SaS: Stojíme za Bittó Cigánikovou, kádrovanie považujeme za neprípustné

Koaličná SaS stojí za poslankyňou Národnej rady (NR) SR Janou Bittó Cigánikovou (SaS), ktorú navrhuje poslanec Richard Vašečka (OĽANO) odvolať z postu šéfky parlamentného zdravotníckeho výboru. "Kádrovanie" zo strany koaličných poslancov považuje SaS za neprípustné. Vašečka svoj návrh odôvodňuje jej útokmi na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), najnovšie kritikou vyhlášky.

16.02.2021 14:23
debata

„Akékoľvek kádrovanie zo strany koaličných poslancov považujeme za neprípustné a znamenalo by to porušenie koaličnej zmluvy,“ uviedla pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Vašečka avizoval, že na najbližšom zasadnutí poslaneckého klubu OĽANO navrhne odvolať Bittó Cigánikovú z postu šéfky výboru. Bittó Cigániková totiž kritizuje vyhlášku, ktorej obsah je podľa Vašečku súčasťou programového vyhlásenia vlády. Poslankyňa sa podľa neho vysmieva koaličným dohodám.

Nová vyhláška ministerstva zdravotníctva hovorí, že ženy nad 40 rokov si budú musieť za ukončenie tehotenstva do 12. týždňa zaplatiť. Po novom zákrok nebude hradiť zdravotná poisťovňa.

Poslanci klubu OĽANO by sa mali Vašečkovým návrhom zaoberať pred najbližšou schôdzou NR SR, ktorá sa začína 16. marca. „Budeme to riešiť na najbližšom poslaneckom klube,“ reagoval šéf klubu hnutia Michal Šipoš na otázku, či podporuje Vašečkov návrh.

Bittó Cigániková reagovala, že vyhlášku kritizovala už v lete minulého roka. „Moja súčasná kritika spočíva najmä v tom, že v čase najväčšieho počtu mŕtvych na koronavírus tu riešime opäť interrupcie a kultúrne vojny,“ uviedla pre TASR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Vašečka #Jana Bittó Cigániková #SASKA