Strana Za ľudí zablokovala obstaranie ruskej vakcíny Sputnik V

Slovensko nezaobstará vakcínu Sputnik V. Vládny kabinet neschválil uznesenie o jej nákupe. Vetovala ho strana Za ľudí. Premiér Igor Matovič (OĽANO) na tlačovom vyhlásení počas rokovania vlády uviedol, že „koaličný partner vytiahol najvyššiu kartu“.

18.02.2021 19:25 , aktualizované: 21:37
Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (1770)

„Koaličný partner v podstate povedal, že na Slovensku sa o Sputniku vôbec ani baviť nebudeme,“ uviedol premiér s tým, že ľudia na Slovensku čakajú, kým sa dostanú na rad s očkovaním, a veľké množstvo by sa chcelo dať zaočkovať len vakcínou Sputnik V.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) malo Slovensko od ruskej strany prísľub dodania vakcín a na konci februára malo prísť 80-tisíc dávok tejto vakcíny. Matovič dokonca informoval, že už budúci týždeň malo na Slovensko prísť 160-tisíc dávok Sputnika V. Krajčí zopakoval, že situáciu so šírením koronavírusu sa na Slovensku nedarí zvrátiť a dôvodom je hlavne vysoká miera rozšírenia britskej mutácie. „Zákaz vychádzania a ani lockdown nestačia. Musíme očkovať a to vo veľkom,“ povedal.

VIDEO: Premiéra nahnevala Remišová, vetovala nákup Sputniku.

Video

Krajčí s Matovičom pripomenuli, že uznesenie bolo napísané ústretovo, snažili sa o kompromis. Minister pripomenul, že očkovanie vakcínou Sputnik V by bolo dobrovoľné a realizovalo by sa vo vyhradených vakcinačných centrách.

Uznesenie, ktoré pripravil Krajčí, odôvodňovalo nákup vakcíny Sputnik V odporúčaním Pandemickej komisie vlády SR a ďalších odborníkov, zhoršujúcou sa epidemickou situáciou na Slovensku, ako aj nestabilnými a meškajúcimi dodávkami vakcín registrovaných Európskou liekovou agentúrou a obstarávaných Európskou komisiou. Použitie Sputnika V sa podľa navrhovaného uznesenia malo povoliť po kladnom posúdení Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) alebo po registrácii EMA.

Matovič po vyhlásení nedal novinárom možnosť položiť otázky, rokovanie vlády pokračuje.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na neschválenie uznesenia o nákupe ruskej vakcíny uviedla, že „rovnaký meter musí platiť pre všetkých výrobcov vakcín“. Podľa nej je potrebné počkať na schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA). „Môžeme použiť každú vakcínu, ale musí prejsť prísnou registráciou,“ uviedla s tým, že schválenie zo strany EMA znamená, že vakcína je bezpečná.

Chýbajúce podklady

Remišová vyvrátila tvrdenie Matoviča, že by strana Za ľudí celkovo odmietla diskusiu o Sputniku. Zdôraznila, že im nezáleží na tom, kde bola vakcína vyrobená, ale na príslušnej registrácii EMA. Odvolávala sa aj na predložené posudky, v ktorých odborníci trvali na tom, aby vakcíny používané na Slovensku mali príslušné registrácie.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dodala, že s uznesením mali aj právny problém, pretože Sputnik patrí medzi vakcíny, pre ktoré platí tzv. centrálna registrácia EMA. Strana teda mala problém aj pri odvolávaní sa na registráciu v Maďarsku. „Vychádzame z toho, že národná registrácia pre takúto vakcínu nie je možná, je teda možná len centrálna registrácia. Tak chápeme európske nariadenie,“ podotkla s tým, že zatiaľ nie sú informácie o požiadaní EMA o registráciu Sputnika zo strany výrobcov.

Remišová poznamenala, že na vláde nedostali ani písomné informácie o možných dodávkach vakcín z Ruska. Nedokázala teda potvrdiť slová premiéra, že už o týždeň by mohlo na Slovensko prísť 160-tisíc dávok. „Očakávam, že uznesenia na rokovanie vlády nebudeme dostávať pri takejto dôležitej veci hodinu pred rokovaním a budú tam všetky dostupné informácie,“ povedala. Podľa vlastných slov nepozná ani výsledky prieskumu, na ktorý sa premiér odvolával v súvislosti s ochotou očkovať sa Sputnikom. Remišová si však nemyslí, že sa v prieskume pýtali na ochotu očkovať sa neregistrovanou vakcínou.

Sklamaný Krajniak

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) je sklamaný, že Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Nikoho sme nechceli nútiť, aby sa dal zaočkovať a už vôbec nie Sputnikom. Iba sme chceli dať ľuďom možnosť, aby si mohli vybrať aj Sputnik,“ napísal.

Dodal tiež, že je škoda, že na Slovensku nebudú od budúceho týždňa vakcíny navyše. „Budúci týždeň tu mohli byť okrem Pfizer (mešká a znižuje dodávky), Moderny (mešká a znižuje dodávky) a AstraZeneca (najviac mešká a dodávky do konca marca znížila o 75 percent) aj vakcíny Sputnik – desiatky tisíc týždenne navyše,“ uviedol.

Ministri schválili predĺženie núdzového stavu

Ministri na dnešnom rokovaní schválili návrh vlády na vyslovenie súhlasu Národnej rady SR (NR SR) s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Ten bol vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie. Vyplýva to zo zverejneného programu vlády. Vláda sa uchádza o súhlas s opätovným predĺžením núdzového stavu pred NR SR po druhýkrát.

Vládny kabinet na rokovaní v piatok 5. februára predĺžili núdzový stav do piatka 19. marca. Núdzový stav sa predlžoval od pondelka 8. februára na 40 dní. Vláde tento krok musia ešte potvrdiť poslanci NR SR, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Kto dodá kloktacie testy?

Záujem predložiť ponuku na dodanie takzvaných kloktacích testov pre základné školy prejavilo deväť spoločností. Pre všetky kraje bola predložená viac ako jedna potenciálna ponuka. Informovalo o tom na rokovaní vlády ministerstvo školstva.

Ministerstvo zároveň zriadilo odbornú komisiu na vyhodnotenie ponúk. Do obdobia vyhodnotenia riadnej verejnej súťaže pripravilo výzvu pre uchádzačov na priame rokovacie konanie, aby v čase do vyhodnotenia verejnej súťaže mohlo obstarať nevyhnutný počet testov potrebných na testovanie žiakov druhého stupňa základných škôl.

Z predbežných výsledkov na základe štyroch kôl rokovaní s potenciálnymi uchádzačmi prijala na posúdenie odborná komisia 8. februára päť ponúk na dodanie kloktacích testov od spoločností Cytopathos, Klinická biochémia, Synlab Slovakia, Unilabs Slovensko, a Unipharma – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť.

„Predbežné vyhodnotenie ponúk potenciálne umožňuje uzatvoriť zmluvy so štyrmi uchádzačmi na možnosť objednať testy a ich vyhodnotenie v ôsmich krajoch. Pri možnosti obstarania 1.020.000 testov spolu s ich vyhodnotením by maximálne náklady na základe predbežne vyhodnotených najvýhodnejších ponúk predstavovali 20.996.802,80 e­ura,“ vyplýva z predloženého materiálu. Na základe rokovaní odbornej komisie s uchádzačmi boli návrhy zmlúv s uchádzačmi, ktorí predložili najvýhodnejšie ponuky v každom kraji, predložené na posúdenie podpredsedovi vlády SR pre legislatívu. Na základe jeho posúdenia boli do týchto návrhov zmlúv s uchádzačmi zapracované pripomienky. „Uzatvorenie uvedených zmlúv vytvorí možnosť, nie povinnosť, obstarať kloktacie testy do vyhodnotenia verejnej súťaže,“ píše sa v materiáli.

Ministerstvo školstva na základe skúseností z rokovacieho konania pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na dodanie kloktacích testov, do ktorej sa bude môcť zapojiť akákoľvek spoločnosť zo SR alebo inej krajiny EÚ, ktorá má dostatočné kapacity na dodanie a vyhodnotenie testov v aspoň jednom kraji.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) po rokovaní vlády uviedol, že sa má v piatok (19. 2.) stretnúť s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO), aby sa dohodli na ďalšom postupe. Testovanie by chceli spustiť v priebehu týždňa. Na zasadnutí vlády sa podľa neho rozprávali o širokom spektre rôznych testov, ktoré by sa mohli používať. Diskutovať o tejto téme majú aj počas nasledujúcich dní.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Za ľudí #koronavírus #Sputnik V