Psychologička Sedláčková v Ide o pravdu: Pandémia ublížila učiteľom. Chystáme linku pomoci

Najviac ohrozenou skupinou v čase pandémie sú stredoškoláci. „Bez rovesníkov sa nedokážu učiť samostatnosti a ani zvládať stres,“ povedala v relácii Ide o pravdu psychologička Beáta Sedláčková. Učiteľom odporúča, aby sa po návrate do škôl menej venovali dobiehaniu učiva a viac skúmali ako sa deti cítia.

17.02.2021 21:30
debata (46)

VIDEO: Pozrite si diskusiu Márie Hlucháňovej a Beáty Sedláčkovej v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Žiaci a študenti odmietajú skoro ráno vstať z postele. Vyhýbajú sa domácim prácam a hodinám dištančného vyučovania. Obraz domácností, ktoré už takmer rok nemajú klasický režim preto, že deti nechodia do školy.

„Je to o prežití rodičov aj žiakov. Určite netreba na deti vyvíjať nátlak, naopak, mali by sme ho zmierniť,“ odporučila v relácii Ide o pravdu psychologička Beáta Sedláčková z Ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave.

Upozornila, že deti a študenti sú už celé mesiace v strese, a dospelí by im ho nemali ešte zvyšovať. Riešenie je podľa Sedláčkovej v rukách rodičov: „oni by sa mali v prvom rade postarať o seba, aby boli v pohode a len tak budú oporou aj pre svoje potomstvo.“ Nárast depresií a psychických porúch zaznamenali vedci nielen u detí a dospievajúcich, ale aj vo veľkej skupine učiteľov.

„Mnohí majú stavy úzkosti z návratu do škôl, iní sa boja ochorenia COVID-19. Nemálo učiteľov má problémy s tzv. on-line vyučovaním, nechcú byť pred kamerou a nevedia učiť bez toho, aby boli fyzicky prítomní v triede.

„Sme zaskočení problémami učiteľov, a pripravujeme pre nich v týchto dňoch aspoň telefonickú linku pomoci,“ povedala psychologička Sedláčková. Nevylúčila, že učitelia budú v najbližšom čase potrebovať aj pomoc psychológov vo forme individuálnej alebo kolektívnej komunikácie.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu