Chcete ruskú vakcínu Sputnik V? Lobuje za ňu Matovič

Premiér Igor Matovič sa obrátil na ľudí, aby vyjadrili svoj názor, či chcú mať možnosť nechať sa zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V.

17.02.2021 06:00 , aktualizované: 08:26
debata (649)

VIDEO: Premiér Matovič lobuje za vakcínu Sputnik V.

Video

Očkovanie proti ochoreniu COVID–19 brzdia pomalé dodávky vakcín, a preto sa Slovensko začalo zaujímať o ruskú vakcínu Sputnik V. Matovič sa na ľudí obrátil vo videu na sociálnej sieti. Uviedol, že o tejto vakcíne bude rokovať vo štvrtok vláda a on osobne je presvedčený, že „ak by sme dnes Sputnika na Slovensku k dispozícii mali, milióny ľudí by sa ním zaočkovať dali. Aký názor máte vy? Dajte vedieť, rád si prečítam diskusiu.“

Uviedol tiež, že na pandemickej komisii „prítomná politička, prítomný politik“ sa voči ruskej vakcíne zásadným spôsobom ohradili a nakoniec z toho bola hodinu a pol „taká nazvem to diskusia, možno skoro až hádka“. Dodal, že v prípade vakcín by sme nemali pozerať na geopolitiku. Uviedol, že napokon všetci boli za, len dvaja ním nemenovaní politici proti.

Vakcinácia podľa infektológa a člena Pandemickej komisie Pavla Jarčušku závisí od dvoch vecí: od očkovacích centier a množstva vakcín. Zatiaľ čo očkovacie centrá vychytali podľa Jarčušku prvotné chyby a sú pripravené, tak vakcíny nielen na Slovensko neprúdia v takom tempe, ako bolo pôvodne očakávané.

„Hoci je Sputnik V už od 21. januára schválený v Maďarsku, tak si musíme byť istí jej bezpečnosťou a musí byť schválená liekovou agentúrou,“ vysvetľuje Jarčuška.

Pripustil, že by Slovensko nemuselo čakať na schválenie Európskou liekovou agentúrou a mohlo by začať vakcináciu ruskou látkou skôr.

„Ak by vakcína Sputnik V bola registrovaná v Európe, bolo by vhodné, aby sme ju už vopred mali zazmluvnenú,“ upozorňuje Jarčuška.

+3

„Všetci špičkoví slovenskí odborníci na infektológiu, imunológiu a epidemiológiu prišli na zasadnutie komisie (Pandemickej komisie v utorok – pozn. red.) so stanoviskom, že vzhľadom na katastrofálne meškanie dodávok EÚ registrovaných vakcín je namieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik V,“ uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte pred zverejnením svojho videa na sociálnej sieti.

Covid automat platný od 22. 2. do 28. 2.

Ktoré okresy sú v najhoršom stupni (platný od pondelka 22. 2. 2021), kde sa očakáva zhoršenie a kde zlepšenie.

Fotogaléria
+9

Rusi Sputniku nedôverujú, tvrdí Remišová

Veronika Remišová (Za ľudí) napísala, že ľudia na Slovensku by nemali byť pokusnými králikmi.

„Rusko začalo s očkovaním oveľa skôr, vyrába si vlastnú vakcínu, ale má zaočkovaných o polovicu menší podiel ľudí, ako Slovensko (podľa Our World in Data k 10. februáru SK 4,69 % a RUS 2,67 %). Ľudia tam vakcíne teda veľmi nedôverujú, a preto sa snažia verejnú mienku zmeniť aj využívaním vakcíny v iných krajinách,“ tvrdí Remišová na socálnej sieti.

Vakcína pre milióny ľudí na Slovensku sa nemá schvaľovať na základe jedného článku v časopise, hoci odbornom časopise, dodala.

Šimečka: Matovičova dymová clona

„Sputnik je len ďalšia dymová clona Igora Matoviča. Potrebuje odviesť pozornosť od toho, že úmrtia pribúdajú na Slovensku najrýchlejšie na svete. A potrebuje konflikt, pretože práve na ňom je založená celá jeho politická kariéra,“ uviedol europoslanec Michal Šimečka (PS). Uviedol tiež, že snaha „dať to na Orbána“ rozbíja európsku súdržnosť. Šimečka tvrdí, že o to ide Rusom od začiatku.

„Ak Matovič skutočne pretlačí nasadenie akejkoľvek vakcíny bez súhlasu EMA, podrazí si ďalšiu z tých posledných pár nôh, čo jeho vláde dávajú ešte akú takú legitimitu – zodpovednú európsku a zahraničnú politiku,“ dodal Šimečka.

649 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus