SaS vyzýva Krajčího, aby rokoval o Sputniku. Korčok má výhrady

Strana SaS chce, aby minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) začal rokovať s Ruskou federáciou o vakcíne Sputnik. Cieľom má byť potvrdenie jej bezpečnosti a účinnosti Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Strana to uviedla v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

17.02.2021 16:20 , aktualizované: 18:32
debata (85)

„Uvedomujeme si dopyt občanov po očkovaní, avšak bolo by veľmi ľahkovážne, keby sme pustili vakcínu Sputnik bez akejkoľvek kontroly. V prvom rade je preto dôležité obrátiť sa na našu najvyššiu odbornú autoritu a zabezpečiť jej všetko potrebné, aby mohla zodpovedne posúdiť prínosy a kvalitu vakcíny,“ uviedla SaS.

Strana Za ľudí trvá na očkovaní výlučne vakcínami, ktoré prešli najprísnejšou kontrolou Európskou agentúrou pre lieky. Upozorňuje na krehkú dôveru vo vakcináciu. „Nemôžeme ju narušiť tým, že budeme na Slovensku očkovať ľudí vakcínami, ktoré nie sú registrované v Európskej únii,“ dodala strana.

Korčok má výhrady

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) má výhrady voči tomu, že sa má Sputnik V dostať do členských štátov Európskej únie bez toho, aby ju schválila Európska lieková agentúra (EMA). Uviedol to na sociálnej sieti.

Šéf rezortu slovenskej diplomacie preto žiada Európsku komisiu, aby okamžite vyzvala výrobcov Sputnika na dodanie potrebných podkladov na certifikáciu vakcíny. Zdôraznil, že neodmieta Sputnik preto, lebo ide o ruskú vakcínu.

„Ak totiž európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputnika je veľa politiky a neistoty,“ uzavrel.

Pandemická komisia v utorok odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V. Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok. Z koalície sa proti tomu postavila strana Za ľudí, jej predsedníčka Veronika Remišová chce počkať na výsledky hodnotenia ruskej vakcíny Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

85 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí #Sputnik V #SASKA