Matovič využil pamiatku Kuciaka, aby si vybavoval účty s novinármi

Povrchní, zaujatí, povýšeneckí. Tak vidí "zbytok" slovenských novinárov premiér Igor Matovič. S kvalitou ako Ján Kuciak je ich podľa neho len zopár a dajú sa zrátať na prstoch dvoch rúk. Nikoho konkrétne nemenoval.

21.02.2021 15:26
debata (305)

Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol, že sloboda tlače je nevyhnutná, „… ale keď to skončí tak, že ktokoľvek kto má v ruke pero či klávesnicu je zrazu Janom Kuciakom, tak bŕŕŕ!“ Premiér tiež napísal, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii.

„Nestačí mať slobodu a moc ovplyvňovať verejnú mienku, ak pohnútky sú s ľuďmi manipulovať. Nestačí mať povolanie novinár, ak nechcem pravdu hľadať, ale ju vytvárať. Nestačí mať slobodu písať, ak ľuďom podsuniem len výber lží a poloprávd. Nestačí sa hrať na nezávislého, ak stačí krivý pohľad šéfa a napíšem len to, čo sa jemu páči. Nestačí sa za žurnalistu tváriť, ak verne slúžim majiteľovi oligarchovi ako jeho atómový kufrík,“ tvrdí premiér.

Vyhlásil, že ak „ak pôjdeme ďalej dnešnou cestou bezbrehých manipulácií, ľudia postupne prestanú veriť klasickým médiám“ a odkázal novinárom aby sa stali Jánmi Kuciakmi.

Pripomenul tiež svoju ideu, ktorú prezentoval po voľbách, vytvoriť fond investigatívnej žurnalistiky, do ktorého plánoval nalievať 10 miliónov eur ročne.

„Bohužiaľ, len čo som si túto ideu dovolil vysloviť, spustil sa voči mne neskutočný hejt priamo od vedení veľkých slovenských redakcií … a odvtedy vlastne beží neustále ako 11 mesačná spŕška nenávisti. Prečo to robia? Neviem,“ posťažoval sa premiér.

Nie je to jediná udalosť v krátkom čase, keď premiér využil pietnu chvíľu na to, aby napadol svojich oponentov. Po úmrtí poslanca Smeru Ľubomíra Petráka pri svojráznej kondolencii na sociálnej sieti podotkol, že „o život ho pripravil zabiják, ktorý jeho kolegovia bez rúšok na námestiach 17. novembra podlo spochybňovali“.

305 debata chyba
Viac na túto tému: #žurnalistika #Igor Matovič