorom protestu.

V susednom Chorvátsku zomrel na covid iba jeden lekár, v Albánsku zomrelo 24 lekárov a v Bosne 23, vyplýva zo správ v miestnych médiách.

Predstavitelia vlády oznámili, že budú vyšetrovať úmrtia zdravotníkov, ale zatiaľ sa v tom urobilo iba málo.

Šéf vládnej krízovej komisie Predrag Kon vyvolal kritiku verejnosti, keď povedal, že lekári a zdravotné sestry sa nakazili skôr pri popíjaní kávy, než pri práci s pacientmi.

Ďalším úmrtiam sa zabráni tak, že hodiny strávené v červených covidových zónach sa obmedzia na šesť denne a zdravotníci sa budú vždy po mesiaci striedať, navrhla generálna sekretárka zväzu doktorka Gorica Džokičová.

21:42 Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vystríha členské štáty Európskej únie pred podvodníkmi ponúkajúcimi predaj falošných vakcín proti koronavírusu. OLAF v pondelňajšom vyhlásení uviedol, že v čase, keď EÚ čelí oneskoreniu pri poskytovaní vakcín, dostal viacero správ o podvodníkoch ponúkajúcich očkovacie látky v snahe oklamať vlády jednotlivých štátov snažiace sa o urýchlenie vakcinačných kampaní.

„Podvodníci napríklad môžu ponúknuť predaj veľkého množstva vakcín, dodať vzorku, aby získali zálohu a potom zmiznúť s peniazmi. Môžu dodávať dávky falošných vakcín alebo môžu nepravdivo tvrdiť, že zastupujú legitímny subjekt a vlastnia alebo majú prístup k očkovacím látkam. Všetky tieto tvrdenia majú jednu spoločnú vlastnosť – sú nepravdivé,“ povedal generálny riaditeľ OLAF Ville Itälä.

Okrem podvodov s vakcínami OLAF monitoruje aj nezákonný obchod s rúškami, respirátormi, testovacími súpravami a ďalšími výrobkami súvisiacimi s pandémiou ochorenia COVID-19. Orgán pre boj proti podvodom uviedol, že doposiaľ nezachytil žiadne falošné vakcíny. Identifikoval však viac ako tisícku podozrivých podvodníkov a zaistil alebo zadržal viac ako 14 miliónov predmetov vrátane nebezpečného dezinfekčného prostriedku na ruky, neštandardných tvárových masiek a falošných testovacích súprav.

21:11 Chorvátsko je ďalšou krajinou Európskej únie, ktorá prejavila záujem o nákup ruskej vakcíny proti koronavírusu. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v pondelok povedal, že Rusko je pripravené dodať vakcínu Sputnik V a chorvátske zdravotnícke úrady rozhodnú o jej použití po schválení Európskou liekovou agentúrou (EMA). Chorvátsko tento mesiac začalo vakcinačnú kampaň s použitím očkovacej látky firmy AstraZeneca, pričom na rozdiel od iných členov EÚ nestanovilo žiadne vekové obmedzenia.

Prvou krajinou EÚ, ktorá začala očkovať vakcínou Sputnik V, sa stalo Maďarsko. Budapešť plánuje aj skoré nasadenie vakcíny čínskej spoločnosti Sinopharm. Srbsko, ktoré nie je členom EÚ, je prvou krajinou podávajúcou ruskú aj čínsku vakcínu. To mu pomohlo stať sa jedným z popredných európskych štátov v rýchlosti nasadzovania očkovacích látok.

20:15 Americký odborník na nákazlivé choroby doktor Anthony Fauci dostal v pondelok izraelskú Cenu Dana Davida za „obranu vedy“ a obhajobu očkovacích látok, v súčasnosti podávaných po celom svete v boji proti pandémii koronavírusu.

Fauciho, ktorý je hlavným poradcom amerického prezidenta Joea Bidena pre zdravotníctvo, dostal spolu s cenou aj finančnú odmenu vo výške jeden milión dolárov.

Nadácia Dana Davida so sídlom v Izraeli dodala, že Fauci si zaslúži uznanie za celoživotné riadenie výskumu HIV a liečby AIDS, ako aj za obhajovanie vakcín proti ochoreniu COVID-19.

zväčšiť Anthony Fauci počas očkovania proti koronavírusu. Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
fauci Anthony Fauci počas očkovania proti koronavírusu.

Súkromná nadácia sa vo vyhlásení nezmienila o bývalom prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý podrýval Fauciho vedecký prístup k riešeniu pandémie, píše AP. Ocenila však Fauciho za to, „že počas covidovej krízy odvážne bránil vedu proti neinformovanému odporu“.

Expert v nedávnych rozhovoroch pripustil, že občas bolo ťažké pracovať pre Trumpa, ktorý opakovane zľahčoval závažnosť pandémie koronavírusu, odmietal nutnosť nosiť rúška a často propagoval vedecky nedokázané metódy liečby, vrátane vpichnutia dezinfekčného prostriedku do tela.

Trump sa pohoršoval nad Fauciho lichotivým obrazom v médiách a na niektorých svojich predvolebných zhromaždeniach sa zabával na výzvach davu, ktorý skandoval „Vyhoďte Fauciho!“

Fauci na nedávnom brífingu v Bielom dome povedal, že ho „nijako netešilo“, keď musel vyvracať prezidentove tvrdenia, napríklad užívanie hydroxychlorochínu ako lieku proti ochoreniu COVID-19. Zvolenie Bidena bolo podľa Fauciho „oslobodzujúce“.

19:10 Experti WHO, ktorí v Číne pátrajú po pôvode koronavírusu, objavili známky, že epidémia v meste Wu-chan bola v decembri 2019 oveľa rozsiahlejšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Misia expertov sa pritom naliehavo snaží o prístup k stovkám tisícov vzoriek krvi z Wu-chanu, ktoré im Čína doteraz neumožnila preskúmať. Informuje o tom portál cnn.com.

Hlavný vyšetrovateľ misie WHO Peter Ben Embarek v rozhovore pre televíznu stanicu CNN povedal, že misia našla niekoľko náznakov o tom, že koronavírus sa v roku 2019 šíril rozsiahlejšie. Patrí k ním aj prvé potvrdenie, že už v decembri bolo vo Wu-chane viac ako desať kmeňov koronavírusu. „Vírus vo Wu-chane v decembri široko cirkuloval, čo je nové zistenie," povedal Ben Embarek pre CNN.

18:21 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila na tzv. núdzové použitie vakcínu spoločnosti AstraZeneca, čím umožnila začiatok jej distribúcie do niektorých z najchudobnejších krajín sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO v pondelok podľa svojho vyhlásenia odobrila na núdzové použitie dve verzie vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré vyvinula britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Vakcíny budú distribuované prostredníctvom programu COVAX. Ten zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom zabezpečiť rovnomerné dodávky vakcín vo svete – vrátane najchudobnejších krajín.

17:40 Počet prípadov koronavírusu sa v oblasti Blízkeho východu stabilizuje, situácia však ostáva kritická. Nákazu novými variantmi hlási 13 krajín. Oznámila to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Regionálny riaditeľ WHO pre východné Stredomorie, ktoré zahŕňa väčšinu krajín Blízkeho východu, Ahmad Mandárí na tlačovom brífingu v Káhire uviedol, že aspoň jeden z troch variantov koronavírusu zaznamenalo 13 krajín regiónu. Nešpecifikoval, o ktoré krajiny ide. Všetky tri varianty sú podľa WHO nákazlivejšie. Podľa Mandárího je v regióne takmer šesť miliónov potvrdených prípadov a približne 140 000 mŕtvych.

16:58 Na mobilných odberových miestach (MOM) sa realizujú kontroly. TASR to v pondelok potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Šéf rezortu Marek Krajčí (OĽANO) minulý štvrtok na tlačovej konferencii povedal, že ich prvá náhodná kontrola odhalila viacero nedostatkov. Na otázku TASR, koľkým MOM udelili pokuty a v akej výške, ministerstvo uviedlo, že o výsledkoch kontrol plánuje priebežne informovať. „Proces sa postupne vyhodnocuje,“ uviedol tlačový odbor ministerstva s tým, že bližšie informácie poskytne koncom týždňa.

Na Slovensku je podľa Krajčího zriadených viac ako 570 odberových miest a ďalšie zmluvy sa majú spracovať. Kontroly majú hodnotiť, či jednotlivé mobilné odberové miesta spĺňajú požiadavky zmluvného vzťahu. Ak nebudú dodržané požiadavky, budú sa udeľovať pokuty a môže dôjsť aj k rušeniu zmluvných vzťahov.

16:22 Niektoré talianske lyžiarske strediská sa postavili na odpor rozhodnutiu vlády, ktorým zastavila na pondelok plánované otvorenie zjazdoviek a spustili prevádzku. „Ešte v piatok nás uistili, že môžeme otvoriť a splnili sme všetky predpisy, aby sme mohli bezpečne otvoriť. A to sme dnes urobili,“ uviedol Luca Mantovani, prevádzkovateľ lanoviek v piemontskom stredisku Piana di Vigezzo na hranici so švajčiarskym kantónom Ticino.

„Chceme vyslať signál, že takto sa nemôžu správať. Aj nám záleží na bezpečnosti občanov, ale nemôžu zmeniť rozhodnutie 24 hodín pred otvorením lyžiarskych stredísk,“ uviedol Mantovani. Talianska vláda síce prisľúbila strediskám finančnú podporu, ale podľa Mantovaniho doteraz nedostali ani euro.

15:24 Poľská vláda zvažuje, že zruší nariadenie o uvoľnení lockdownu, ktoré začalo platiť minulý piatok. Dôvodom je, že zmiernenie opatrení viedlo k nezodpovednému správaniu lyžiarov v stredisku zimných športov v Zakopanom, ktorí počas víkendu nedodržiavali pandemické opatrenia. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski označil správanie návštevníkov tatranského Zakopaného za „hlúpe a nezodpovedné“.

13:52 Talianska vláda v nedeľu náhle odložila začiatok lyžiarskej sezóny. Dôvodom bolo vyššie percento britskej mutácie koronavírusu medzi najnovšie infikovanými osobami.

Minister zdravotníctva Roberto Speranza vydal nariadenie zakazujúce amatérske lyžovanie minimálne do 5. marca, čím pravdepodobne pochoval posledné nádeje prevádzkovateľov lyžiarskych vlekov a majiteľov stredísk v aktuálnej zimnej sezóne. Podľa spomenutého rezortu medzi nedávno infikovanými ľuďmi bolo 17,8 % nakazených britským variantom. Vláda nového premiéra Maria Draghiho sľúbila, že tomuto sektoru nahradí vzniknuté ekonomické straty.

13:10 Počas dvoch víkendových dní sa prišlo do 20 odberných miest v Žiline otestovať na ochorenie COVID-19 spolu 18 072 ľudí. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík, pri testovaní odhalili 93 pozitívnych prípadov. V porovnaní s testovaním spred týždňa tak bola účasť približne o štvrtinu nižšia. Zvýšila sa však miera pozitivity, kým pred týždňom bola pri 85 pozitívnych prípadoch na úrovni 0,35 percenta, cez víkend mierne presiahla hranicu 0,5 percenta.

13:01 Oddelenia cudzineckej polície oddnes opäť vybavujú online objednaných klientov. Polícia však upozorňuje, že kto nie je vopred objednaný a nemá rezervovaný termín, nebude možné ho vybaviť. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, na oddelenie je potrebné prísť maximálne o 15 minút skôr. Každý návštevník je povinný dodržiavať hygienické opatrenia, najmä mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šatkou či šálom, dezinfikovať si ruky a dbať na dvojmetrový odstup.

12:30 Poľsko zaznamenalo za nedeľu 2543 nových prípadov nákazy koronavírusom a 25 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, o ktorých v pondelok informovala agentúra PAP. S potvrdenou koronavírusovou infekciou je v Poľsku hospitalizovaných 12 026 ľudí a ďalších 128 654 osôb je v karanténe. Z nákazy sa doteraz vyliečilo 1 347 670 ľudí. Proti koronavírusu bolo v Poľsku do pondelka zaočkovaných 2 122 245 ľudí, vyplýva z údajov zverejnených na oficiálnej webstránke poľskej vlády.

11:36 Zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 by sa dalo približne 95 percent zdravotníkov a 92 percent z nich by bolo zároveň ochotných podstúpiť očkovanie v blízkej budúcnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa realizoval v druhej polovici januára na vzorke viac než 1600 zdravotníckych pracovníkov. TASR o tom v pondelok informovala Zuzana Matkovská z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Očkovanie proti koronavírusu považuje za dôležité, vakcínu za otáznu, no s očkovaním by napriek tomu nečakalo 42,5 percenta opýtaných. V očkovaní nevníma bariéry a je motivovaných nechať sa zaočkovať 34,8 percenta respondentov. Postoj „očkovanie proti COVID-19 je prijateľné, vakcína nedôveryhodná a je otázne, či s očkovaním čakať“, zastáva 16,8 percenta zdravotníkov. Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 považuje za zlé, vakcínu za nevhodnú a s očkovaním by radšej počkalo 5,9 percenta opýtaných. Spomedzi opýtaných sa 81 percent obáva, že by na koronavírus ochoreli. Viac než 91 percent uviedlo, že sa obáva o členov rodiny.

11:17 Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove má v pondelok obsadené lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 na 80 percent. Celkovo je pre nich vyčlenených 179 lôžok. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, hospitalizovaných majú aj štyroch detských pacientov s ochorením COVID-19.

Na covidovom oddelení je podľa jej slov hospitalizovaných 125 pacientov, z nich 93 sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 a 32 suspektní. Na covidovom oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú hospitalizovaní 11 pacienti s podporou umelej pľúcnej ventilácie. Na covidovej jednotke intenzívnej starostlivosti sú siedmi pozitívne a jeden negatívne testovaný pacient. „Zároveň evidujeme 31 zamestnancov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19,“ dodala Cenková.

9:30 V nedeľu pribudlo v Česku 2832 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 383 viac než pred týždňom, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva. Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) zostáva druhý deň po sebe na 77 bodoch. Po mesiaci tak zodpovedá piatemu najvyššiemu stupňu obmedzení, ktorý v Česku platí už niekoľko týždňov.

Počet hospitalizovaných stúpol o 55 na 5553, z toho je podľa aktuálnych údajov 1084 pacientov vo vážnom stave, informovala česká televízia Nova. Počet aktívnych prípadov nákazy stúpol na 103 456. Česko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo už 1 090 860 prípadov nákazy koronavírusom a 18 250 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo už 969 154 ľudí.

Česká vláda od pondelka predĺžila núdzový stav, ktorý by mal platiť nasledujúce dva týždne. Spolu s ním sa predĺžila aj platnosť všetkých doterajších epidemiologických nariadení. (nova.cz, mzcr.cz, tasr)

9:09 Igor Matovič má jasno, prečo inde lockdown zaberá a na Slovensku nie – koaličné strany, opozícia a prezident tam podľa neho držia spolu. Ďalšie tisícky životov bude podľa premiéra Igora Matoviča stáť boj s pandémiou. Môže za to narastajúci podiel britskej mutácie a ochota mnohých ľudí obchádzať opatrenia. Premiér pritom argumentuje, že „mimoriadne prudký nárast pacientov v októbri plošné testovanie na mesiac úplne zastavilo“. Tvrdí, že „kvôli odporu múdrych“ sa poriadne testovalo len jedno kolo. (Viac tu)

8:46 Na hraniciach s Nemeckom a Českom sa v pondelok ráno – v prvý pracovný deň, odkedy sa na nemeckej strane obnovili stále hraničné kontroly – tvorili niekoľkokilometrové kolóny. Dlhé čakacie doby sa dotkli hraničného priechodu Breitenau/Krásný Les na diaľnici A17 v smere do saskej metropoly Drážďany.

Už počas nedele, keď sa kontroly spustili, bolo na hraniciach Nemecka s ČR a Rakúskom podľa údajov nemeckej polície otočených 2200 ľudí. Český Radiožurnál informoval, že dlhé kolóny sa tvorili i na diaľniciach D5 a D8. Kamióny stáli na D8 pri zjazde smerom na Ústí nad Labem a kolóna na D5 pri obci Rozvadov v Plzenskom kraji má takmer 20 kilometrov.

Policajtka kontroluje osobné autá a kamióny... Foto: SITA/AP, Sebastian Kahnert
Nemecko / ČR / Hranice / Kontroly / Policajtka kontroluje osobné autá a kamióny prichádzajúce z Českej republiky v nemeckej pohraničnej obci Bad Gottleuba v nedeľu 14. februára 2021

Ešte v nedeľu bola situácia na hraniciach podľa hovorcu nemeckej pohraničnej polície pokojná a kolóny sa netvorili. Nemecko zaradilo Českú republiku v spojitosti s koronavírusom na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín, kde sa šíria mutácie nového koronavírusu. Sprísnené opatrenia pre cesty z Česka do Nemecka a stále hraničné kontroly vstúpili do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu. Výnimky platia pre niektorých pendlerov.

Obmedzenia, ktoré platia aj pre rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko, sa netýkajú nemeckých občanov alebo cudzincov, ktorí v Nemecku žijú. Výnimku majú zdravotníci, vodiči nákladných vozidiel a ďalší pracovníci nákladnej dopravy. Tí sa pri vstupe musia preukazovať negatívnym testom na nový koronavírus. (mdr, radiozurnal.roz­hlas.cz, tars)

8:22 Rakúšania si budú môcť od 1. marca v lekárňach zdarma zaobstarať domáce testy na koronavírus. Informovala o tom v pondelok agentúra APA s tým, že odkedy sa pred týždňom v Rakúsku uvoľnil lockdown, dosiahli počty vykonaných testov v tejto krajine rekordné čísla.

Za posledných sedem dní spravili v Rakúsku dovedna 1 522 739 anti­génových a PCR testov, k čomu je ešte potrebné pripočítať testy spravené na školách, uvádza APA s odvolaním sa na predstaviteľov z vládnych kruhov. Rakúšania budú môcť od marca získať v lekárňach na jednu osobu mesačne bezplatne päť kusov testov na domáce vyhodnotenie. Tieto testy však budú slúžiť len pre vlastnú kontrolu – nebude možné ich považovať za testy umožňujúce vstup do krajiny.

„Patríme ku krajinám, ktoré v Európe testujú najviac. Spolu s testami na školách sme prví v Európe,“ povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Intenzívne testovanie je podľa Kurza kľúčom k čo najlepšej kontrole vývoja nákazy. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober uviedol, že rozsiahle testovanie je v súčasnosti – po prvých postupných zmierneniach obmedzení – dôležitým prostriedkom, ktorý má zabrániť masívnemu nárastu infikovaných. (apa, tasr)

7:59 Zdravotnícke úrady v Nemecku za posledných 24 hodín nahlásili Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 4 426 nových prípadov koronavírusu. Ďalších 116 ľudí za rovnakú dobu po nákaze touto infekciou zomrelo. V pondelok verejnená bilancia infikovaných je mierne nižšia ako tá za minulú nedeľu, kedy pribudlo 4 535 nakazených. Najviac prípadov nákazy, 33 777, registroval RKI 18. decembra. Celkom už v Nemecku zaznamenali takmer 2,34 milióna prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. Celkom 65 076 osôb po nákaze koronavírusom zomrelo.

Celkový počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní klesol na hodnotu 58,9. Tento ukazovateľ v posledných týždňoch vo väčšine spolkových krajín trvalo klesá – tesne pred Vianocami dosahoval hranicu 200, pred štyrmi týždňami 136. Pokiaľ bude incidencia „stabilne nižšia“ než 35, nemecká vláda chce začať otvárať obchody.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku je momentálne na hodnote 0,88. Znamená to, že 100 infikovaných ľudí nakazilo v priemere zhruba 88 ďalších. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, má sa za to, že infekcia je na ústupe. (rki, čtk)

7:13 Peruánska ministerka zahraničných vecí Elizabeth Asteteová v nedeľu večer oznámila demisiu po priznaní, že patrila medzi vládnych predstaviteľov, ktorých zaočkovali vakcínou proti koronavírusu ešte pred začiatkom celoštátnej očkovacej kampane.

Len deň predtým prezident Francisco Sagasti oznámil, že prijal rezignáciu svojej ministerky zdravotníctva Pilar Mazzettiovej v rozrastajúcom sa škandále okolo predčasného očkovania. Ten vypukol po odhalení, že bývalý prezident Martín Vizcarra a jeho manželka dostali vakcínu čínskej spoločnosti Sinopharm ešte vlani v októbri. Vizcarra, ktorého peruánsky Kongres odvolal z funkcie v novembri pre obvinenia z korupcie, tvrdil, že sa pri očkovaní nepredbehol, ale že mu ju podali v rámci klinických skúšok. Miestne médiá takéto vysvetlenie spochybnili.

Asteteová, ktorá zastávala post šéfky diplomacie od novembra, uviedla, že ju zaočkovali 22. januára po ponuke od peruánskej univerzity poverenej skúškami vakcíny od Sinopharm, a to zo „zvyšnej dávky“.

Peruánska vláda začiatkom januára oznámila dohodu so spoločnosťou Sinopharm o nákupe 38 miliónov dávok vakcíny. Prvá dodávka 300-tisíc vakcín dorazila do krajiny pred týždňom a program očkovania proti covidu sa tam začal minulý utorok. Podávajú ju najskôr zdravotníckym pracovníkom, ktorí sú najviac vystavení možnej nákaze. K prvým zaočkovaným patril v rámci kampane aj prezident Sagasti. (reuters, ap, tasr)

6:00 Nadmerná záťaž z koronakrízy doľahla na ambulantných lekárov v plnej sile. Bojujú s denným manažmentom pacientov s covidom, chronickými ochoreniami aj bežnou liečbou.

Administratívne úkony súvisiace s vypisovaním e-receptov, péeniek, óčeeriek, dokladov o prekonaní ochorenia Covid-19 tlak na nich ešte zvyšujú. Zdravotnícki pracovníci si uvedomujú svoju zodpovednosť za pacienta, no je realitou, že sú dnes na pokraji síl, ktoré im uberajú aj byrokracia či úkony nevyžadujúce priame stretnutia. Čo s tým?

Riešenie tejto situácie existuje a volá sa Hilbi. Ide o technológiu, ktorá rýchlo, jednoducho a spoľahlivo pomáha lekárom v manažmente starostlivosti o pacientov a od februára je bezplatne dostupná pre všetkých lekárov na Slovensku. (Viac tu)

6:00 Najväčšia izraelská zdravotná poisťovňa uviedla, že medzi 600-tisíc skúmanými ľuďmi, ktorí dostali dve dávky vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech, zaznamenala 94 % pokles symptomatických nákaz koronavírusom. Poisťovňa Klalit doplnila, že pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia sa v rovnakej skupine znížila o 92 percent. Očkovaní boli porovnávaní s rovnako veľkou skupinou neočkovaných osôb s podobnými zdravotnými záznamami.

„Jasne to ukazuje, že vakcína od Pfizeru je v praxi týždeň po druhej dávke vysoko efektívna, presne tak, ako to vyplývalo zo štúdie vychádzajúcej z klinických testov,“ povedal Ran Balicer, ktorý vedie oddelenie inovácií poisťovne. Balicer doplnil, že efektivita vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech sa ešte zvyšuje po uplynutí dvoch alebo viacerých týždňov od aplikovanie druhej dávky.

Weizmannov inštitút vied, ktorý sleduje celonárodné dáta, oznámil, že pozoruje pokles hospitalizácií a počtu ťažkých prípadov vo vekovej skupine nad 55 rokov. Predtým informoval o rovnakom zlepšení v skupine osôb nad 60 rokov veku, ktorá mala v krajine prístup k vakcinácii ako prvá. Medzi mladšími ľuďmi, ktorí si mohli nechať dať vakcínu až o niekoľko týždňov neskôr, ale stále pribúda počet prípadov prijatia do nemocnice aj závažného priebehu. (reuters, čtk)

10 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus