Virológ Klempa v Ide o Pravdu: Nateraz očkovať Sputnikom V je experiment

Klinická štúdia účinnosti ruskej vakcíny Sputnik V je nevyhnutná. Ľudia, ktorí dobrovoľne absolvujú klinické testy, musia vedieť o rizikách a celý proces treba transparentne kontrolovať. „Nemali by sme akceptovať vakcínu, ktorá neprešla schvaľovaním v Európskej liekovej agentúre,“ povedal virológ Boris Klempa v relácii Ide o pravdu.

18.02.2021 21:30
debata (432)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Borisa Klempu v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V slovenských nemocniciach stále pribúdajú pacienti na ochorenie COVID-19, neklesá ani počet úmrtí. Za príčinu zhoršenej situácie označil v relácii Ide o pravdu virológ Boris Klempa z SAV vysoký podiel tzv. britskej mutácie.

„Horšie to už nemôže byť, a preto nevylučujem, že pandémia dosahuje vrchol,“ dodal. V tejto súvislosti vyjadril pochopenie pre snahu niektorých politikov, ktorí vidia nádej v ruskej vakcíne Sputnik V, a chcú začať rokovania o dodávkach na Slovensko.

Klempa ale upozorňuje, že vakcína neprešla schvaľovacím procesom v Európskej liekovej agentúre. „Nemali by sme ustupovať. Každá vakcína, ktorou očkujeme, musela byť schválená agentúrou. Pracujú v nej profesionáli a mali by sme sa spoľahnúť na nich,“ zdôraznil virológ.

V relácii potvrdil, že používané vakcíny slabšie reagujú na nové mutácie, napríklad juhoafrickú a brazílsku.

„Aj keď účinnosť je slabšia, stále dokážu zabrániť ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 alebo smrteľným prípadom,“ uviedol Klempa.

Veľký výskyt britskej mutácie je poľa vedca z SAV „ponaučením“ do budúcnosti. „Mutáciu sme získali počas Vianočných sviatkov, keď na Slovensko prišlo veľa ľudí z Veľkej Británie. Bol to nekontrolovaný počet a zasiahol celé územie,“ upresnil Boris Klempa.

Ocenil sprísnenie režimu na hraniciach, ktoré môže zamedziť novú zamorenosť inými mutáciami. Na otázku, prečo lockdown nezabral tak ako v minulosti, mal vedec vysvetlenie: „britská mutácia je oveľa silnejší nepriateľ, a preto sa treba viac chrániť a dodržiavať opatrenia.“

V relácii Ide o pravdu virológ Boris Klempa odpovedal aj na otázky ohľadom spolupráce vedcov s vládou. Ale aj o tom, či by mala koalícia vymeniť ministra zdravotníctva a ako hodnotí vládu Igora Matoviča (OľaNO) v zápase s pandémiou.

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Boris Klempa