Kolíkovej novú súdnu mapu podporil vo vyhlásení len jeden sudca

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nerozumie aktivite členky Súdnej rady a sudkyne Krajského súdu v Bratislave Marcely Kosovej, ktorá jej doručila vyhlásenie na podporu novej súdnej mapy.

16.02.2021 08:34
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata

Vyhlásenie podporil svojím podpisom jeden sudca. „Asi ťažko sa dá uveriť úprimnosti zámeru, ak list na podporu súdnej mapy posiela niekto, kto je od začiatku jej kritikom,“ uviedla ministerka.

Kolíková nevidí dôvod, pre ktorý by mala tento zámer komentovať. „Som skôr zástancom normálnej konštruktívnej diskusie oprostenej od nánosov zbytočných emócií, a tak ako doteraz chcem aj naďalej normálne diskutovať so všetkými, ktorí takúto normálnu diskusiu chcú,“ zdôraznila.

Zároveň víta záujem sudcov diskutovať. „Teším sa v nadchádzajúcich dňoch aj na ďalšie stretnutia a diskusie s nimi, ktoré sme pripravili k súdnej mape,“ doplnila ministerka.

Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že podpísaní sudcovia súhlasia s návrhom súdnej mapy a sú presvedčení, že navrhovaná zmena zabezpečí deklarované ciele a rešpektuje závery a odporúčania Európskej komisie pre efektívnu justíciu.

Kosová je nielen kritičkou súdnej mapy, ale aj signatárkou výzvy Právnici za právny štát, ktorá bola zverejnená v januári. V nej, naopak, sudcovia a právnici kritizujú súdnu mapu a vyzývajú na dôsledné zachovávanie princípov právneho štátu. Túto výzvu podpísalo 430 sudcov, advokátov a príslušníkov právnických profesií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #súdna mapa