Prezidentka: Situácia je vážna, počúvajme odborníkov

Pandemická situácia na Slovensku je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej mimoriadne závažná. Uviedla to po dnešnom rokovaní s odborníkmi.

16.02.2021 17:13 , aktualizované: 17:55
čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová po stretnutí s odborníkmi v súvislosti s aktuálnou epidemickou situáciou.
debata (168)

Vo svojom príhovore na úvod poukázala na to, že Slovensko dnes prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Podľa Čaputovej je potrebné počúvať rady a kroky, ktoré odporúčajú odborníci a vedci. „Pandémia je odborná, nie politická otázka,“ uviedla.

Za príčinu súčasnej situácie označila prezidentka neskoršie aplikovaný striktný lockdown. Vyzvala, aby sme robili opatrenia, ktoré sú síce prácne, no osvedčené. „Menej sa venujme experimentom,“ vyhlásila.

Video

Vedci sa podľa prezidentky zhodujú na potrebe precíznejšieho trasovania. Zvýšiť treba aj kontroly dodržiavania opatrení, či už dodržiavania karantény alebo prichádzajúcich na hraniciach. Zvýšiť by sa mali tiež kapacity PCR testovania a nepreceňovať antigénové testy. „Hromadné testovanie má okrem zvýšenej mobility aj psychologický efekt,“ poukázala Čaputová. Hovorí, že ľudia často považujú modrý papierik za pocit zdravia.

Čaputová tiež vyzdvihla nevyhnutnosť kvalitnej a konzistentnej komunikácie a aktualizáciu COVID automatu. Poukázala tiež na neprehľadnosť situácie v nemocniciach. Ako skonštatovala, dochádza k preťažovaniu personálu, rovnako sú problémy i v ambulantnom sektore.

Covid automat platný od 22. 2. do 28. 2.

Ktoré okresy sú v najhoršom stupni (platný od pondelka 22. 2. 2021), kde sa očakáva zhoršenie a kde zlepšenie.

Fotogaléria
+9

Mojou úlohou je otvárať dvere

Očkovanie považuje prezidentka, rovnako ako vedci, za najlepšie riešenie v súčasnej situácii. Uvedomuje si však aj problém s dostupnosťou. Vakcína z ktorejkoľvek krajiny, ktorá bude spoľahlivá, verifikovaná, overená a pomôže vyriešiť situáciu, je preto podľa nej dobrá vakcína. „Orientujme sa na akúkoľvek vakcínu, ktorá však bude mať štandardnú registráciu, napríklad v Európskej liekovej agentúre,“ reagovala na otázku o ruskej očkovacej látke Sputnik.

V súvislosti s možnou výrobou vakcín na Slovensku skonštatovala Čaputová, že jej úlohou je otvárať dvere. O téme komunikuje s ministrom zdravotníctva. Informovať sa plánuje aj pri štvrtkovom telefonáte s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

+3

Slovensko je v „dátovom pekle“

Matematik Richard Kollár po rokovaní upozornil, že analytikom chýbajú kľúčové dáta o epidemickom stave, a to napríklad o veku pacientov, efektivite trasovania, tiež o tom, kde sa ľudia nakazili alebo či je bezpečné chodiť do obchodu a MHD. Podľa Kollára je Slovensko „v dátovom pekle“, keďže bez dát nie je jasné, či Slovensko čaká ďalšia vlna pandémie.

zväčšiť Matematik Richard Kollár počas tlačovej... Foto: TASR
kollár Matematik Richard Kollár počas tlačovej konferencie po stretnutí odborníkov s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Virológ Boris Klempa konštatoval, že britský variant koronavírusu na Slovensku prevláda a ešte bude stúpať. Pri brazílskom a juhoafrickom variante vníma vyššiu pravdepodobnosť reinfekcie a menšiu účinnosť vakcíny. Podotkol, že juhoafrická mutácia sa mohla na Slovensku už rozšíriť.

Povedal tiež, že medializovaný prípad muža z Nitry nebol pozitívny. „Nedokážem vylúčiť, že by na Slovensku nemohol byť,“ povedal s tým, že zmysel vidí, okrem iného, v sekvenovaní.

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike (JAR). Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19. Variant potvrdili už i vo viacerých členských krajinách EÚ vrátane Francúzska a rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus