Briti chcú mať v júli zaočkovaných všetkých dospelých

Británia sa snaží ešte urýchliť plán očkovania, zatiaľ má aspoň prvú dávku vakcíny už viac ako štvrtina populácie.

22.02.2021 05:55 , aktualizované: 23:30
Švajčiarsko, vírus Foto: ,
Približne 9 200 sviečok za ľudí na námestí v Berne, ktorí vo Švajčiarsku zomreli na koronavírus.
debata (63)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:30 Spojené štáty prekročili v pondelok hranicu 500-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Tento počet sa rovná celkovému počtu Američanov, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne a vo vojnách v Kórei a Vietname. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovali tlačové agentúry AP a AFP.

22:34 Očkovanie proti novému koronavírusu výrazne prispieva k zníženiu počtu hospitalizovaných pacientov. Vyplýva to z výsledkov dvoch britských štúdií, ktoré boli zverejnené v pondelok, informuje agentúra AP.

Prvá štúdia bola vykonaná v Škótsku a podieľali sa na nej vedci z univerzít v Edinburghu a Glasgowe a tiež odborníci z regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Podľa ich zistení zaočkovanie prvou dávkou vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech spôsobilo pokles pacientov prijatých do nemocníc až do 85 percent; v prípade vakcíny od firmy AstraZeneca bol zaznamenaný pokles o 94 percent.

22:30 V Česku budú od polnoci zo stredy na štvrtok povinné nosiť na miestach, kde sa združuje vyšší počet ľudí, nosiť respirátory. Nebudú tak už stačiť len látkové rúška, ako to bolo doteraz. Rozhodla o tom v pondelok vláda ČR, informuje portál Novinky.cz.

Pôvodne malo platiť pravidlo o nosení respirátorov začať platiť už od utorka. Zmeny avizoval už minulý týždeň český minister zdravotníctva Jan Blatný. Ako vtedy uviedol, respirátory budú povinné v obchodoch, verejnej doprave i na zastávkach, nemocniciach, v ambulanciách či zariadeniach služieb.

21:51 Prezident Spojených štátov Joe Biden v pondelok nariadil spustiť na pol žrde vlajky na všetkých budovách federálnej vlády. Uctil si tak pamiatku obetí koronavírusu v USA, ktorých je už približne pol milióna, informovala agentúra AFP.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej zostanú vlajky na federálnych budovách spustené päť dní.

17:34 Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili v pondelok v Budapešti vládny návrh na predĺženie stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie o ďalších 90 dní, aby boli aj naďalej platné nariadenia vlády týkajúce sa ochrany pred ďalším šírením koronavírusu. Informovala o tom agentúra MTI.

17:05 Región Alpes-Maritimes na juhovýchode Francúzska zavádza ako prvý v krajine čiastočný zákaz denného vychádzania. Oznámila to v pondelok miestna vláda. Cieľom je zabrániť kolapsu nemocníc, ktoré čelia zvýšenému náporu pacientov s koronavírusom. Minimálne dva najbližšie víkendy bude môcť počas dňa väčšina obyvateľov opustiť svoje domovy iba za účelom nákupu potravín, návštevy lekára alebo venčenia domácich zvierat. Pri športových aktivitách bude možné vonku stráviť jednu hodinu. Plošný zákaz nočného vychádzania v čase od 18:00 do 6:00 platí vo Francúzsku od januára.

Zákaz denného vychádzania počas víkendov bude platiť v pobrežných mestách, vrátane Nice a Cannes, kde žije zhruba 90 percent obyvateľov regiónu. Oblasť eviduje takmer 600 prípadov infekcií na 100-tisíc obyvateľov, čo je najvyššia miera v rámci celého Francúzska, uviedol prefekt Bernard Gonzalez.

16:39 Výskumníci v Škótsku uviedli, že program vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 vedie k prudkému poklesu hospitalizácií s koronavírusom. Vedci z Edinburskej univerzity, glasgowskej University of Strathclyde a škótskeho úradu verejného zdravotníctva zistili, že vakcína spoločnosti Pfizer zredukovala počet hospitalizácií o 85 percent a očkovacia látka vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou až o 94 percent.

Zistenia vedcov sú založené na porovnaní údajov ľudí, ktorí dostali prvú dávku vakcín, a tých, ktorí neboli očkovaní. Údaje zhromaždili od 8. decembra do 15. februára, teda v období, v ktorom prvú dávku očkovacej látky dostalo 21 percent populácie Škótska.

16:08 Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) od pondelka sprístupnila možnosť prihlásiť sa ako náhradník na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Náhradníkmi môžu byť osoby, ktoré musia mať najmenej 65 rokov alebo musia mať diagnostikované závažné ochorenie, ktoré významným spôsobom zvyšuje riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19. Tieto ochorenia sú určené vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR. UNB však upozorňuje, že nejde o veľký počet vakcín, ktoré zostávajú nevyužité. Ide maximálne o päť vakcín denne.

Ako uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská, nutnosťou je vedieť sa dostaviť na očkovacie miesto do 30 minút od zavolania. Očkovanie náhradníkov prebieha od 13:30 do 14:00. Vhodné je mať dopredu vyplnený Dotazník pred vakcináciou a Poučenie pred vakcináciou. „Náhradníkov prosíme o trpezlivosť. V prípade potreby budú zapísaných náhradníkov kontaktovať naši pracovníci z jednotlivých pracovísk vakcinačného centra,“ dodala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. Náhradníci, ktorí spĺňajú kritériá, sa môžu prihlásiť na webovej stránke.

15:34 Bielorusko bude mať do jesene vlastnú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vyhlásil to v pondelok bieloruský líder Alexandr Lukašenko, keď sa v juhoruskom horskom stredisku Krasnaja Poľana stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Konštatoval, že pokiaľ ide o vývoj očkovacej látky proti covidu, Bielorusku sa vydalo cestou Ruska, ktoré má „zaregistrované už tri vakcíny“. „Najúčinnejšia vakcína je ruská. Je uznávaná na celom svete, bez ohľadu na to, ako ju niekto troluje. Toto je najefektívnejšia vakcína,“ zdôraznil Lukašenko.

Dodal, že pokiaľ ide o chorobnosť, epidémia v Bielorusku kopíruje situáciu v Rusku. „Našťastie, infekčnosť začala prudko klesať, takže na jeseň alebo v lete sa priblížime k nule,“ vyhlásil Lukašenko. Agentúra TASS pripomenula, že očkovanie dobrovoľníkov ruskou vakcínou Sputnik V sa v Bielorusku v rámci postregistračných štúdií začalo 1. októbra 2020. Bielorusko sa tak stalo po Rusku prvým štátom, ktorý túto vakcínu oficiálne zaregistroval.

14:13 Policajti zaznamenali od začiatku roka do 18. februára 19 228 porušení opatrení prijatých pre šírenie koronavírusu. Napomenutím vybavili 1916 prípadov a uložili 14 861 pokút. Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) postúpili 1601 prípadov a rieši sa 850.

V 370 prípadoch zistili policajti porušenie lekárom stanovenej karantény. Z toho 153 prípadov vybavili v blokovom konaní, 15 prípadov napomenutím, 181 prípadov postúpili a 21 prípadov je ešte v riešení. Zákaz otvorenia porušilo 67 prevádzok, všetky rieši príslušný RÚVZ. Polícia zaznamenala tiež 6280 prípadov nenosenia rúšok. Pokutovali 4535 ľudí a napomenuli 1028, ďalších 637 prípadov postúpila na RÚVZ a 80 sa ešte rieši. Zákaz vychádzania porušilo 12 244 ľudí.

13:24 Žiaci v desiatich zo 16 nemeckých spolkových krajín sa od pondelka po dlhej pauze vracajú späť do škôl. Ide o krok, ktorý privítala nemecká ministerka školstva a výskumu Anja Karliczeková. Informovala o tom agentúra DPA. Karliczeková ocenila, že mnohé školy v Nemecku obnovili prezenčnú výučbu, keďže „najmä mladšie deti sa navzájom potrebujú“. Zároveň apelovala na dodržiavanie „všetkých dostupných preventívnych opatrení proti šíreniu vírusu“ s cieľom zabezpečiť, že školy budú môcť zostať otvorené v nasledujúcich týždňoch. Počty nakazených po poklese opäť v Nemecku stúpajú.

12:54 Po úzkom kontakte s COVID pozitívnym sa treba okamžite izolovať, nie testovať. Na túto častú chybu upozornilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová zdôraznila, že osoby z úzkeho kontaktu sa majú testovať až po ôsmich dňoch izolácie. Po kontakte s pozitívne testovanou osobou je potrebné prihlásiť sa na test cez registračný formulár na stránke korona.gov.sk. V prípade príznakov je možné využiť antigénové testovanie, pri bezpríznakovom priebehu testovanie RT-PCR.

Povinná karanténa začína od momentu, keď sa osoba dozvie, že bola v úzkom kontakte s pozitívnym na ochorenie. „U ľudí bez príznakov karanténa trvá 14 dní, aj v prípade, že podstúpia testovanie s negatívnym výsledkom. V prípade, ak sa u osoby vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, počas doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, o ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár,“ pripomenula Eliášová. Zároveň upozornila, že aj miernejšie zdravotné komplikácie je nutné konzultovať so svojím lekárom, aby sa zabránilo zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

12:30 K vyučovaniu prezenčnou formou sa dnes v Bratislavskom kraji pridali ďalšie dve župné školy, spolu ich je tak otvorených 32. Prezenčné vyučovanie sa týka prvákov a žiakov končiacich ročníkov stredných škôl a žiakov na 1. stupni základných škôl, ktoré sú súčasťami spojených škôl. Pre ostatných žiakov školy organizujú prezenčné vyučovanie v malých skupinách, ktoré tvorí päť žiakov a jeden učiteľ. Školy poskytujú aj individuálne konzultácie. Informovala o tom prostredníctvom tlačovej správy Lucia Forman z Odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

12:04 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v súčasnosti nemá voľné kapacity na aktivity súvisiace so spustením či prevádzkovaním aplikácií na trasovanie obyvateľov. Záujemcom o poskytovanie takýchto služieb odporúča obrátiť sa s ponukou priamo na epidemiológov. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. NCZI oceňuje iniciatívu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Ministerstva hospodárstva SR pri vývoji trasovacích či karanténnych aplikácií. Upozorňuje však, že o ich potrebe a využiteľnosti v praxi rozhodujú epidemiológovia, ústredný krízový štáb a vláda.

Trasovacia aplikácia má podľa odborníkov význam pri pokrytí 60 percent obyvateľstva, aktuálny celoeurópsky priemer je len 20 percent, a preto sa v tejto situácii javí ako neefektívne riešenie. NCZI podľa slov hovorkyne aktuálne svoje úsilie a zdroje vkladá prioritne do zabezpečenia technickej podpory očkovania priorizovaných skupín a objednávania obyvateľov na PCR a antigénové testovanie.

11:18 Časť žiakov v Škótsku a vo Walese sa od pondelka vracia do škôl. V Severnom Írsku sa návrat do škôl začne až od 8. marca. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Britský premiér Boris Johnson má v pondelok predstaviť plán na postupné uvoľňovanie pandemických opatrení v Anglicku. Wales, Škótsko a Severné Írsko majú počas pandémie právomoc na zavádzanie vlastných opatrení na svojom území, píše BBC.

10:41 Nový Zéland v pondelok v Aucklande ruší posledné reštrikcie zamerané proti šíreniu koronavírusu. Šírenie prípadov nákazy v najväčšom meste krajiny sa totiž zastavilo. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že po uskutočnení viac ako 72-tisíc testov nenašli dôkazy, že vírus sa v miestnej komunite šíri.

V Aucklande tento mesiac zaviedli trojdňový lockdown po tom, ako infekciu koronavírusom zistili u dvoch osôb, a to u matky a dcéry. Neskôr testy odhalili infekciu u ďalších piatich osôb. Po skončení lockdownu v Aucklande naďalej uplatňovali reštrikcie, vrátane obmedzenia zhromažďovania. Zdroj nákazy koronavírusom zostal nejasný.

9:34 V Českej republike pribudlo v nedeľu 4002 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1123 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie sa tam potvrdilo 1.157.180 prípadov infekcie a 19.330 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1.017.406 osôb.

Česko eviduje 120.444 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6049 osôb, stav 1263 z nich je vážny. Od začiatku pandémie na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) neležalo viac pacientov s covidom, píše portál TN.cz televízie Nova. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 545.381 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V nedeľu bolo zaočkovaných 1904 ľudí.

9:29 Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 2623 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 48 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavírus.gov.hu. Počet infikovaných tak stúpol na 405.646 a úmrtí na 14.347. Aktuálne je nakazených 82.649 a z ochorenia spôsobovaného koronavírusom sa zotavilo 308.650 osôb.

V nemocniciach ošetrujú 4489 pacientov s covidom. Na podporu umelej pľúcnej ventilácie je odkázaných 394 z nich. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali dosiaľ 453.457 ľudí, z ktorých 201.005 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

8:55 Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Strednej zdravotníckej školy v Trnave zaočkovali proti COVIDU-19 cez víkend 2 330 učiteľov a zamestnancov kritickej infraštruktúry do 55 rokov. Očkovanie zabezpečovali lekári a sestry z ambulantného sektoru, pomáhali aj pedagógovia a študenti školy. Pripravení boli však zaočkovať až celkovo 3000 ľudí.

„Cieľom tohto víkendu bolo v praxi odskúšať model veľkokapacitného očkovacieho centra. Môžem konštatovať, že sme pripravení začať očkovať aj v ďalšej desiatke miest v závislosti od dostupnosti vakcín. Najbližšie k tomu máme v Dunajskej Strede a Skalici, kde chceme využiť kapacity našich stredných zdravotníckych škôl,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Centrum dokázalo zaočkovať až 300 objednaných ľudí za hodinu. V prípade registrácie na mieste to bolo 120 ľudí za hodinu.

Mesto Trnava zriadilo tiež veľkokapacitné očkovacie centrum vo svojej Mestskej športovej hale, v ňom však nemá kto očkovať a preto zostáva nevyužité. V Trnavskom kraji prebieha proces očkovania v piatich nemocniciach.

8:41 Kaderník z bavorského Bayreuthe vydražil za 422 eur prvý termín vo svojom podniku po uvoľnení proticovidovej uzávery. Peniaze chce využiť na dobročinný účel, podľa agentúry DPA je 43-ročný holič členom charitatívnej organizácie, ktorá podporuje deti. Práve jej výťažok z internetovej aukcie venuje, povedal kaderník Andreas Nuissl.

Termín na 1. marca kaderník vydražil na internetovej platforme eBay. Okrem toho mu zákazníci a priatelia poslali doteraz 1 310 eur darom. „Myslím, že v najbližších troch týždňoch, obzvlášť až 1. marca opäť otvoríme, ešte prídu ďalšie dary,“ verí Nuissl. Vybrané peniaze chce 15. marca venovať dobročinnej organizácii Tafel Bayreuth a detskému projektu Round Table 98 Bayreuth.

Kaderníctva sú v Nemecku uzavreté od vyhlásenia lockdownu 16. decembra. Na základe dohody medzi nemeckou vládou a vládami jednotlivých spolkových krajín majú opäť otvoriť 1. marca.

8:30 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3 206 na celkovo 1 307 662. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú uvedený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 53 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 25 156.

Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 1 353 ľudí; od začiatku pandémie už 1 147 426.

7:12 Nemecko za predchádzajúcich 24 hodín zaznamenalo 4 369 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je zhruba o 60 prípadov menej ako pred týždňom. Oznámil to Inštitút Robert Kocha (RKI). Počet úmrtí za predchádzajúci deň v súvislosti s chorobou Covid-19 klesol na 62, pred týždňom predstavoval 116. V pondelok sú počty diagnostikovaných prípadov nákazy zvyčajne nižšie kvôli menšiemu testovaniu v priebehu nedele.

Kumulovaný počet novo nakazených za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov sa v porovnaní s nedeľou ľahko zvýšil, a to zo 60,2 na 61. Pred štyrmi týždňami ale ukazovateľ vykazoval takmer dvojnásobnú hodnotu – 111,2.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku podľa výpočtu z nedeľného popoludnia činí 1,10, pričom v sobotu bola táto hodnota 1,07. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, má sa za to, že infekcia je na ústupe. Nad hodnotu jedna sa reprodukčné číslo v Nemecku vrátilo v piatok.

V priebehu epidémie sa v Nemecku, kde žije asi 83 miliónov osôb, nakazilo koronavírusom 2,39 miliónov osôb. Pacientov s diagnostikovanou chorobou Covid-19 zomrelo 67 903.

6:23 Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová si pripomenú pamiatku obetí koronavírusovej pandémie v Spojených štátoch. Na súmraku budú spolu s partnermi pri Bielom dome držať minútu ticha a zapália sviečky, oznámila prezidentská kancelária. Biden predtým vystúpi s príhovorom, informovala agentúry DPA a AP.

zväčšiť Kamala Harrisová Foto: SITA/AP
Kamala Harrisová Kamala Harrisová

Očakáva sa, že USA počas pondelka dosiahnu ďalšiu smutnú hranicu v pandémii, keď počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v krajine prekročí 500.000. V ab­solútnych číslach je to zďaleka najvyšší počet obetí v súvislosti s nákazou koronavírusom Sars-CoV-2 zo všetkých krajín sveta. Prvé známe úmrtie v dôsledku covidu zaznamenali USA vlani 6. februára, uviedla televízia CNN.

Televízia NBC News už na základe vlastného výpočtu informovala, že počet úmrtí v USA presiahol pol milióna ešte v nedeľu. Podľa rešpektovanej štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa sa Spojené štáty k tejto hranici blížia s vyše 498.800 úmrtiami evidovanými k nedeľňajšiemu večeru.

Biden kladie dôraz na pripomínanie si životov vyhasnutých v dôsledku nákazy koronavírusom, približuje AP. Prvé podujatie, na ktorom sa zúčastnil po príchode do Washingtonu na svoju inauguráciu pred mesiacom, bola spomienková ceremónia, kde predniesol príhovor.

5:55 Britská vláda v nedeľu oznámila, že chce do konca júla podať aspoň prvú dávku vakcíny proti COVIDU-19 všetkým dospelým ľuďom. Plán na urýchlenie očkovacej kampane predstavil minister zdravotníctva Matt Hancock. Pôvodne si Spojené kráľovstvo tento cieľ stanovilo na koniec augusta, píše agentúra AP.

Nový plán počíta aj s očkovaním pre všetky osoby staršie ako 50 rokov alebo so zlým zdravotným stavom do 15. apríla. Tí mali injekciu podľa predchádzajúceho plánu dostať do 1. mája.

Výrobcovia dvoch vakcín schválených na použitie v Británii, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech, mali od začiatku roka problémy s dodržaním sľubovaných objemov dodávok do Európskej únie, poznamenáva AP. Podľa Hanckocka si však britská vláda myslí, že má na urýchlenie vakcinačnej kampane dostatočné zásoby očkovacej látky. V Británii, ktorá už nie je členskou krajinou EÚ, sa očkuje tiež prípravkom od spoločnosti Moderna.

Británia oznámila, že aspoň prvú dávku vakcíny proti COVIDU-19 dostalo viac ako 17,6 milióna ľudí. Koronavírus sa v krajine s 65 miliónmi obyvateľov novo potvrdil u 9 834 ľudí; o deň skôr krajina zaznamenala 10 406 nových infekcií.

Za posledných 24 hodín Británia oznámila ďalších 215 úmrtí ľudí, ktorí mali v predchádzajúcich 28 dňoch pozitívny test na koronavírus. V porovnaní s predchádzajúcim dňom ide tiež o pokles, agentúra Reuters však pripomína, že cez víkend môžu byť dáta skreslené. Celkovo sa od začiatku epidémie v Británii koronavírus preukázal u 4,1 milióna ľudí, z ktorých takmer 120 600 zomrelo.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus