Tri roky po. Objednávatelia vraždy Jána a Martiny zatiaľ bez trestu

Prípad úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka (+27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (+27) aj tri roky od tragédie stále čaká na svoju definitívu.

21.02.2021 06:30
dvojnasobná vražda, Jana Kuciaková, Jozef... Foto: ,
Spomienka na Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, dom Kuciakovcov v Štiavnici. Aj tri roky po vražde si takto pripomínajú syna a jeho snúbenicu. Snímka je z 17. 2. 2021. Kuciak a jeho snúbenica boli zavraždení 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Za vraždu bol odsúdený strelec Miroslav Marček, šofér Tomáš Szabó - obaja na 25 rokov, sprostredkovateľ Zoltán Andruskó dostal 15 rokov. Objednávateľ Marian Kočner a jeho pravá ruka Alena Zsuzsová sú zatiaľ neprávoplatne oslobodení spod obžaloby.
debata (137)

Po bezprecedentne rozsiahlom vyšetrovaní sa podarilo odsúdiť troch páchateľov z pätice obžalovaných, objednávatelia vraždy však ostávajú naďalej nepotrestaní.

Podľa prokurátora za vraždu platil Marian Kočner Alene Zsuzsovej a o potrebe doživotného trestu pre nich sa bude prokurátor snažiť už o niekoľko mesiacov presvedčiť senát Najvyššieho súdu. Vďaka zadržaniu bohatého Kočnerovho archívu vrátane telefónnej komunikácie sa však podarilo odkryť veľké množstvo špinavých korupčných väzieb medzi mocnými ľuďmi tejto krajiny.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára 2018 pištoľou FEG P9R Luger kalibru 9 milimetrov v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty. Martinu jednou strelou do hlavy, Jána dvomi do srdca. Verejnosť sa o ich smrti dozvedela až o päť dní neskôr a zareagovala na ňu veľmi podráždene.

Následná séria občianskych protestov z vlády vyhnala jej predsedu Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer) a vlani vo februári čiastočne vyniesla k moci aj novú politickú garnitúru. Políciu zas museli opustiť viacerí vysokí funkcionári. Podobne ako mnohí ďalší sudcovia, prokurátori, advokáti, významní podnikatelia, príslušníci bezpečnostných zborov či verejní funkcionári sú v súčasnosti už trestne stíhaní.

Od nedôvery k veľkým nádejam

Krátko po vražde síce panovala voči policajnému vyšetrovaniu nedôvera, skoré zadržanie a obvinenie páchateľov a neustále úniky detailných informácií zo spisu však neskôr vzbudili vo verejnosti zas až nereálne nádeje. Tie povzbudilo aj skoré priznanie sprostredkovateľa vraždy Zoltána Andruskóa, ktorý aj vďaka spolupráci s políciou ešte 30. decembra 2019 dostal 15-ročný trest.

Keď vlani 13. januára Špecializovaný trestný súd otvoril v Pezinku prvé pojednávanie, mnohí očakávali len jeden možný výsledok. Navyše sa strelec Miroslav Marček priznal a jeho 23-ročný trest zo 6. apríla minulého roka Najvyšší súd 2. decembra zvýšil na 25 rokov.

Kočner bol pod veľkým tlakom, veď ho súd v kauze falšovania tzv. televíznych zmeniek spolu s Pavlom Ruskom poslal do väzenia. Títo dvaja totiž vyfabrikovali zmenky v hodnote takmer 70 miliónov eur. Za to ich vlani 27. februára Špecializovaný trestný súd odsúdil na 19-ročné tresty. Tie 12. januára tohto roku potvrdil už aj Najvyšší súd.

Po sérii viac ako 22 pojednávacích dní napokon súd vlani 3. septembra rozhodol o vine len v prípade Tomáša Szabóa, ktorý dostal 25-ročný trest odňatia slobody. Časť verejnosti však súd zaskočil, keď rozhodol o nevine žalovaných objednávateľov Aleny Zsuzsovej, a najmä Mariana Kočnera.

Odvolanie prokurátora proti tomuto oslobodzujúcemu rozsudku má už na stole Najvyšší súd v senáte zloženom zo sudcov Petra Paludu, Dany Wänkeovej a Ivetty Macejkovej. Termín pojednávania však zatiaľ stanovený nebol.

„Senát sa oboznamuje s rozsiahlym spisovým materiálom v predmetnej veci o rozsahu vyše 40-tisíc strán spolu s ďalšími prílohami. Po jeho naštudovaní všetkými členmi senátu sa rozhodne o ďalšom procesnom postupe,“ priblížila hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Kočnerova tajná žumpa

Po domových prehliadkach u Mariana Kočnera sa z jeho archívov začalo cez policajné úniky valiť neskutočné množstvo kompromitujúceho materiálu na najvyšších predstaviteľov štátnej správy a politiky. Objavilo sa viacero obrazových či zvukových záznamov vrátene nahrávok akcie SIS Gorila, z ktorých vyplynulo trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka či bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša, ktorý mal s Haščákom „hlas Gorily“ zobchodovať.

O fungovaní spravodlivosti a štátnej moci získala spoločnosť realistickejší obraz aj vďaka neúnavnej komunikácii Kočnera s veľkým množstvom vplyvných ľudí. Polícia ju získala z jeho dvoch telefónov, ktoré vyšetrovateľom odovzdal Kočnerov dlhoročný známy a kľúčový svedok obžaloby – bývalý novinár i príslušník SIS Peter Tóth.

Samotnému prípadu síce veľmi nepomohli, no desiatky tisíc správ s politikmi, prokurátormi, sudcami, advokátmi a ďalšími ukázali, ako lacno sa niekedy dala na Slovensku kúpiť spravodlivosť. V jednom z odovzdaných telefónov mal Kočner nainštalovanú dnes už všeobecnej známu aplikáciu šifrujúcu komunikáciu Threema a práve tá spustila lavínu, ktorá v sérii policajných razií viedla k obvineniu a často aj k väzbe niekoľkých desiatok niekdajších prominentov.

Ako prví prišli na rad sudcovia, na ktorých korupciu sa zameral špeciálny vyšetrovací tím Hmla. Jeho najväčším zásahom bola akcia s krycím názvom Búrka, v rámci ktorej bolo 11. marca zatknutých takmer 20 najmä bratislavských podnikateľov, právnikov a sudcov vrátane bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej, ktorej neskôr pribudli aj ďalšie obvinenia z korupcie.

Búrka v októbri pokračovala akciou Víchrica, pri ktorej zas Národná kriminálna agentúra 28. októbra zadržala a obvinila ďalších päť bývalých či súčasných sudcov, ako aj vplyvného právnika Zoroslava Kollára, ktorého schopnosti ovplyvňovať súdy obdivoval aj Kočner. Obvinená bola okrem ďalších aj podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová.

Korupčné schémy sa podarilo odhaliť aj na žilinských súdoch, kde zas akcia Plevel viedla 14. septembra k obvineniu z korupcie až 11 ľudí, medzi nimi aj šéfky Krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej či bývalého krajského sudcu Pavla Polku.

Sudcovia, podnikatelia, policajti aj colníci

Aj keď viaceré ďalšie zásahy polície už Kočnerova bohatá komunikácia ovplyvnila len okrajovo, vyšetrovateľom v mnohých prípadoch pomohla rozviazať jazyk už zadržaných ľudí, ktorí začali ukazovať na ďalších.

Už na jar sa polícii podarilo zdokumentovať trestnú činnosť aj v oblasti korupcie pri dotáciách. Po akcii Dobytkár, ktorá sa týka pochybného vyplácania poľnohospodárskych dotácií, bol spolu s 18 ďalšími ľuďmi obvinený za pranie špinavých peňazí a stíhaný aj Norbert Bödör, syn vplyvného nitrianskeho podnikateľa a priateľ Mariana Kočnera či bývalého finančníka skupiny Slavia Capital Martina Kvietika.

Po sudcoch, advokátoch, prokurátoroch a rôznych vybavovačoch prišlo vo veľkom aj na korupčné praktiky v polícii. Najprv vlani 17. septembra v rámci akcie Božie mlyny zadržali a obvinili bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, bývalého príslušníka SIS Františka Böhma či vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Aj z ich výpovedí následne vznikla 5. novembra akcia Očistec, pri ktorej Národná kriminálna agentúra zadržala okrem svojho bývalého šéfa Petra Hraška aj niekdajšieho riaditeľa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera, riaditeľa finančnej jednotky Bernarda Slobodníka a aj samotného policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Posledným veľkým zásahom najmä voči bývalým policajným funkcionárom bola 2. decembra akcia Judáš. Do rúk Národnej kriminálnej agentúry vtedy padli ďalší ôsmi vysokí funkcionári polície, SIS a Kriminálneho úradu Finančnej správy vrátane bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Poslednou veľkou akciou NAKA bol Mýtnik, keď polícia 2. februára obvinila aj bývalého riaditeľa Finančnej správy Františka Imreczeho či viacerými politickými väzbami známeho podnikateľa Jozefa Brhela. Niektorí z obvinených už svoju vinu priznali, iní sa naďalej bránia. Napriek tomu sa javí už ako veľmi pravdepodobné, že niektorí policajní funkcionári sa dali za nevyšetrovanie podplácať a ďalší dokonca pochybných podnikateľov pod hrozbou trestného stíhania rovno vydierali.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová