Prechod cez hranice bude oveľa ťažší, pomoc Slovensku ponúklo Rakúsko

Slovensko sprísňuje podmienky prechodu cez hranice, mnohí budú musieť absolvovať 14-dennú izoláciu. Celosvetový počet ochorení COVID-19 klesol podľa WHO minulý týždeň o pol milióna.

17.02.2021 06:00 , aktualizované: 21:47
debata (67)

21:41 Zdravotníci v Británii už ľuďom aplikovali zhruba 16,5 milióna dávok vakcíny proti covidu. Vyplýva to z oficiálnych informácií na webe, na ktorom vláda zverejňuje štatistiky k pandémii. Porovnateľne ľudnaté Francúzsko podľa aktuálnych dát ministerstva zdravotníctva využilo 3,3 milióna dávok.

Británia, ktorá má približne 67,9 milióna obyvateľov, začala ako prvá európska krajina očkovať proti covidu už 8. decembra. Všetky tri vakcíny, ktoré sú v krajine schválené, sa podávajú v dvoch dávkach v rozmedzí niekoľkých týždňov. Británia pritom kladie dôraz na prvú dávku, ktorú dostalo už 15,9 milióna ľudí, čo predstavuje takmer 23,5 percenta populácie. Plne chránených je po podaní druhej dávky 558 000 ľudí.

Vo Francúzsku, ktoré má podobný počet obyvateľov – 67,4 milióna – podali zdravotníci ľuďom 3,3 milióna dávok vakcíny, čo je menej ako 5 percent celej populácie. Očkovať sa vo Francúzsku, rovnako ako vo väčšine ďalších krajín Európskej únie začalo 27. decembra. Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal dnes priznal, že postup očkovanie nenapĺňa očakávania Francúzov. Zdôraznil ale, že už sa podarilo aspon jednu dávku vakcíny podať trom štvrtinám ľudí v domovoch pre seniorov.

20:33 Z 1,3 milióna v pondelok a stredu vykonaných antigénových testov v školách po celom Rakúsku bolo pozitívnych 536 vzoriek. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním na oznámenie spolkového ministerstva školstva.

Rakúsky úrad spresnil, že pozitívne testy malo 364 školákov a 172 pedagógov. Najviac pozitívnych výsledkov, 250, bolo vo Viedni, za ktorou nasledovalo so 103 potvrdenými prípadmi nákazy Dolné Rakúsko.

Testy boli vykonané tento týždeň po skončení polročných prázdnin v siedmich rakúskych spolkových krajinách. Minulý týždeň sa testovali školáci len vo Viedni a v Dolnom Rakúsku, kde už bolo po prázdninách. Odhalilo sa pri tom celkom okolo dvoch stoviek nakazených.

Išlo o antigénne testy s výterom z kraja nosa, ktoré rýchlo ukážu výsledok. Vykonávané sú pred začiatkom vyučovania.

20:05 Spojené štáty splnia do konca mesiaca svoje záväzky voči Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) vo výške viac ako 200 miliónov dolárov, povedal v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Spojené štáty tak urobia po tom, ako po nástupe nového prezidenta Joea Bidena zvrátili rozhodnutie jeho predchodcu Donalda Trumpa vystúpiť z tejto organizácie.

„Toto je kľúčový krok pri plnení našich finančných povinností ako člena WHO. Reflektuje našu snahu zabezpečiť, aby mala WHO podporu potrebnú na vedenie globálneho boja s pandémiou,“ povedal Blinken na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o ochorení COVID-19.

19:41 Rakúsko ponúka Slovensku pomoc pri zvládaní koronakrízy. V susednej krajine by mohol vypomáhať zdravotnícky personál rakúskej armády, oznámilo popoludní rakúske ministerstvo obrany. Vo vyhlásení pre agentúru APA doplnilo, že konkrétne potreby a počet vojakov, ktorých majú vyslať, momentálne zisťuje.

„Pomáhať rýchlo a nebyrokraticky je požiadavkou európskej solidarity. Preto sme už prijali pacientov z Francúzska, Talianska a Čiernej Hory. Rakúska armáda teraz personálom podporí Slovensko,“ avizoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

„Rakúske ozbrojené sily sú vždy k dispozícii, keď to je potrebné. Nech je to v Rakúsku alebo aj v zahraničí, pre našich susedov a európskych priateľov. Je preto samozrejmé, že v týchto náročných časoch stojíme po boku Slovenska,“ uviedla rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová.

