Progresívne Slovensko vyzýva ministra Krajčího na odstúpenie

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko vyzýva ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), aby zo svojho postu odstúpil. Zdôvodňuje to zlyhaním pri ochrane životov, chaosom so štatistikami okolo koronavírusu v rezorte zdravotníctva a snahou o obmedzenie interrupcií.

15.02.2021 14:23 , aktualizované: 16:34
debata

„Slovensko sa ocitlo na prvom mieste v počte úmrtí na milión obyvateľov na svete. Je to smutná vizitka pôsobenia ministra zdravotníctva, ktorý totálne nezvláda svoju úlohu chrániť to najdôležitejšie – životy a zdravie ľudí. Je evidentne unavený a bezradný, čo si v tejto situácii nemôžeme dovoliť. Preto ho vyzývame na okamžité odstúpenie z funkcie,“ vyhlásila predsedníčka strany Irena Bihariová.

Zároveň premiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyzvala, aby prestal „písať statusy na sociálne siete“ a urýchlene našiel takú osobu, ktorá sa je schopná naplno sústrediť na výkon funkcie ministra.

Rovnako aj podpredseda progresívcov Michal Šimečka mieni, že minister, ktorého krajina sa ocitne na vrchole rebríčka v počte obetí, by mal automaticky opustiť svoj post. Podľa jeho názoru tým vláda dá priestor na nový začiatok a môže sa pokúsiť obnoviť dôveru občanov v opatrenia.

Bihariová kritizuje aj rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nepreplácať ženám nad 40 rokov interrupcie zo zdravotného poistenia. „V praxi to znamená, že mnohé zo žien, najmä tie z nízkopríjmových skupín, budú mať problém nájsť financie na interrupciu,“ dodala s dôvetkom, že všetkým ženám v hmotnej núdzi by sa mali preplatiť interrupcie automaticky.

K interrupciám sa vyjadrila aj Lucia Plaváková z hnutia PS v ich profile na sociálnej sieti. PS upozorňuje, že mnohé zo žien, najmä tie z nízkopríjmových skupín, budú mať problém nájsť financie na interrupciu. „Lebo už napríklad majú niekoľko detí, o ktoré sa s vypätím síl starajú. Alebo žijú s násilným partnerom, ktorý im asi len tak ľahko nedovolí minúť pár stoviek na interrupciu. Jej cena sa pohybuje medzi 300 až 600 eur,“ uvádza hnutie. Dodáva, že ak tieto ženy financie nezoženú, budú skúšať iné lacnejšie „praktiky“, ktoré ich vystavia ohrozeniu na zdraví, v najhorších prípadoch na živote.

„To fakt stojí za to, aby ho jeho charizmatickí kamoši potľapkali po pleci? Ak by im skutočne išlo o pomoc ženám, tak by napríklad umožnili bezplatný prístup k interrupciám aspoň ženám v hmotnej núdzi. A to bez ohľadu na vek,“ uzavrelo PS.

MZ: Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku

„Dlhodobo v spoločnosti sledujeme, že vek mamičiek, rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové. Vyhláška vznikla v 80. rokoch, odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku. Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po štyridsiatke zdravotnú indikáciu inú, akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Dodala, že ženy staršie ako 40 rokov budú mať aj naďalej možnosť ukončiť tehotenstvo do 12. týždňa, ale tento zákrok nebude z hľadiska zdravotnej indikácie preplácať zdravotná poisťovňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #Progresívne Slovensko #Marek Krajčí