Matovič zvoláva vedcov a odborníkov za okrúhly stôl

Premiér Igor Matovič (OĽANO) pozval v utorok na Úrad vlády SR vedcov a odborníkov. Chce, aby spoločne diskutovali o tom, ako zastaviť rast počtu pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

22.02.2021 16:42 , aktualizované: 20:15
matovič Foto: ,
Predseda vlády Igor Matovič na tlačovom brífingu.
debata (599)

„Budem sa v utorok odborníkov pýtať, kde je ten pes zakopaný. Očakávam odpoveď, akým spôsobom máme zmeniť pravidlá, aby sme zastavili rast nových hospitalizácií,“ skonštatoval premiér.

Video

Matovič tvrdí, že deväť a pol týždňa je na Slovensku vyhlásený či už mäkší, alebo tvrdší lockdown a dva týždne už platí COVID automat. Od začiatku decembra podľa neho počty hospitalizovaných s ochorením COVID-19 či s podozrením naň aj napriek tomu neustále rastú. „Nevieme to zastaviť,“ povedal premiér s tým, že vo Veľkej Británii či Portugalsku sa nárast podarilo zvrátiť.

Premiér tiež uviedol, že vypočul volania niektorých ľudí i prezidentky SR Zuzany Čaputovej a od polovice decembra neriadi pandémiu na Slovensku. Tvrdí, že posledné týždne je to len v rukách odborníkov. „Opatrenia sú len také, ako navrhovali odborníci a vedci. Nie je však vidieť zásadný rozdiel. V nemocniciach dosahujeme stropy v počte hospitalizovaných,“ povedal predseda vlády.

V utorok dopoludnia sa pritom premiér spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podľa jej informácií sa bude hovoriť o zhoršujúcej sa situácii v nemocniciach. Po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov sa nepočíta s tlačovou konferenciou.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Otvárať kostoly by bolo podľa Matoviča momentálne nezodpovedné. Považuje to za mimoriadne epidemiologické riziko. Odborníci by sa mohli v utorok zaoberať aj touto témou, neočakáva však od nich iný názor. Rovnako podľa premiéra nie je aktuálnou témou možné uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných. Nebolo by to podľa neho spravodlivé pre tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať, no zatiaľ túto možnosť nemajú.

Premiér: Nech sú odvolaní tí ministri, ktorí žiadali uvoľňovať opatrenia

Premiér Igor Matovič stojí za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Odvolaní by podľa predsedu vlády mali byť skôr ministri, ktorí volali po otváraní obchodov i reštaurácií, blokovali nákupy antigénových testov na ochorenie COVID-19, či bránili zavedeniu prísnejšieho lockdownu.

Krajčí je podľa premiéra zástanca striktnejších opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „On bol ten, čo sa snažil prehovoriť do duše iným ministrom. Na tej istej vláde však boli ľudia, ktorí hovorili, nie, otvorme reštaurácie a obchody,“ skonštatoval Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii.

599 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus