Izrael sa otvára, v niečom len pre očkovaných

Izrael zjemní opatrenia proti koronvírusu, ale niečo budú môcť využiť len očkovaní alebo ľudia, ktorí chorobu COVID-19 prekonali.

21.02.2021 07:00 , aktualizované: 19:54
Malajzia, kornavírus, vakcína Foto: ,
Na fotografii ministerstva informácií v Malajzii, ktorá bola urobená a zverejnená 21. februára 2021, je nákladný kontajner obsahujúci prvú zásielku vakcín proti koronavírusu Pfizer-BioNTech COVID-19.
debata (59)
Regionálne opatrenia platné od

19:50 Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu obvinil Čínu, že zadržiavala informácie, ktoré by mohli objasniť počiatky súčasnej pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. „Nemyslíme si, že by Čína poskytla dostatok pôvodných údajov o tom, ako sa táto pandémia začala šíriť – najskôr v samotnej Číne a potom po celom svete,“ povedal Sullivan v americkej televízii CBS.

Podľa Sullivana, ktorého do funkcie nominoval nový americký prezident Joe Biden, by v tomto smere mala urobiť viac nielen samotná Čína, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa neho je potrebné, aby počiatky pandémie objasnilo „dôveryhodné, otvorené a transparentné medzinárodné vyšetrovanie pod vedením WHO“. Zdôraznil, že získané informácie by mali kľúčový význam aj pri predchádzaní možných budúcich pandémií. (tasr)

18:59 Malopoľský vojvoda Lukasz Kmita v sobotu povedal, že špecializovaná nemocnica v meste Nowy Targ dokáže prijať pacientov zo susedného Slovenska, ktoré aktuálne obzvlášť ťažko sužuje epidémia nového koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra PAP. „Ak to bude potrebné, vyhlasujem, že sme pripravení podporiť Slovákov, ak by potrebovali presmerovať pacientov do Poľska, aby by sme ich (tu) mohli liečiť,“ povedal Kmita. Dodal však, že rozhodnutie v tejto veci je v kompetencii poľskej vlády.

Kmita ďalej uviedol, že do zmienenej nemocnice v Nowom Targu už boli prevezené potrebné zdravotné aj ochranné pomôcky vrátane vybavenia pre zdravotníkov. „V dnešnej Európe zápasiacej s covidom musíme byť všetci súdržní,“ povedal šéf Malopoľského vojvodstva, pričom ocenil fungujúcu spoluprácu so susedným Slovenskom. Zmienená nemocnica v Nowom Targu je v prípade potreby schopná vyhradiť pre pacientov zo Slovenska nemocničné lôžka do 72 hodín od príslušného rozhodnutia poľskej vlády, informoval riaditeľ tohto zariadenia Marek Wierzba. (tasr)

16:20 Nemecká polícia v uplynulom týždni vrátila od hraníc s Českou republikou a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko takmer 16 000 ľudí. Z nich viac ako 4 500 sa do Nemecka pokúsilo vstúpiť bez negatívneho testu na koronavírus. Podľa denníka Bild am Sonntag bolo od 14. do 20. februára pri vjazde do Nemecka skontrolovaných viac ako 104 000 osôb. Nemecká polícia vracala z hranice ľudí aj z dôvodu absencie dokladu o úspešne vykonanej on-line registrácii či preto, že ľudia nespadali medzi skupiny s udelenou výnimkou pre vstup do krajiny. Vláda v Berlíne minulý týždeň označila Česko, Slovensko a väčšinu územia rakúskeho Tirolska za oblasti s vysokým výskytom koronavírusových mutácií. Zaviedla tiež hraničné kontroly, kvôli ktorým sa na niektorých úsekoch tvorili aj mnohokilometrové kolóny.

Do krajiny vstupovať len nemeckí občania a cudzinci s povolením na pobyt. Výnimku majú vodiči nákladných áut a pendleri pracujúci vo vybraných odvetviach, predovšetkým v zdravotníctve. Musia sa však preukázať testom starším nie viac ako 48 hodín. Nemecký policajný prezident Dieter Romann vyjadril spokojnosť s tým, že podiel odmietnutých z hranice sa od vyhlásenia opatrení postupne znižuje. Ľudia si podľa neho na kontroly zvykajú a správajú sa v súlade s pravidlami. (čtk)

14:55 Nemecko by sa mohlo nachádzať na prahu tretej vlny koronavírusovej pandémie. Počet prípadov nákazy totiž začal opäť mierne stúpať, čo je znepokojujúce najmä vzhľadom na to, že 10 zo 16 spolkových krajín plánuje v pondelok znovu otvoriť školy, uviedla v nedeľu agentúra DPA. Podľa najnovších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), platných k nedeľňajšej tretej hodine ráno, pribudlo za uplynulý deň 7676 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o 1 562 viac ako pred týždňom. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy sa tak od začiatku pandémie zvýšil na 2 386 559.

Druhý deň po sebe sa zvýšila aj takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet nových infekcií na 100 000 obyvateľov za týždeň. Zatiaľ čo v sobotu dosahovala hodnotu 57,8, v nedeľu sa zvýšila na 60,2. Cieľom spolkovej vlády je stlačiť tento ukazovateľ pod 35.

Podľa RKI vzrástlo aj sedemdňové reprodukčné číslo vírusu, ktoré malo v sobotu hodnotu 1,07 (predchádzajúci deň 1,01), čo je najviac za niekoľko týždňov. Znamená to, že 100 infikovaných ľudí môže teoreticky nakaziť ďalších 107 osôb. Za 24 hodín pribudlo v Nemecku aj 145 úmrtí. Na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené zomrelo už 67 841 ľudí. (tasr)

12:52 Polícia upozorňuje vodičov nákladnej dopravy, že na hraničných priechodoch pri vstupe do Českej republiky zo Slovenska sa pri kontrole českým orgánom musia preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 36 hodín. „V opačnom prípade, pri nepreukázaní sa negatívnym testom, môžu byť vodiči vrátení späť na územie SR. Zároveň upozorňujeme, že v tejto súvislosti je možné, že sa na hraničných priechodoch budú tvoriť kolóny,“ skonštatovali bratislavskí krajskí policajti na sociálnej sieti. (tasr)

11:36 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 2 912 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 47 pacientov, informoval v nedeľu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Celkový počet infikovaných dosiahol 403 023 a počet obetí pandémie koronavírusu stúpol na 14 299. Z ochorenia sa zotavilo 306 621 osôb. Aktuálne je nakazených 82 103 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 4233 pacientov s covidom, z nich 366 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných je už 445 535 ľudí, druhú dávku vakcíny podali 190.705 osobám. V Maďarsku sa v súčasnosti očkuje vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca a ruskou vakcínou Sputnik V. Na budúci týždeň sa začne očkovať aj vakcínou od čínskeho výrobcu Sinopharm, ktorá už dostala povolenie od maďarských úradov.

Poslanci Národného zhromaždenia budú v pondelok hlasovať o návrhu vlády na ďalšie predĺženie núdzového stavu. (tasr)

10:30 Osôb vo vážnom stave je v Česku prvýkrát od začiatku pandémie viac ako 1300. V Českej republike pribudlo v sobotu 6755 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1 614 viac než pred týždňom, a najmenej súvisiacich 68 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR. Denný nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 sa tak v Česku prvýkrát po štyroch dňoch dostal pod hranicu 10 000 prípadov. V sobotu sa však uskutočnilo aj výrazne menej PCR a antigénových testov.

Česko eviduje 118 948 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6 366 osôb, o 345 menej ako v sobotu, stav 1 301 z nich je vážny. Počet osôb vo vážnom stave prvýkrát od začiatku pandémie prekročil hranicu 1300. Štatistiky však nezahŕňajú pacientov, ktorí po desiatich dňoch nevykazujú príznaky ochorenia COVID-19, hoci v nemocniciach naďalej zostávajú, pripomína web Novinky.cz. (tasr)

10:11 Na Slovensku zistili po PCR testoch 1 686 prípadov nákazy, počet úmrtí stúpol o 81. (viac)

8:40 Austrália v nedeľu začala s očkovaním proti chorobe COVID-19. Prvým človekom, ktorého zaočkovali, bola bývalá opatrovateľka a veteránka druhej svetovej vojny, 84-ročná Jane Malysiaková, uviedla agentúra AFP. Oficiálne sa vakcinačný program v Austrálii spustí v pondelok. Agentúra dodala, že v predvečer oficiálneho štartu vakcinácie bola zaočkovaná aj malá skupina vysokopostavených vládnych úradníkov. Medzi nimi bol aj predseda vlády Scott Morrison, ktorý dostal prvú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech v zdravotnom stredisku na severozápade Sydney. S očkovaním sa v Austrálii začína deň po tom, ako tam vo viacerých mestách došlo k masovým demonštráciám odporcov očkovania.

Prieskumom Austrálskej národnej univerzity sa zistilo, že takmer 22 percent Austrálčanov považuje za nepravdepodobné, že by sa dali zaočkovať. Počet ľudí s váhavým postojom k očkovaniu proti covidu sa v posledných mesiacoch zvýšil, vyplýva z prieskumov. Austrália spúšťa svoj očkovací program niekoľko mesiacov po iných krajinách. Disponuje 20 miliónmi dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ďalej zakúpila vakcíny od firiem AstraZeneca (53,8 milióna dávok) a Novavax (51 milióna dávok), k dispozícii má i 25,5 milióna dávok vakcíny získanej vďaka distribučnej platforme COVAX, povedal začiatkom februára minister zdravotníctva Greg Hunt.

Austrália bola doposiaľ v boji proti epidémii relatívne úspešná: zaznamenala takmer 29 000 nakazených a 909 úmrtí z celkového počtu 25 miliónov obyvateľov. V snahe zastaviť šírenie pandémie zaviedli v krajine prísny lockdown, ako aj dôkladné testovanie a dohľadávanie kontaktov nakazených. (tasr)

8:01 Izrael oznámil, že dva týždne po druhej dávke vakcína Pfizer/BioNTech chráni na 99,2 percenta pred závažným priebehom choroby. Pravdepodobnosť hospitalizácie a prípadne aj smrti sa po podaní oboch dávok tejto vakcíny znižuje o 98,9 percenta, zatiaľ čo riziko nakazenia covidom sa takto redukuje o 95,8 percenta (viac).

7:00 Izrael, ktorý doteraz v pomere k počtu obyvateľov naočkoval proti COVIDU-19 najviac ľudí na svete, v nedeľu otvorí obchody, kultúrne a športové zariadenia či hotely. Do niektorých miest však budú môcť len tí, ktorí COVID-19 prekonali alebo sú proti tejto chorobe očkovaní. Ide o posilňovne, hotely a bazény aj niektoré ďalšie zariadenia. Títo ľudia sa preukážu potvrdením, takzvaným zeleným pasom.

Približne deväťmiliónový Izrael doteraz aspoň jednou dávkou zaočkoval zhruba 45 percent populácie, približne tretina Izraelčanov už dostalo dve dávky. (čtk)

59 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus