Pellegrini: Matovič predviedol alibizmus, zvoláva vedcov, hoci ich rady ignoroval

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini kritizuje pondelkové vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO). Premiér podľa neho predviedol alibizmus a vinu za súčasnú situáciu s pandémiou nového koronavírusu hodil na vedcov. Kritizuje, že teraz pozýva vedcov na stretnutie, hoci ich rady týždne ignoroval.

22.02.2021 20:20
debata (42)

„Namiesto toho, aby sa pozrel pravde do očí a priznal, že kvôli chybám jeho vlády na Slovensku zbytočne umierajú ľudia, hodil celú vinu na vedcov, ktorých radami sa vraj už deväť týždňov riadime. Tak, aby bolo zrejmé – neriadime,“ reagoval Pellegrini na premiérové vyjadrenia. Pripomenul, že vedci žiadali tvrdý lockdown už pred Vianocami a v januári zas varovali pred ďalším plošným testovaním, no vláda konala inak. „Slovensko je na čele tragického rebríčka v prírastku úmrtí a už, žiaľ, aj na čele rebríčka v počte hospitalizovaných. A jedinou snahou Igora Matoviča je zbaviť sa vlastnej, nepopierateľnej a neodňateľnej zodpovednosti,“ podotkol. Trvá preto na výzve, aby kabinet Matoviča podal demisiu a prezidentka menovala úradnícku vládu.

Premiér pozval vedcov a odborníkov na spoločné stretnutie v utorok na Úrade vlády SR. Diskutovať majú o tom, ako zastaviť rast počtu pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Tvrdí, že počty hospitalizovaných s týmto ochorením rastú aj napriek zavedenému zákazu vychádzania, či prijatiu COVID automatu. „Budem sa v utorok odborníkov pýtať, kde je ten pes zakopaný. Očakávam odpoveď, akým spôsobom máme zmeniť pravidlá, aby sme zastavili rast nových hospitalizácií,“ skonštatoval na pondelkovej tlačovej konferencii premiér.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini #koronavírus #Covid-19