APA uvádza, že pandemická situácia na Slovensku sa natoľko vyostrila, že krajina žiada o pomoc Európsku úniu, pričom potrebuje lekárov a zdravotné sestry.

18:47 Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš uviedol, že jeho krajina uvažuje o nákupe približne milióna dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu, dokonca aj bez schválenia zo strany regulačného úradu Európskej únie. Minister v stredu skonštatoval, že o efektívnosti ruskej vakcíny Sputnik V rozhodnú chorvátske regulačné orgány. Európska lieková agentúra (EMA) zatiaľ očkovaciu látku Sputnik V neschválila.

Podľa Beroša konečné rozhodnutie o nákupe ruskej vakcíny bude závisieť od toho, ako rýchlo by ju mohli do Chorvátska dodať. „Ak to bude v lete, nebudeme ju potrebovať," povedal minister novinárom. „Ak môže prísť do týždňa alebo dvoch, potrebovali by sme milión dávok," dodal. Maďarsko, sused Chorvátska, je zatiaľ jediná krajina Európskej únie, ktorá sa chystá aplikovať ruskú a čínsku vakcínu bez čakania na schválenie zo strany EMA.

17:50 V Izraeli oznámili výsledok prvej fázy klinickej štúdie výskumu lieku proti Covidu-19. Vykonali ju na 35 ľuďoch so stredným alebo ťažkým priebehom ochorenia. Stav pacientov sa po päťdňovej liečbe spočívajúcej v inhalácii lieku raz denne výrazne zlepšil a v priemere za štyri dni mohli byť prepustení z nemocnice. Viac TU.

17:36 Približne štyri milióny falošných certifikovaných respirátorov zhabala španielska polícia počas razie v hoteli na predmestí Madridu, v ktorom sa konalo ilegálne zhromaždenie. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Policajti našli respirátory typu KN95 a FFP2 v kartónových škatuliach „pripravených na prepravu“ v sklade hotela v meste Leganés ležiacom v autonómnom spoločenstve Madrid. Polícia navyše našla tlačiareň, ktorá bola schopná tlačiť respirátory s certifikačnou značkou CE, vďaka ktorej mohli byť uvedené na trh v EÚ.

16:50 Pre nedostatok nemocničných lôžok v dôsledku koronavírusovej pandémie budú zdravotníci v Kolumbii najnovšie umiestňovať pacientov s covidom pod prenosné nafukovacie kupoly. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Takéto nafukovacie „bubliny“ majú v pláne pristaviť na parkoviská či v telocvičniach. Každá komora je široká päť metrov a môžu byť do nej umiestnení naraz dvaja pacienti, ktorých od seba delí nafukovacia chodba. Cirkuláciu vzduchu zabezpečuje potrubie, cez ktoré sa vymení asi 16-krát za hodinu, priblížili architekti projektu.

Pacientov s covidom budú v Kolumbii umiestňovať... Foto: SITA/AP, Fernando Vergara
kolumbia koronavírus Pacientov s covidom budú v Kolumbii umiestňovať pod nafukovacie kupoly.

Výstavbu rôznych nafukovacích a prenosných konštrukcií odporúčajú aj ďalší vývojári vo svete, poverení vyriešením problému nedostatku lôžok pre covidových pacientov vo svojich krajinách, pripomína AP. Jedna takáto verzia z La Salleovej univerzity v Bogote zahŕňa osem prepojených kupol, do ktorých sa zmestí 16 pacientov. Jej cena sa pohybuje v prepočte okolo 12 400 eur. Podľa potreby môžu byť k nej pridávané či odobrané ďalšie časti.

16:19 Britské úrady dali súhlas na uskutočnenie klinickej štúdie, v rámci ktorej budú dobrovoľníci zámerne vystavovaní nákaze koronavírusom. Pôjde o prvú takúto štúdiu na svete. Mala by pomôcť lepšie porozumieť tomu, ako sa nový koronavírus šíri. Viac TU.

16:05 Český minister zdravotníctva Jan Blatný navrhuje v boji s koronavírusom SARS-CoV-2 uvedomelý prístup ľudí namiesto ďalších obmedzení. Takisto upozornil na vysoké počty hospitalizovaných a šírenie tzv. britského variantu vírusu. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz. Minister zdravotníctva takisto povedal, že epidemická situácia v krajine nie je dobrá. Nemocnice stále čelia vysokému počtu hospitalizovaných a nedostatku personálu. Nemôžu preto poskytovať starostlivosť všetkým, ktorí by to potrebovali.

Nákazlivejšia tzv. britská mutácia koronavírusu sa podľa odborníkov vyskytuje v asi 40 percentách prípadov nákazy v ČR, píšu Novinky.cz. V priebehu dvoch alebo troch týždňov môže byť podľa Blatného v celej krajine rovnako vážna situácia, ako je teraz v okresoch Cheb, Sokolov a Trutnov, ktoré sú od minulého týždňa uzavreté.

15:43 Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová na videobrífingu predstavila akčný plán boja proti infekčnejším variantom koronavírusu s názvom „HERA incubator“, ktorý má zaistiť spoluprácu farmaceutických firiem, laboratórií, zdravotníckych orgánov a výskumných inštitúcií v EÚ a na celom svete. Jeho cieľom je poskytnúť stimuly na vývoj nových vakcín prispôsobených novým variantom, urýchliť proces ich schvaľovania a zabezpečiť rozšírenie výrobných kapacít.

EK podľa agentúry DPA navrhuje vývoj špecializovaných testov a intenzívne využívanie sekvenovania genómu. Na tento účel má byť k dispozícii 75 miliónov eur z fondov EÚ a ďalších 150 miliónov eur na výskum variantov vírusu. V bloku 16 štátov EÚ a piatich ďalších krajín nazvanom Vaccelerate sa majú urýchliť klinické testy, a to aj u detí a dospievajúcich.

Podľa von der Leyenovej bolo v EÚ doposiaľ zaočkovaných 22 miliónov ľudí, sedem miliónov z nich už dostalo aj druhú dávku vakcíny. Očkovanie sa však musí podľa nej v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch zrýchliť. Šéfka EK ubezpečila, že dodávky troch doteraz schválených vakcín do EÚ sa budú zvyšovať.

15:14 Poľsko hlásilo v stredu takmer 8700 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za viac ako mesiac. Vyplýva to z najnovších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, informovala agentúra DPA. Aktuálny prírastok 8694 novoinfi­kovaných za posledných 24 hodín je najvyšší od 14. januára, keď v Poľsku pribudlo viac ako 9400 prípadov. Minister zdravotníctva Adam Niedzielski na tlačovej konferencii podľa denníka The Guardian varoval, že týždenný priemer nakazených sa môže zvýšiť na 8000 až 10 000 prípadov, čo je ešte optimistický scenár. Za posledných 24 hodín pribudlo v Poľsku aj ďalších 279 úmrtí na koronavírus, čím ich celkový počet stúpol na 41 308.

14:10 Juhoafrická republika (JAR) ponúkne svoje zásoby vakcín proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca ostatným krajinám Africkej únie (AÚ). Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Juhoafrická republika je v rámci pandémie najviac postihnutou krajinou Afriky. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam infikovalo už 1,49 milióna ľudí a vyše 48 000 zomrelo na súvisiace komplikácie.

13:15 Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil, že všetci Američania budú mať prístup k očkovaniu proti koronavírusu do konca júla. Informovala o tom agentúra AFP. Biden predtým očakával, že očkovacie látky by mohli byť dostupné do jari, avšak Biely dom jeho optimizmus stlmil z dôvodu problémov s dostupnosťou vakcín, ako aj s ich distribúciou.

Na otázku, kedy budú všetci Američania zaočkovaní, Biden na radnici v meste Milwaukee, štát Wisconsin, na stretnutí s verejnosťou, ktoré organizovala stanica CNN, uviedol: „Do konca júla tohto roku.“ „Do konca júla budeme mať 600 miliónov dávok (vakcín), čo je dosť na zaočkovanie každého Američana,“ dodal.

12:53 Spoločnosti Pfizer a BioNTech uzavreli dohodu o dodaní ďalších 200 miliónov dávok ich vakcíny proti koronavírusu do Európskej únie. Firmy v stredu oznámili, že dávky dopĺňajú pôvodne objednaných 300 miliónov dávok. Európska komisia má ešte možnosť zaobstarať ďalších 100 miliónov dávok. Očakáva sa, že spomenutých 200 miliónov dávok by mali do eurobloku doručiť ešte tento rok. V druhom štvrťroku by to malo byť zhruba 75 miliónov dávok.

Z troch očkovacích látok, ktoré EÚ schválila na použitie v boji proti koronavírusu, bola vakcína od Pfizeru a BioNTechu prvá. EÚ odobrila tiež vakcíny od firiem Moderna a AstraZeneca.

11:50 Bezplatné rýchlotesty na koronavírus by mali byť od 1. marca dostupné aj v Nemecku, podobne ako je to už v Rakúsku. Oznámil to v utorok v Berlíne nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Podľa Spahna je už na trhu dostatok dostupných rýchlotestov pre všetkých obyvateľov. Zatiaľ ich však môže robiť len vyškolený personál, preto sa aktuálne používajú iba v domovoch sociálnych služieb, v nemocniciach a v prípade podozrenia na nákazu aj v školách.

Pripravuje sa však aj distribúcia testov, ktoré si ľudia budú môcť spraviť sami doma. Najprv ich však musí schváliť Spolkový úrad pre liečivá a medicínske výrobky (BfArM). Uvažuje sa o tom, že tieto testy na domáce použitie budú spoplatnené sumou jedno euro. Od 1. marca si budú môcť v lekárňach zdarma zaobstarať domáce testy na koronavírus i Rakúšania. Každý obyvateľ bude mať mesačne nárok na päť kusov domácich testov.

11:22 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1548 nakazených koronavírusu a 94 prípadov úmrtia súvisiacich s ochorením COVID-19, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Z ochorenia sa zotavilo doposiaľ 299 989 ľudí, aktuálne je nakazených 77 250 osôb. V nemocniciach ošetrujú 4014 pacientov, z ktorých je 321 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

V uplynulých 24 hodinách vykonali 19 400 testov na vírus SARS-CoV-2, pričom pozitívnych bolo osem percent testovaných, čo je mierne nižší pomer než v posledných dňoch. Vakcínu proti koronavírusu podali doteraz 348 927 ľuďom, z nich 134 824 bolo zaočkovaných už aj druhou dávkou.

10:35 V Českej republike v utorok pribudlo v utorok 12 486 nakazených koronavírusom, čo je o 2211 viac ako pred týždňom a najviac od 8. januára. Informoval o tom server iDNES.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva ČR zverejnené v stredu ráno.

V českých nemocniciach je aktuálne 6171 ľudí s ochorením COVID-19, z toho je 1196 vo vážnom stave, alebo ich stav vyžaduje intenzívnu lekársku starostlivosť. V utorok pribudlo aj najmenej 77 súvisiacich úmrtí a 278 vyliečených. Aktívnych prípadov nákazy je 106 211.

7:38 Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab vyzval v utorok na prímerie v krízových oblastiach sveta, aby sa tam umožnilo očkovanie obyvateľstva proti koronavírusu. Ak má byť boj proti koronavírusu úspešný, je nutné zásobiť všetky regióny sveta očkovacími látkami, upozornil Raab pred stredajším zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN.

Británia preto vyzýva pred začatím očkovania na prímerie, aby sa zaistilo, že vakcíny proti covidu sa k ľuďom žijúcim v zónach konfliktu dostanú, vyhlásil Raab. Británia, ktorá tento mesiac predsedá bezpečnostnej rade, plánuje za týmto účelom presadiť rezolúciu.

Podľa britského ministerstva zahraničných vecí 160 miliónom ľudí po celom svete hrozí, že z dôvodu konfliktu a politickej nestability nedostanú vakcínu proti koronavírusu – takými miestami sú napríklad Jemen, Sudán, Somálsko a Etiópia. (tasr)

7:15 Celosvetový počet nových prípadov covidu minulý týždeň klesol na 2,7 milióna, čo je približne o 500-tisíc prípadov menej než v predchádzajúci týždeň. V utorok večer to v Ženeve oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ide o 16-percentný pokles. Tento trend plynulo pokračuje – klesanie sa začalo po vrchole zaznamenanom v prvý úplný januárový týždeň, keď bolo hlásených až takmer päť miliónov nových prípadov nákazy.

Minulý týždeň zaznamenali klesanie všetky regióny sveta, okrem Blízkeho východu. Avšak 170-tisíc nových pacientov na Blízkom východe zatienilo 970-tisíc chorých v Európe a 1,3 milióna pacientov v Severnej aj Latinskej Amerike. WHO zaznamenala minulý týždeň po celom svete 81-tisíc nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo je desaťpercentný pokles.

Zdravotnícka agentúra OSN tiež uviedla, že nové varianty koronavírusu, ktoré sa pokladajú za nákazlivejšie, sa minulý týždeň rozšírili do ďalších krajín. Variant, ktorý prvýkrát zistili v Británii, je teraz už v 94 štátoch sveta. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v správe tento týždeň odhadlo, že tento variant sa už šíri „v mnohých, ak nie vo všetkých“ krajinách regiónu. Takzvaný juhoafrický variant koronavírusu je prítomný v 46 krajinách sveta, pričom variant zistený v Brazílii a Japonsku objavili v 21 krajinách. (who, ecdc.europa.eu, dpa, tasr)

6:33 Holandský odvolací súd v utorok pozastavil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktorý nariaďoval vláde zrušiť celoštátny zákaz nočného vychádzania. Vláda zaviedla zákaz z dôvodu epidémie koronavírusu. Prípad spustila skupina Viruswaarheid (Pravda o víruse), predtým známa ako Viruswaanzin (Vírusové šialenstvo), ktorá v Holandsku zorganizovala sériu demonštrácií proti epidemickým opatreniam.

