Matovič: Hrať sa na Pyšnú princeznú nepomôže. Za ľudí robí pokusy na ľuďoch

Premiér Igor Matovič by bol rád, ak by minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO) udelil výnimku na používanie ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. S Ruskom podľa neho dohodol dva milióny dávok do konca júna. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

19.02.2021 14:35 , aktualizované: 16:35
Igor Matovič, Sputnik V, Foto: ,
Igor Matovič
debata (716)

TK predsedu vlády SR Igora Matoviča. Téma: SPUTNIK V

Video

Predseda vlády kritizoval odmietanie ruskej vakcíny. Poukázal na to, že Sputnik je registrovaný okrem Maďarska aj v ďalších 29 krajinách. V otázke očkovania sa podľa neho stali krajiny Európskej únie „lúzrami“ vzhľadom na množstvo oneskorených vakcín. Argumentoval tiež prieskumom agentúry AKO, podľa ktorého by ochota očkovať sa proti ochoreniu COVID-19 stúpla. Tvrdí, že zaočkovať by sa mohlo o 300-tisíc Slovákov viac.

Matovič podporil ministra zdravotníctva, aby využil svoju kompetenciu a podobne ako pri iných neregistrovaných liekoch povolil používanie Sputnika V. Rokovanie vlády o tejto otázke zdôvodnil snahou nájsť konsenzus a vyhnúť sa spochybňovaniu očkovacej látky.

Odopieranie vakcíny nazval premiér pokusom na ľuďoch, či prežijú bez nej. „Tá vakcína nemá chybu,“ myslí si. Zdôraznil, že chcel ľuďom umožniť, aby sa dobrovoľne mohli zaočkovať vakcínou, ktorej dôverujú. Poznamenal, že ide o otázku, pri ktorej je „nevhodné a ťažko populistické“ viesť geopolitické zápasy. Kritizoval tiež, že sa tým znižuje dôvera k očkovaniu.

Slovensko nenakúpi vakcínu Sputnik V. Vládny kabinet vo štvrtok neschválil uznesenie o jej nákupe. Návrh vetovala strana Za ľudí.

Remišová: Použiť neregistrovanú vakcínu má byť zodpovednosť ministra, nie vlády

O použití vakcín proti ochoreniu COVID-19 rozhoduje minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), rovnako môže samostatne rozhodnúť aj o použití vakcíny Sputnik V, nepotrebuje na to súhlas vlády. Uviedla to šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Dodala, že minister chce preniesť kolektívnu zodpovednosť za tento krok na vládu. Použitie neregistrovanej vakcíny by mala byť Krajčího zodpovednosť, Remišová sa pod to podľa svojich slov nechce podpísať.

VIDEO: Nech Krajčí rozhodne o Sputniku sám, nepotrebuje súhlas vlády.

Video

Minister môže podľa Remišovej rozhodnúť o výnimke a obísť schvaľovacie procesy, nepotrebuje na to súhlas vlády. „Ak takúto výnimku udelí minister, je to jeho zodpovednosť, ale nemôže ju prenášať na iných, na vládu. Minister zdravotníctva si nepýtal súhlas na nákup, zazmluvnenie iných vakcín. Zazmluvnil ich aj bez súhlasu vlády, to isté môže urobiť aj v prípade vakcíny Sputnik. Ale to, čo odmietame, je, aby na Slovensku boli očkovaní ľudia neregistrovanou vakcínou,“ uviedla na piatkovej tlačovej konferencii.

Proces overovania a registrácie trvá podľa Remišovej týždne. Tvrdenie, že už na budúci týždeň sme mohli očkovať desiatkami dávok tejto vakcíny považuje za nepravdivé. Bolo by to podľa nej možné, ak by sme to chceli robiť bez akéhokoľvek posúdenia.

Krajčí rozhodnutie povoliť použitie Sputnika V neurobil sám, pretože tomu možno ani sám neverí, vakcína ešte nie je dostatočne overená, a preto sa snaží túto zodpovednosť rozložiť, myslí si poslankyňa Národnej rady (NR) SR a lekárka Andrea Letanovská.

Šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) sa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) pýta, či pri diskusiách s ruskými partnermi trvá na tom, aby požiadali o registráciu vakcíny Sputnik V. Pýta sa ho tiež, či napríklad diskutoval s partnermi zo západných krajín, aby oni zatlačili v tejto otázke na Rusko.

Remišová zopakovala, že strana na štvrtkovom rokovaní vlády namietala v prvom rade to, že občania SR nemôžu byť zaočkovaní neregistrovanou vakcínou. Akékoľvek skratky sa nám podľa nej nemusia pri vakcínach vyplatiť. „Jednou zo skratiek bolo aj včerajšie uznesenie vlády,“ upozornila s tým, že na použitie vakcíny by stačilo len vyjadrenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý podľa Remišovej registrovať vakcínu riadnym procesom ani nemôže. ŠÚKL sa navyše vyjadril, že za správne riešenie považuje registráciu Európskou liekovou agentúrou. Odmietla, že by mala nepriateľský postoj voči Rusku. Dodala, že výrobca vakcíny Sputnik V ešte ani nepožiadal o registráciu.

Hlas-SD: Ak môže Sputnik pomôcť, treba ho objednať, ale tiež upozorniť ľudí

Ak môže ruská vakcína Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 pomôcť, treba ju objednať a dôrazne upozorniť ľudí, že ide o experimentálny neregistrovaný liek. Ak má občan napriek tomu oň záujem, treba mu umožniť zaočkovať sa touto vakcínou. Uvádza to mimoparlamentná strana Hlas-SD vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

„Ak nám Sputnik môže pomôcť, treba ho objednať a dôrazne upozorniť ľudí, že ide o experimentálny neregistrovaný liek. A ak má človek napriek tomu záujem o podanie tohto lieku, treba mu to umožniť,“ konštatuje Hlas-SD.

Strana premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) odkazuje, že ak chce ruskú vakcínu mať, nech dá miesto „hysterických tlačoviek“ pokyn svojmu ministrovi a nech ich dovezú na Slovensko. Premiérové piatkové vystúpenie, ako aj rokovania vlády a koaličnej rady označil za škaredé a nepoctivé propagandistické divadlo.

„Minister zdravotníctva môže z vlastného rozhodnutia udeliť neschválenej vakcíne výnimku presne tak, ako udelil výnimku napríklad na liek Ivermectin, pre ktorý žiadna vláda ani koaličná rada nerokovala. Igor Matovič hľadá len ďalšieho triedneho nepriateľa, na ktorého by mohol zhadzovať zodpovednosť a posielať ho kopať hroby,“ myslí si Hlas-SD.

VIDEO: Fico: Majú problém so Sputnikom, lebo je z Ruska.

Video
716 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #Veronika Remišová #Sputnik V