Rakúsko ponúka Slovensku zdravotníkov, mutácia sa šíri Poľskom

Pomoc v boji s koronavírusom ponúklo Slovenskej republike Rakúsko, Poľsko a pripravené je pomôcť aj Maďarsko. Rakúsko napríklad ponúka Slovensku armádnych zdravotníkov a Poľsko 200 miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Český premiér Andrej Babiš v liste požiadal Izrael o jeho prípadné prebytky vakcín.

18.02.2021 05:55 , aktualizované: 21:50
debata (96)

21:44 Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca uviedla, že nevie o žiadnych závažných alebo neočakávaných vedľajších účinkoch svojej očkovacej látky proti koronavírusu, a zdôraznila svoje prísne normy kvality. Zároveň dodala, že vakcína sa používa vo vyše 50 krajinách.

zväčšiť Vakcínou od AstraZenecy sa očkuje aj v Mexiku. Foto: SITA/AP, Marco Ugarte
maxiko, astrazeneca Vakcínou od AstraZenecy sa očkuje aj v Mexiku.

V Nemecku správy o vedľajších účinkoch – a obavy o dostatočnú účinnosť vakcíny – viedli niektorých ľudí k tomu, že v posledných dňoch odmietli vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca. Niektorí ľudia sa po vpichnutí dávky sťažovali na nepriaznivé reakcie, niekedy si dokonca museli vziať dovolenku z dôvodu pracovnej neschopnosti. To vyústilo aj do nárastu rušenia termínov na zaočkovanie, pretože ľudia majú teraz z vakcíny obavy.

„V súčasnosti sú hlásené reakcie také, aké sme na základe dôkazov zhromaždených z nášho programu klinických testov očakávali,“ uviedol pre DPA hovorca firmy AstraZeneca. Ide o prejavy ako dočasná bolesť a citlivosť v miestne vpichu, mierne bolesti hlavy, únava, triaška, horúčka, malátnosť a bolesť svalov.

Väčšina príznakov trvá jeden deň po očkovaní a ich výskyt je po druhej dávke vakcíny oveľa menej pravdepodobný, doplnil hovorca. „Nie sú žiadne potvrdené vážne, škodlivé udalosti súvisiace s očkovaním vakcínou proti covidu od AstraZenecy,“ povedal hovorca a dodal, že spoločnosť situáciu pozorne monitoruje.

20:08 Česká Poslanecká snemovňa na mimoriadnej schôdzi prijala tzv. pandemický zákon. Ten umožní ministerstvu zdravotníctva rozhodovať o uzavretí obchodov či služieb, a to bez potreby núdzového stavu.

Po pandemickom zákone mesiace volajú zástupcovia opozície aj hajtmani. Vo štvrtok ráno sa premiér Andrej Babiš a vláda spoločne s väčšinou opozičných strán dohodli na konkrétnom znení navrhovaného zákona, ktorý nahradí núdzový stav. Ten by sa mal skončiť budúci piatok.

Snemovňa zákon schválila zrýchlene v stave legislatívnej núdze. Za hlasovalo 132 poslancov zo všetkých strán okrem tých z SPD. Proti boli aj nezávislí poslanci a komunisti, časť členov KSČM sa hlasovania zdržala.

Zákon umožní ministerstvu zdravotníctva či hygienickým staniciam uzatvárať obchody, služby, rôzne prevádzky, ale aj voľnočasové aktivity aj verejné a súkromné akcie.

Sporným bodom bola až do štvrtka otázka odškodňovania firiem a kompenzácie pre ľudí, ktorých živobytie ovplyvnili opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Podľa schváleného zákona bude štát povinný nahradiť spoločnostiam i fyzickým osobám skutočnú škodu spôsobenú opatreniami. Nevzťahuje sa to na náklady za nákup ochranných prostriedkov, uviedli Novinky.cz.

18:53 Nemocnice Svet zdravia zaznamenali najvyšší počet hospitalizovaných pacientov s covidom. V utorok ich mali 686 a vo štvrtok 670. Celkový počet reprofilizovaných lôžok (892) je tak obsadený na viac ako 80%. Zo 61 lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou je obsadených 56. Informoval hovorca siete ProCare a Svet zdravia Tomáš Kráľ s tým, že sieť musí priebežne riešiť viaceré prevádzkové výzvy.

„Aktuálne sa to napríklad týka krátkodobého nedostatku niektorých liekov, ktorý bol spôsobený ich nadmernou spotrebou pri liečbe pacientov s novým koronavírusom,“ priblížil s tým, že tento problém sa intenzívne rieši s ministerstvom zdravotníctva, výrobcami, ako aj s distribútormi liekov. Dodal, že nemocnice sú o krátkodobých výpadkoch informované a na základe toho klinici aktualizujú liečebné schémy pre pacientov s ochorením COVID-19.

S rezortom zdravotníctva podľa jeho slov intenzívne komunikujú aj o zabezpečení ďalších anestéziológov pre galantskú covidovú nemocnicu. „Pre požadované zvýšenie kapacity lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou, ktorých je dnes v nemocnici desať, je nevyhnutné zabezpečiť dodatočný odborný anestéziologický personál z externého prostredia,“ spresnil. Ako uviedol, medzi možné alternatívy patria lekári zo severnej časti Slovenska, respektíve z Českej republiky.

18:32 V krematóriách dôjde na nevyhnutný čas k rozširovaniu chladiacich kapacít. Ministerstvo vnútra SR (MV SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslala riaditeľka tlačového odboru rezortu Barbara Túrosová. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať mobilné chladiace priestory. Náklady spojené s prenájmom bude niesť štát. V utorok pristavili chladiarenský náves už aj v Košiciach.

V sídle MV SR sa dnes stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia rezortu vnútra, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPAKS), aby vyriešili problém s nedostatočnými kapacitami krematórií.

Predseda SAPAKS Ladislav Stríž na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že v dôsledku úmrtí ľudí na ochorenie COVID-19 krematóriá nestíhajú spopolňovať pozostatky zosnulých dostatočne rýchlo a nemajú kapacity na uskladnenie telesných pozostatkov zosnulých. Na Slovensku je celkovo sedem krematórií. V prevádzke ich je ale len šesť.

18:07 Ochorenie COVID-19 postihlo približne polovicu obyvateľov Juhoafrickej republiky (JAR). Ukazujú to štúdie a štatistiky. Zároveň naznačujú, že koronavírus si vyžiadal o desaťtisíce ľudských životov viac, než je oficiálne zaznamenaných.

Krajina, zasiahnutá pandémiou najhoršie v Afrike, zaznamenala od mája 2020 o vyše 140-tisíc prirodzených úmrtí viac. Uviedla to Juhoafrická rada pre lekársky výskum. Popredná súkromná zdravotná poisťovňa Discovery odhaduje, že približne 90 percent týchto úmrtí spôsobil covid, takže skutočný počet úmrtí na toto ochorenie presiahol 120-tisíc.

zväčšiť Očkovanie zdravotníckeho personálu vakcínou od... Foto: SITA/AP
jar, koronavírus Očkovanie zdravotníckeho personálu vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson v juhoafrickom meste Klerksdorp.

Oficiálne hlásila JAR takmer 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom, z ktorých takmer 48 500 bolo smrteľných. Štatistici sú však presvedčení, že tieto údaje sú podhodnotené. Ich závery sa vo všeobecnosti zhodujú s výskumami protilátok proti koronavírusu, ktoré dokážu aj po vyliečení človeka ukázať, či bol nakazený.

Výskum takmer 5000 darcov krvi zo štyroch provincií, zverejnený minulý týždeň, potvrdil, že koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo 32 až 63 percent osôb, ktorým vzorky krvi odobrali – v porovnaní s dvoma až troma percentami klinicky potvrdenej miery nákazy.

17:54 Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) trvá na tom, aby sa na Slovensku neočkovalo vakcínami bez príslušnej registrácie Európskej agentúry pre lieky (EMA). Uviedla to pred štvrtkovým popoludňajším rokovaním vlády, na ktorom by mal kabinet diskutovať aj o otázke kontrahovania či kúpy ruskej vakcíny Sputnik. Či je dobré, aby akákoľvek vakcína z ktorejkoľvek krajiny mala prísť na Slovensko bez príslušnej certifikácie od EMA, sa chce na vláde pýtať aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Video

„Tak, ako sme čakali pri iných vakcínach na schválenie EMA, tak by sme mali čakať aj v tomto prípade,“ povedala Remišová v súvislosti so Sputnikom. Zopakovala svoje vyjadrenie, že z ľudí nemožno robiť pokusných králikov. Dodala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) partnerov pravidelne informuje o situácii s očkovaním a vakcínami.

17:17 Podiel britského variantu koronavírusu medzi infikovanými v Poľsku sa zvýšil na deväť percent, uviedol minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Minister v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu, povedal, že v prvých testoch variant identifikovali v piatich percentách vzoriek. „Teraz sa jeho podiel zvýšil na deväť percent. Je to jeden z faktorov, ktoré urýchľujú pandémiu,“ dodal.

Britskí odborníci nedávno oznámili, že variant koronavírusu B.1.1.7 je nielen nákazlivejší o 50 – 75 percent, ale je tiež pravdepodobne spojený s vyšším rizikom hospitalizácie a úmrtia.

Minister Niedzielski tiež odhadol, že približne šesť až sedem miliónov Poliakov si vytvorilo protilátky proti ochoreniu COVID-19. „V oficiálnych štatistikách je však potvrdených iba 1,5 milióna takýchto prípadov,“ vysvetlil.

16:25 Vo štvrtok bolo obnovené prezenčné vyučovanie v 2694 školách a zúčastnilo sa na ňom 176 777 žiakov. Vyplýva to zo štvrtkových údajov k 9.30 h, ktoré pre TASR poskytol odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Prezenčná výučba bola obnovená v 1175 materských školách, 1230 základných školách a 289 stredných školách. Medzi jednotlivými typmi škôl sú zarátané aj špeciálne školy. Celkovo sa obnovilo vyučovanie v 9992 triedach, pričom v materských školách to bolo v 2692 triedach, v základných školách v 6517 triedach a v stredných školách v 783.

Počet žiakov učiacich sa prezenčne dosiahol vo štvrtok hodnotu 176.777. Do materských škôl počas dňa vrátilo 48.654 detí, do základných škôl 108.519 žiakov a na stredné školy viac ako 19.600 žiakov.

15:57 Po druhej vlne nákazy novým druhom koronavírusu, ktorá v Maďarsku ani nedoznela a začala opäť stúpať, sa začala tretia vlna. Podľa webovej stránky operačného štábu koronavirus.gov.hu to oznámila vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová s odvolaním sa na aktuálny vývoj nákazy.

15:56 Vo Fínsku objavili nový, jedinečný variant koronavírusu. Či je variant s označením Fin-796H infekčnejší než tie doterajšie, nateraz nie je známe a musí to potvrdiť až prebiehajúci výskum. Informoval o tom vo štvrtok telerozhlas YLE.

Vedci z laboratórií Vita Laboratoriot v Helsinkách uviedli, že variant Fin-796H vykazuje niektoré mutácie, ktoré sa predtým našli v britskom a juhoafrickom variante vírusu SARS-CoV-2, ale v kombinácii vytvárajú „jedinečný“ variant.

15:43 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtkovom videotelefonáte poďakovala rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi za rýchlu pomoc, ktorú Rakúsko prisľúbilo Slovensku v boji proti pandémii koronavírusu. Rakúska armáda poskytne Slovensku na lepšie zvládanie pandémie viacero lekárov i ošetrovateľov. Informovala o tom tlačová agentúra APA. Rakúsko tak zareagovalo po tom, čo slovenská vláda v stredu schválila žiadosť ministerstva zdravotníctva o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany EÚ z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Počíta sa s príchodom celkovo desiatich lekárov a 25 sestier zo zahraničia. Slovensku ponúklo pomoc i Poľsko.

Čaputová a Van der Bellen sa v rozhovore zhodli v otázke zaistenia dostupnosti očkovacích látok a navýšenia výrobných kapacít v rámci EÚ. Kancelária rakúskeho prezidenta priblížila, že počas telefonátu hovorili okrem koronavírusovej pandémie i o klimatickej krí­ze.

14:49 Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že jej Výbor pre zdravotnú bezpečnosť sa dohodol na spoločnom únijnom zozname antigénových rýchlotestov na ochorenie COVID-19. Dohoda sa týka aj výberu antigénových rýchlotestov, pri ktorých si budú členské štáty EÚ vzájomne uznávať ich výsledky, a predmetom dohody je aj spoločný štandardizovaný súbor údajov, ktoré budú zahrnuté do osvedčení o výsledkoch testov na covid.

Všetky tri požiadavky boli dopredu dohodnuté členskými štátmi EÚ a predniesli ich aj lídri členských krajín v rámci videosummitu z 21. januára. Komisia pripomenula, že rýchlotesty budú neustále prehodnocované a aktualizované.

Slovensko z 26-členného zoznamu celoeurópskych antigénových testov podľa tabuľky predstavenej Európskou komisiou používa iba tri (Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test; STANDARD F COVID-19 Ag FIA a STANDARD Q COVID-19 Ag Test).

14:35 USA očkujú proti koronavírusu denne 1,7 milióna obyvateľov. Ide o zvýšenie oproti situácii pred mesiacom, keď v krajine denne očkovali menej ako milión ľudí. Nové údaje o počte zaočkovaných, ktoré zverejnil Biely dom, ukazujú, že počas prvého mesiaca prezidenta Joea Bidena v úrade tempo vakcinácie nepretržite rastie.

Podľa údajov z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) väčšiu časť prírastku počtu vakcinácií tvoria zaočkovania druhou dávkou vakcín od spoločností Moderna a Pfizer. Tempo očkovania prvou dávkou je v posledných týždňoch stabilné, a to v priemere na úrovni 900-tisíc denne.

13:42 Český premiér Andrej Babiš požiadal Izrael o prebytky vakcín proti koronavírusu, ktoré by mal židovský štát k dispozícii z očkovania svojich občanov. Urobil tak v liste adresovanom izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorého overenú kópiu zverejnil vo štvrtok server Seznam Zprávy.

Podobným listom adresovaným izraelskému prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi žiadal o pomoc pri organizovaní očkovania v Česku podľa servera Seznam Zprávy aj prezident Miloš Zeman. Na rozdiel od Babiša však Zeman vo svojom liste o dodaní vakcín z Izraela doslovne nepíše. Prezidentská kancelária originálny prepis Zemanovho listu zatiaľ médiám neposkytla, píše Seznam Zprávy.

Zeman i Babiš sa v listoch odvolávajú na osobitné česko-izraelské vzťahy a pripomínajú posilňovanie českého diplomatického zastúpenia v Jeruzaleme, kde Česko na rozdiel od väčšiny krajín Európskej únie už 1. marca otvorí pobočku svojej ambasády, ktorá sídli v Tel Avive

13:03 Policajti v stredu chytili pri kontrole na hraničnom priechode Jarovce – Kittsee pendlerku, ktorá chcela prejsť cez hranice s pozmeneným certifikátom o negatívnom výsledku na koronavírus. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Počas kontroly predložila Slovenka doklady potvrdzujúce, že je pendlerka, potvrdenie od zamestnávateľa o výkone práce v Rakúsku a potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu nie staršieho ako sedem dní. Keď si však policajti pozreli doklady podrobnejšie, všimli si, že potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu vykazuje znaky pozmeňovania. Policajti ženu odovzdali kolegom z Obvodného oddelenia Policajného zboru Rusovce na ďalšie konanie.

12:27 Šesť kôl celomestských testovaní stálo mesto Košice zhruba 1,5 milióna eur a ďalších takmer 200-tisíc stáli ochranné pomôcky. Výdavky si nechá mesto postupne preplácať od štátnych orgánov. Víkendové plošné testovanie v Košiciach bolo posledným, mesto sa už na siedme kolo nechystá. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

„Dnešným dňom pomyselne posúvame štafetu testovaniu štátu, ktorému aj táto úloha patrí. Túto úlohu má od začiatku, nespadá to do portfólia samospráv ako takých. Mestá a obce testovali, pretože sme potrebovali vyplniť priestor, aby sa mohol každý otestovať a neboli ešte k dispozícii iné mobilné odberné miesta (MOM). Štát túto možnosť vytvoril a momentálne je v našom mieste takmer 50 MOM a ďalšie budú pribúdať. My už súkromným MOM-kám nebudeme konkurovať,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). V Košiciach sa vykonalo pol milióna antigénových testov a podarilo sa zachytiť 4-tisíc infikovaných osôb.

