Kto sa nesčíta, dostane pokutu

Začalo sa sčítanie obyvateľov s prívlastkom historické. Po prvý raz sa totiž občania Slovenska môžu sčítať sami. V sčítacom hárku so 14 otázkami sa uvádzajú okrem bydliska či rodinného stavu aj osobnejšie údaje, napríklad rodné číslo. Všetky informácie budú podľa Štatistického úradu slúžiť iba na účely sčítania a ďalej sa s nimi nebude pracovať. Všetky údaje, ktoré občania uvedú, sa musia vzťahovať k 1. januáru 2021.

16.02.2021 09:30
debata (414)

Sčítanie je povinné pre občanov starších ako 18 rokov, neplnoletých musia sčítať rodičia či zákonní zástupcovia.

Všetci občania musia pri sčítaní uviesť rodné číslo alebo sa prihlásiť elektronickým občianskym preukazom. Ďalej bude občan uvádzať napríklad svoj rodinný stav či počet spolubývajúcich v jednej domácnosti. Štát sa bude ľudí pýtať aj na počet detí, najvyššie dosiahnuté vzdelanie, zamestnanie, jazyk, vyznanie či národnosť. Zisťovanie majetkových pomerov nie je súčasťou dotazníka.

Formulár je dostupný aj v piatich menšinových jazykoch: v maďarčine, rómčine, rusínčine, ukrajinčine a nemčine.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová sa sčítala v priamom prenose.

Video

Štatistický úrad dva týždne pred začiatkom sčítania posunul do medzirezortného pripomienkového konania návrh, ktorý rušil možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam. Napokon však možnosť uviesť dve národnosti ostala. Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok sčítala elektronicky. Vysvetľovala, že od výsledkov sčítania sa odvíja aj suma peňazí, ktorú obce a mestá môžu dostať cez podielové dane, ale aj práva národnostných menšín.

Otázka interpretácie výsledkov sčítania o národnostiach je otvorená. Podľa generálnej riaditeľky sekcie sociálnej štatistiky a demografie Štatistického úradu SR Ľudmily Ivančíkovej úrad môže získané údaje spracovávať iba na základe požiadaviek vlády.

„Otázky môžu byť interpretované zvlášť alebo môže ísť o súčet oboch národností,“ dodala Ivančíková.

Ivančíkova upozornila, že sčítanie je povinné zo zákona. „Máme údaje aj z iných administratívnych zdrojov dát, ktorých kombináciou vieme identifikovať, kto sa sčítania nezúčastnil. Sankcie by vyberali jednotlivé obce,“ objasnila s tým, že najnižšia sankcia je 50 a najvyššia 250 eur.

Napriek tomu, že súčasťou dotazníka sú aj informácie o rodnom čísle či adrese občanov, podľa Ivančíkovej sú to len informačné údaje, s ktorými sa už nebude ďalej pracovať. „Štatistika je veda o hromadných javoch. Nezaujíma nás napríklad vek pani Ľudmily, ale že je tu nejaká žena v určitom veku,“ priblížila s ubezpečením, že údaje o občanoch sa nemôžu zneužívať. Výsledky sčítania by mohli byť známe na začiatku roku 2022.

Menej peňazí pre cirkvi?

Súčasťou sčítania bude aj otázka vierovyznania, kde bude mať občan možnosť prihlásiť sa aj k voľbe „bez vyznania“ alebo k „inému vyznaniu“. Podľa poslanca Miroslava Žiaka (SaS) to umožní znížiť celkový objem financií pre cirkvi. „Tie sa tak stanú oveľa slobodnejšími a menej nadviazanými na štát, ako sme boli svedkami doteraz. Je dôležité si uvedomiť, že len od posledného sčítania dostali cirkvi viac ako pol miliardy eur.

Ak by ale sčítanie znamenalo pokles prihlásených pre určitú cirkev o desať percent, tá môže prísť aj o milión eur,“ vyjadril sa Žiak. Občania Slovenska tak podľa neho dostávajú možnosť ukázať, že ich viera v Boha nezávisí od viery v cirkev.

© Autorské práva vyhradené

414 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie obyvateľov #sčítanie obyvateľov 2021