Súd nižšieho stupňa, konkrétne okresný súd v Haagu, rozhodol už skôr v prospech tejto protestnej skupiny aktivistov, ale vláda podala odvolanie, ktorým sa odvolací súd bude zaoberať v piatok 19. februára. Sudcovia sa zatiaľ zišli v utorok večer na mimoriadnom pojednávaní, kde mali určiť, či by malo rozhodnutie okresného súdu začať platiť ešte pred piatkovým pojednávaním o odvolaní. Sudcovia rozhodli zatiaľ v prospech štátu, inak by zákaz nočného vychádzania prestal platiť. „V tomto prípade záujmy štátu prevažujú nad záujmami skupiny Pravda o víruse,“ vysvetlil jeden sudca.

Zákaz nočného vychádzania od 21.00 h do 04.30 h holandská vláda zaviedla 23. januára prvýkrát od druhej svetovej vojny a 8. februára ho následne predĺžila do 2. marca. Odôvodnila to snahou zabrániť „tretej vlne“ epidémie. Okresný súd vo svojom verdikte argumentoval, že kabinet nelegitímne použil vládne právomoci, keď zaviedol zákaz. Vyhlásenie zákazu nočného vychádzania vyvolalo v Amsterdame, Rotterdame, Haagu, Eindhovene a ďalších mestách nepokoje, ktoré trvali tri dni. Policajti použili proti výtržníkom vodné delá a slzotvorný plyn. Zatknutých bolo viac ako 400 ľudí. (afp, tasr)

6:00 Slovensko ruší od stredy zoznam menej rizikových krajín a možnosť prekročenia hraníc so 72-hodinovým RT-PCR testom na covid. Krajina zároveň zavádza povinné absolvovanie 14-dňovej izolácie po príchode na Slovensko, pričom najneskôr na ôsmy deň by mala byť osoba pretestovaná RT-PCR testom. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prináša aj niektoré výnimky týkajúce sa karantény.

„Osobám, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, sa nariaďuje izolácia. Osoba je testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie. V prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. V prípade, že sa osoba sa na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch,“ približuje Račková.

Povinná izolácia sa týka aj tých, ktorí v uplynulých dvoch týždňoch navštívili iné krajiny. V takomto prípade je osoba testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie, ukončená môže byť iba obdržaním negatívneho výsledku testu. „Nie je možné ju ukončiť bez testovania,“ upozorňuje Račková. Deti do desiatich rokov musia byť otestované iba v prípade, ak o tom rozhodne ošetrujúci lekár. Izolácia sa im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

ÚVZ SR zároveň pripomína, že pri návrate na Slovensko je potrebné zaregistrovať sa na korona.gov.sk/eh­ranica. Tí, ktorí na Slovensko priletia, majú povinnosť vyplniť elektronický formulár. Vracajúci sa občania by nemali zabudnúť informovať ani svojho ošetrujúceho lekára, prípadne miestne príslušného lekára samosprávneho kra­ja.

Výnimky zo 14-dňovej izolácie po príchode na Slovensko sú rozdelené do troch skupín. Platia napríklad pre pendlerov v susedných štátoch, študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, kultúrnu oblasť či spravodajsko-mediálnu produkciu. Pribúda kategória pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Druhá skupina výnimiek sa týka osôb so špecifickým režimom, a to pendlerov v krajinách EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Veľkej Británie, osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, a osôb, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14 dňami.

Výnimky z izolácie a preukázania sa negatívnym testom stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku. Bližšie podmienky prekročenia hraníc v takýchto prípadoch sú definované vo vyhláške.

Slovensko sprísňuje režim na hraniciach v súvislosti s novými mutáciami vírusu SARS-CoV-2. Mutácie viedli k zhoršovaniu epidemiologickej situácie v oblastiach, v ktorých sa rozšírili. Ide o krok, ktorý má tlmiť počet ochorení, hospitalizácií a úmrtí. Hygienici odporúčajú dobre zvážiť každý účel cesty do zahraničia, cesta za rekreáciou sa neodporúča. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus