'Hrobára' gangu sátorovcov z väzby neprepustili

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku neprepustil Lehela Horvátha obžalovaného z piatich vrážd z väzby na slobodu. Súd zamietol jeho žiadosť, ktorú podal v pondelok. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

22.02.2021 10:59 , aktualizované: 16:54
hrobár lehel horváth Foto: ,
Na snímke obžalovaný Lehel Horváth prichádza do súdnej miestnosti v sprievode eskorty 22. februára 2021 v Pezinku.
debata (10)

Dôvody väzby u obžalovaného naďalej trvajú. Súd zamietol žiadosť a možnosť nahradiť väzbu obmedzeniami. Horváth argumentoval nezákonnou väzbou a prieťahmi v konaní, keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v septembri 2020. Hlavné pojednávanie v kauze piatich vrážd vytýčené na utorok je zrušené, keďže spis sa bude z dôvodu sťažnosti nachádzať na NS SR. ŠTS zároveň vytýčil nové termíny od 30. marca.

Pojednávať sa bude aj v apríli a máji. Vypovedať k siedmim žalovaným skutkom budú viacerí členovia zločineckého gangu sátorovcov.

„Moje ústavné práva boli porušené. Dúfam, že zákon nie je prokurátor, ale zákon zaručuje štát. Chcem požiadať, aby ma súd oslobodil spod obžaloby,“ uviedol Horváth. Podľa neho zároveň nezákonne a na základe krivých svedectiev je vo väzbe už 36 mesiacov. Požiadal senát ŠTS o prepustenie z väzby.

„V roku 2016 som sám od seba všetky vraždy, ktoré sa teraz prejednávajú, pomohol objasniť. Bez mojej pomoci by neboli vypátrané, objasnené. V roku 2016 som pomohol objasniť ešte jednu vraždu, ktorú spáchal Ľudovít Sátor a Juraj Bugár,“ zdôraznil obžalovaný. Za zločineckú skupinu označil práve orgány činné v trestnom konaní. Kritizoval, že voči nemu svedčia masoví vrahovia skupiny, ktorých za početné vraždy odsúdili len na 22 rokov.

Prokurátor: Je raritné, že sátorovci mohli tak dlho pôsobiť

Skutočnosť, že dunajskostredský zločinecký gang sátorovci mohol dlhé roky pôsobiť a vraždiť bez reálneho vyšetrovania a postihnutia, je raritná. Uviedol to pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský.

„Je to rarita, že mohli tak dlhodobo pôsobiť a páchať toľko vrážd bez reálneho vyšetrovania a postihnutia tejto zločineckej skupiny. Ale prejavilo sa to, že mali kúpených skorumpovaných funkcionárov polície, ktorí im umožňovali úspešne páchať trestnú činnosť, aj tú najbrutálnejšiu. Ako ste počuli z obžaloby, sa neštítili ani pomlieť pozostatky jedného svojho člena a vražda pre nich neznamenala nič mimoriadne. Robili to ako na bežiacom páse,“ zdôraznil prokurátor.

„Nemám informáciu, že by minimálne v strednej Európe pôsobila zločinecká skupina, ktorá by mala na svedomí 80 vrážd. Možno niekde na juhu Talianska, ale nemám to overené,“ povedal prokurátor.

Vraždili aj z rozmaru

Zločinecká skupina sátorovci sa zaoberala nájomnými vraždami, vraždami bielych koní, nepohodlných svedkov, ktorí by mohli vypovedať na polícii, ale aj vrážd z rozmaru. Okrem toho sa zaoberali ekonomickou trestnou činnosťou, podvodmi s DPH a ilegálnou výrobou tabakových výrobkov. Skupina pôsobila v Dunajskej Strede minimálne od roku 1998 do roku 2010. Uviedol to v pondelok prokurátor ÚŠP Čeľovský pri čítaní obžaloby voči Lehelovi Horváthovi.

Horváth je obžalovaný zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny, krádeže 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede, jednej vraždy a štyroch úkladných vrážd. Medzi zavraždenými je aj bos skupiny sátorovcov Ľudovít Sátor, ku ktorej sa Horváth v roku 2010 priznal. Sátorovo telo sa doteraz nenašlo, páchatelia mŕtvolu údajne viac ráz vykopali a ostatky premiestňovali.

Medzi ostatnými obeťami sú biele kone, ale aj jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz. Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. „Hrobár“ ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov. Svoje obete obžalovaný zastrelil, pomlel v mlynčeku na mäso. Zakopával ich v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Karika sa stal nepohodlným po tom, čo bola obava, že skupinu prezradí. V roku 2003 mal po dohode s Horváthom a Reiszom vykradnúť bezpečnostnú schránku v jednej z bánk v Dunajskej Strede. Karika zo sejfu manželskému páru vtedy ukradol až 45,5 milióna slovenských korún. Peniaze si členovia skupiny rozdelili. Horváth sa údajne obával, že ho Karika prezradí policajtom, tak ho zaškrtili a zakopali v nelegálnom hrobe.

Do väzby Lehela Horvátha poslal v apríli 2020 Najvyšší súd SR. Minulý rok ho Okresný súd v Trnave zbavil obžaloby, podľa ktorej mal spolu so synom napadnúť svoju manželku a hodiť ju do klietky k levici.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠTS #sátorovci #hrobár