Novozvolený špeciálny prokurátor Lipšic zložil sľub

Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zložil v pondelok svoj sľub do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Začalo mu plynúť sedemročné funkčné volebné obdobie na poste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V zmysle aktuálne platného zákona nemôže byť tá istá osoba opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

15.02.2021 11:16 , aktualizované: 14:13
debata (463)
Video

Lipšic deklaroval záujem o prinavrátenie dôvery ľudí v spravodlivosť

Nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa chce pokúsiť o prinavrátenie dôvery ľudí v to, že zákon platí pre každého. Vyhlásil to po zložení svojho sľubu do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Generálny prokurátor Maroš Žilinka deklaroval, že ho v tomto smere bude podporovať, ale aj kontrolovať. Priblíženie sa k ideálu spravodlivosti označil Žilinka za ich spoločný cieľ.

„Vážim si dôveru, ktorú som dostal od NR SR. Som presvedčený, že dnes sa spravodlivosť nachádza na akejsi križovatke a je šanca a nádej, možno prvýkrát za 30 rokov, pohnúť trestnú spravodlivosť výrazne dopredu. Chcem sa o to spolu s mojimi kolegami – prokurátormi z ÚŠP pokúsiť, aby aj ľudia získali vieru, že zákon platí pre každého a že spravodlivosť je jedna z najcennejších hodnôt našej spoločnosti,“ povedal Lipšic s tým, že práca na naplnení tohto cieľa nebude jednoduchá. Verí, že s ľuďmi na ÚŠP sa to podarí, pričom požiadal o zváženie doplnenia prokurátorského stavu na úrade.

Žilinka prisľúbil Lipšicovi aj prokurátorom ÚŠP podporu. „Budem vás podporovať v zákonnej práci, v napĺňaní ideálu spravodlivosti, ale zároveň vás budem aj kontrolovať tak, aby vo verejnosti nevznikli ani najmenšie pochybnosti o tom, či aplikujeme právo spôsobom, že tu nie sú rovní alebo rovnejší,“ deklaroval. V súvislosti s reakciami najmä opozičných politikov na adresu Lipšica poznamenal, že nový šéf ÚŠP má jeho plnú dôveru. Lipšic vyjadrenia komentovať nechcel.

Odpovedali tiež na otázky týkajúce sa samovraždy obvineného Františka Böhma, ktorý mal s políciou spolupracovať pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan. Lipšic sa zatiaľ nechcel vyjadrovať. Avizoval, že už počas dňa sa chce stretnúť s prokurátormi ÚŠP aj dozorovým prokurátorom vo veci, v ktorej bol Böhm stíhaný. Prokurátorom vyjadril podporu a poukázal na to, že mnohí pracujú pod enormným tlakom, pričom sú predmetom „nevyberaných útokov“ a často aj chránenými osobami. Rovnako podľa neho treba zvažovať i tlak, pod ktorým môžu byť tí, ktorí vypovedajú proti „mocným“.

Generálny prokurátor zdôraznil, že hoci dal pokyn na prešetrenie udalosti, neznamená to ešte, že v prípade došlo k nejakému pochybeniu. „Do momentu, kým nebudeme vedieť výsledok šetrenia, nebudeme špekulovať,“ reagoval na otázku, ako je možné, že mal obvinený doma zbraň.

Poslanci parlamentu zvolili Lipšica do funkcie 5. februára 79 hlasmi zo 117 prítomných. Národná rada SR volila špeciálneho prokurátora po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Stať sa šéfom ÚŠP umožnila Lipšicovi zmena zákona, vďaka ktorej mohol na túto funkciu kandidovať aj neprokurátor.

Fico: Lipšic je politický špeciálny prokurátor, nenávidí súčasnú opozíciu

Video

Daniel Lipšic je politickým špeciálnym prokurátorom. Akt skladania jeho sľubu do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) bol aktom poníženia Slovenska. Počas pondelkovej tlačovej konferencie to vyhlásil predseda Smeru Robert Fico, pričom pripomenul minulosť Kollára aj Lipšica. Tvrdí, že koalície ho do funkcie šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zvolila len preto, lebo potrebovala kyjak na opozíciu a Lipšic súčasnú opozíciu nenávidí.

„Je to politický špeciálny prokurátor. Prečo nemáme právo povedať, že to je čisto politická nominácia, čisto politický výber? Vybrali si (vládna koalícia, poznámka TASR) človeka, ktorý nenávidí súčasnú politickú opozíciu, ktorý celú svoju kariéru postavil na nenávisti,“ poznamenal Fico. Tvrdí, že Lipšicovi na mieru pripravili zákon, aby mohol byť špeciálnym prokurátorom, pričom zabudli na potrebnú bezpečnostnú previerku, a tak mu ju vybavili cez ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Fico vyhlásil, že Lipšic má vo funkcii dve jasné úlohy, a to pokračovať v politickej trestnoprávnej perzekúcii opozície a ochraňovať súčasnú vládnu garnitúru Igora Matoviča (OĽANO). Pripomenul jeho politickú minulosť, „podivuhodnú advokátsku prax“ aj nehodu, pri ktorej zomrel človek. V súvislosti so skladaním sľubu Lipšica do rúk šéfa NR SR namietal aj minulosť Kollára. Pýta sa, prečo vo funkcii predsedu parlamentu nemohla mať koalície človeka, za ktorým by neboli mafia, drogy, plagiátorská kauza a podobne.

Šéf Smeru poznamenal, že účelom ÚŠP pri jeho vzniku bolo špecializovať prokurátorov na tie najvážnejšie trestné činy. V súčasnosti sa však podľa neho úrad zneužíva v politickom boji, o čom svedčí aj zvolenie Lipšica do jeho čela.

Daniel Lipšic

Po absolvovaní práva začínal v advokátskej kancelárii Ernesta Valka. V roku 1995 sa stal členom KDH, ktorého bol od roku 2000 aj podpredsedom. Medzi rokmi 1998 a 2002 zastával funkciu vedúceho úradu ministerstva spravodlivosti, ministrom bol Vladimír Palko. Od 15. októbra 2002 do 7. februára 2006 bol ministrom spravodlivosti a vicepremiérom v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ). Od 9. júla 2010 do 4. apríla 2012 zastával post ministra vnútra vo vláde Ivety Radičovej. V máji 2012 vystúpil z KDH a založil novú politickú stranu Nová väčšina (NOVA). Do parlamentných volieb v roku 2016 išla NOVA na spoločnej kandidátke s hnutím OĽaNO Igora Matoviča, Lipšic sa stal opäť poslancom. Poslaneckého mandátu sa vzdal v septembri 2016 po tom, čo na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil 72-ročného chodca, ktorý svojim zraneniam podľahol. Okresný súd Bratislava III ho 22. septembra 2017 za prečin usmrtenia odsúdil na podmienečný trest tri roky s päťročnou skúšobnou lehotou.

463 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #špeciálny prokurátor