Slovensko chce pomôcť migrantom v Grécku zdravotníkmi. Ak budú voľní

Slovenská republika by sa mohla s Rakúskom zapojiť do spoločnej podpory pri zmiernení následkov migrácie v Grécku. Slovenský projekt by pozostával z poskytnutia zdravotníckej pomoci migrantom tak, aby bol v súlade s rakúskou pomocou.

21.02.2021 10:11
debata (10)

Vláda by ho mohla podporiť sumou jeden milión eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania.

„Pomoc sa prioritne zameria na oblasť zdravotnej starostlivosti najmä vo forme dodania technického vybavenia a prípadne poskytnutia personálu. Podmienkou bude neohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v Slovenskej republike v čase pandémie COVID-19,“ približuje materiál.

Partnerom pri realizácii projektu by bola rovnako ako v prípade Rakúska Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ktorá dlhodobo a aktívne pôsobí v Grécku. Dĺžka projektu sa odhaduje na 18 až 24 mesiacov.

Ako približuje materiál, podľa údajov Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) z novembra 2020 sa v Grécku nachádza približne 120 000 žiadateľov o azyl a migrantov prevažne z Afganistanu, Sýrie, Pakistanu, Somálska, Konga, Iraku, Turecka a Bangladéša.

„Slovenská republika dlhodobo deklaruje, že je pripravená poskytovať v rámci svojich možností pomoc ‚krajinám prvej línie‘, akou je i Grécko,“ pripomínajú predkladatelia.

Odvolávajú sa tiež na programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa deklaruje že v migračnej politike bude vláda presadzovať riešenia založené na efektívnej ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, uplatňovaní návratovej politiky a riešení príčin migrácie v krajinách pôvodu. Súčasne v ňom vyjadrila pripravenosť adresne uplatniť princíp solidarity tam, kde to prinesie udržateľné riešenia problému nelegálnej migrácie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migrácia