11:40 Úlohy Pandemickej komisie vlády SR sa upravia v nadväznosti na právny poriadok SR. Vyplýva to z návrhu aktualizácie Štatútu pandemickej komisie, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Cieľom aktualizácie štatútu je tiež doplnenie zoznamu členov komisie a zefektívnenie ich zastupovania. Sprísni sa aj hlasovacie kvórum a hlasovanie bude možné on-line. „V nadväznosti na aplikačnú prax pri praktickom vykonávaní ustanovení Štatútu Pandemickej komisie vlády SR a tiež na pandemickú situáciu sa ukázalo, že je potrebné štatút primerane aktualizovať,“ vysvetlilo v materiáli Ministerstvo zdravotníctva SR.

11:21 Žilinská radnica počas nadchádzajúceho víkendu podporí kapacitné možnosti testovania na ochorenie COVID-19. K aktuálne fungujúcim 12 stálym odberným miestam pribudne 20. a 21. februára ďalších 10 odberných miest v siedmich lokalitách mesta. Informoval o tom žilinský hovorca Vladimír Miškovčík. Kým pred dvomi týždňami zriadila radnica 23 odberných miest, počas víkendu ich bude menej ako polovica. „Práve z dôvodu, že počet súkromných mobilných odberných miest v Žiline stúpa, samospráva postupne znižuje ponuku miest, kde je možné absolvovať víkendové testovanie," uviedol Miškovčík.

Ako ďalej upozornil, v štyroch z desiatich odberných miest je zriadená možnosť elektronickej rezervácie termínu. „Možnosť absolvovať test bude v sobotu a v nedeľu od 8:00 do 18:00 s obednou prestávkou pre testovacie tímy od 12:00 do 13:00," upresnil hovorca mesta.

10:09 Prostredníctvom PCR testov odhalili na Slovensku 2555 nových prípadov nákazy, vykonali 10 848 PCR testov. Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 sa zvýšil o 103, celkovo tak evidujeme 6271 obetí. Počet hospitalizovaných stúpol o 51, v nemocniciach je v súvislosti s koronavírusom 3886 ľudí, čo je najviac od začiatku pandémie. (Viac tu)

9:52 Za uplynulý deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 2853 ľuďom, čo je o 1305 prípadov viac než deň predtým. V súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo 104 úmrtí, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Hospitalizovaných s covidom je 4021 pacientov, z nich 332 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Stúpa aj počet infikovaných, aktuálne ich je 78 625.

Od vypuknutia pandémie dosiahol v Maďarsku počet jedincov nakazených koronavírusom 394 023 a evidujú dosiaľ 14 035 úmrtí.

9:20 V Českej republike pribudlo v stredu 10 813 nových prípadov koronavírusu, čo je o 1284 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených vo štvrtok ráno na webe Ministerstva zdravotníctva ČR. Už druhý deň po sebe pribudlo v krajine viac ako 10-tisíc infikovaných. V stredu bolo hlásených 12 486 nakazených.

Reprodukčné číslo, čiže ukazovateľ rýchlosti šírenia pandémie, stúplo z 1,08 na hodnotu 1,1. Rizikové skóre protiepidemického systému PES sa zvýšilo zo stredajších 72 bodov na úroveň 75 bodov, čo je horná hranica štvrtého z piatich stupňov obmedzení. Počet hospitalizovaných pacientov s covidom sa mierne znížil a aktuálne je v nemocniciach 6195 ľudí (deň predtým ich bolo 6382). Z toho 1 227 je vo vážnom stave, čo je najviac od začiatku pandémie. Aktívnych prípadov nákazy je 108 527 a 995 986 ľudí sa z ochorenia vyliečilo.

Pandémia si v Česku doteraz vyžiadala 18 739 životov, za stredu pribudlo najmenej 57 úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákaz novým koronavírusom zvýšil na 1 123 252. V stredu pribudlo v ČR 14 712 zaočko­vaných, celkovo ich je 500 643. (iDNES.cz, mzcr.cz, tasr)

9:10 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) by privítal, ak by si Slováci mohli vybrať vakcínu, ktorou by sa mohli dať zaočkovať proti covid. Vidí preto zmysel, aby sa Slovensko uchádzalo aj o ruskú vakcínu Sputnik V. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zasa zdôrazňuje postoj SaS, že akákoľvek vakcína musí mať pred používaním odobrenie príslušného európskeho alebo slovenského orgánu.

„Som za to, aby sme pomohli čo najviac ľuďom a aby si, pokiaľ je to možné, mohli vybrať, čím sa nechajú zaočkovať,“ uviedol Krajniak pred stredajším rokovaním vlády. Pripomína v tejto súvislosti, že odborníci na pandemickej komisii z medicínskeho hľadiska vnímajú pozitívne možnosť rozšíriť očkovacie látky proti koronavírusu aj o ruskú vakcínu, zároveň poukazuje i na správy z tábora učiteľov o prípadoch vedľajších účinkoch po očkovaní vakcínou od AstraZeneca. „Pán minister Gröhling nás informoval, že mnohí nemajú z tohto dôvodu záujem sa očkovať vakcínou od AstraZeneca, no dali by sa očkovať Sputnikom,“ priblížil.

Sulík v prípade potenciálneho využitia ruskej vakcíny zopakoval názor svojej strany. „Takže ak to má byť na Slovensku uvedená do obehu, tak schválenie buď Európskou liekovou agentúrou, alebo naším Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv,“ povedal Sulík. (tasr)

8:19 Brazílske mesto Serrana začalo v stredu vakcinačnú kampaň, ktorej cieľom je zaočkovať celú jeho dospelú populáciu. Zaočkovanie 30-tisíc z celkového počtu 50-tisíc obyvateľov mesta miestnym úradom umožní analyzovať vplyv vakcinácie na pandémiu koronavírus SARS-CoV-2. Mesto Serrana zaznamenalo viac ako 2 300 prípadov nákazy a 52 úmrtí v spojitosti s covidom.

Serrana leží na juhovýchode krajiny v štáte Sao Paulo. V období najbližších dvoch mesiacov má každý obyvateľ dostať dve dávky vakcíny CoronaVac od čínskej spoločnosti Sinovac. Výnimku majú tehotné a dojčiace ženy. Na očkovanie bolo vyčlenených približne 60-tisíc dávok vakcíny. Trvať bude viac ako 1,5 roka a zamestná vyše 500 ľudí. Zdravotnícke úrady očakávajú, že budú môcť skúmať rýchlosť šírenia sa vírusu, správanie jeho nových variantov či počet ľudí, ktorých je potrebné zaočkovať, aby sa zastavilo šíreniu vírusu.

V Brazílii bola okrem čínskej vakcíny schválená na použitie i očkovacia látka vyvinutá britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. V tejto krajine zatiaľ zaočkovali viac ako 5,5 milióna ľudí, čo predstavuje 2,6 percenta z viac ako 210 miliónov obyvateľov obyvateľstva. (afp, tasr)

8:11 Český premiér Andrej Babiš ustúpil v stredu opozícii a po večernom rokovaní pristúpil na väčšinu jej pripomienok k návrhu tzv. pandemického zákona. Sporná zostáva už len otázka odškodnenia firiem, ktorú budú musieť vo štvrtok ráno vyriešiť vybraní ministri na schôdzke s Babišom.

Ak sa ministri s premiérom zhodnú na tom, že v pandemickom zákone, ktorý by mal nahradiť núdzový stav, bude aj riešené aj odškodňovanie firiem, tak opozícia bude za tento zákon hlasovať. Babiš povedal, že odškodnenie firiem „zostalo zásadným problémom“, ku ktorému sú ešte potrebné analýzy. Úradníci na ministerstvách podľa jeho slov dostali v tejto súvislosti za úlohu vypracovať stanovisko k opozičnému návrhu. Časť ministrov pritom podľa jeho slov ráno rozhodne, či je pre vládu prijateľný paragraf, ktorý zaistí firmám nárok na kompenzácie za ujmu, aká im počas pandémie vznikne.

Opoziční lídri odchádzali z rokovania s Babišom spokojní, uviedli Novink.cz. Šéf strany ODS Petr Fiala povedal, že odškodnenie ostalo jedinou „neprekročiteľnou otázkou“, pričom je dôležité, aby dotknutí ľudia mali „právnu istotu“. Zároveň vyjadril vieru v to, že sa opozícia s vládou nakoniec dohodne, aby mohla vo štvrtok o zákone hlasovať Poslanecká snemovňa.

Podľa pripravovaného pandemického zákona by česká vláda aj bez núdzového stavu mohla zatvárať obchody a služby, obmedzovať verejnú dopravu a hromadné akcie, rušiť výučbu na vysokých školách či zakazovať návštevy v nemocniciach a sociálnych zariadeniach. Zákon by umožnil vláde aj ľahšie povolávať armádu na výpomoc do nemocníc. (novinky.cz, tasr)

6:48 Záujem o vakcínu proti covidu medzi Čechmi narastá, očkovať by sa nechalo až 52 percent z nich. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti STEM pre české ministerstvo zdravotníctva. Záujem o očkovanie stúpol v ČR oproti decembru o 13 percent. Za hlavnú motiváciu označili respondenti predovšetkým ochranu svojich blízkych.

Kým 63 percent ľudí v prieskume označilo za hlavnú motiváciu prípadného očkovania ochranu svojich najbližších, 57 percent opýtaných vidí očkovanie ako cestu k bezproblémovému cestovaniu a účasti na spoločenských akciách. Polovica ľudí vníma zmysel očkovania v návrate k normálnemu životu. Záujem je vysoký aj medzi seniormi, ktorí sú v očkovaní prioritnou skupinou. Vo vekovej skupine nad 60 rokov by chcelo vakcináciu podľa prieskumu podstúpiť 70 percent respondentov.

Proti očkovaniu sa vyslovilo 32 percent respondentov (ešte v decembri to bolo 45), „rozhodne proti“ však bolo len 18 percent opýtaných. (tasr, stem.cz)

5:55 Mexiko v stredu v Bezpečnostnej rade OSN vyzvalo bohaté štáty sveta, aby prestali hromadiť vakcíny proti COVIDU-19 pre seba, zatiaľ čo chudobné krajiny ich majú nedostatok. Informovala o tom agentúra Reuters. Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard tiež povedal, že tri štvrtiny aplikovaných prvých dávok dostali zatiaľ obyvatelia 10 krajín, ktoré produkujú 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP), a viac než stovka krajín zatiaľ s očkovaním ani nezačala. Nerovnú distribúciu vakcín odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

„Vyzývame krajiny, aby prestali škrečkovať vakcíny a urýchlili prvú fázu dodávok v rámci programu COVAX, aby dali prioritu chudobnejším krajinám,“ povedal šéf diplomacie Mexika, ktoré je teraz jedným z nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN. „Je naliehavé začať konať, zvrátiť nespravodlivosť, pretože od toho závisí bezpečnosť celého ľudstva,“ dodal Ebrard.

Mexický minister povedal, že v rámci programu COVAX, ktorý zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), sa doteraz neuskutočnili žiadne dodávky. Panamerická zdravotnícka organizácia, ktorá spadá pod WHO, v stredu oznámila, že prvé dodávky vakcín v rámci tohto programu sa uskutočnia najskôr koncom februára alebo v marci, ale budú zatiaľ len malé.

Na programe COVAX sa zúčastňuje približne 190 krajín. WHO zatiaľ schválila pre núdzové použitie dve vakcíny – tento týždeň látku od britsko-švédskej firmy AstraZeneca a už skôr americko-nemeckú vakcínu od firiem Pfizer/BioNTech.

Mexiko okrem vakcín sľúbených cez COVAX dohaduje tiež bilaterálne dodávky vakcín, podobne ako mnohé krajiny Latinskej Ameriky sa spolieha aj na čínske vakcíny a ruskú vakcínu Sputnik V.

Na nerovnú distribúciu vakcín v stredu upozornil aj generálny tajomník OSN, ktorý vyzval skupinu najväčších ekonomík G20 na vypracovanie globálneho plánu očkovania proti COVIDU-19. Na rokovaní šéfov diplomacií krajín BR OSN povedal, že by G20 mala zriadiť mimoriadnu pracovnú skupinu, ktorá by takýto očkovací plán vypracovala a potom koordinovala jeho realizáciu a financovanie. V skupine by podľa neho mali zasadnúť štáty, ktoré sú veľkými výrobcami vakcín proti COVIDU-19. V BR OSN zasadajú okrem iného USA, Rusko, Čína, Británia a India, ktoré sú teraz najväčšími producentmi vakcín proti COVIDU-19.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus