Nemecko predlžuje kontroly, Česko žiada o pomoc

Slovensko sa ešte minulý týždeň obrátilo na štáty EÚ so žiadosťou o pomoc s pandémiou. Medzi tých, čo pomôžu, patria aj Rumuni.

23.02.2021 05:55 , aktualizované: 23:23
San Francisco, koronavírus, bezdomovci Foto: ,
Bezdomovecký tábor v americkom San Franiscu. Obdĺžniky sú určené na prevenciu šírenia koronavírusu.
debata (93)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 Írsko predĺži lockdown v krajine súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu o ďalší mesiac. Aktuálne epidemiologické pravidlá, ktoré mali vypršať 5. marca, tak budú v platnosti do 5. apríla. Oznámil to v utorok tamojší premiér Micheal Martin, informovala agentúra AFP.

Zatvorené zostanú reštaurácie, pohostinstvá, telocvične i obchody, ktoré neponúkajú tovar každodennej spotreby. Vláda tiež zopakovala odporúčanie, aby ľudia zostali doma a naďalej bude platiť i cestovné obmedzenie limitujúce pohyb do piatich kilometrov od miesta bydliska, ako v televíznom prejave priblížil írsky premiér.

„Mesiac marec musíme skutočne využiť na zníženie počtu prípadov nákazy a dostať ich na čo najnižšiu úroveň,“ zdôraznil Martin. Pokračovanie opatrení v rámci tretieho lockdownu zdôvodnil šírením tzv. britského variantu vírusu, ktorý sa stal podľa jeho slov „hlavným problémom“. Aktuálne je zodpovedný za „do 90 percent“ nových prípadov infikovaných, dodal. Poznamenal, že nový variant značne zmenil dynamiku šírenia nákazy a preto je v ďalších mesiacoch potrebná zvýšená opatrnosť.

22:07 Firma AstraZeneca v druhom štvrťroku 2021 dodá do EÚ menej ako polovicu sľúbených dávok vakcín proti novému koronavírusu. Pre agentúru Reuters to v utorok potvrdil nemenovaný predstaviteľ z prostredia EÚ, ktorý je priamo zapojený do interných rokovaní s touto britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou.

AstraZeneca by tak mala EÚ v druhom štvrťroku dodať menej ako 90 miliónov dávok svojej vakcíny. Zo zmluvy uzavretou medzi AstraZenecou a EÚ vyplýva, že členské štáty v druhom štvrťroku očakávali dodávku 180 miliónov dávok vakcín. AstraZeneca aj Európska komisia odmietli túto správu pre Reuters komentovať.

AstraZeneca ešte v prvom štvrťroku výrazne zredukovala počet dodaných dávok vakcíny, pripomína Reuters. Zdroj agentúry, ktorý si želal zostať v anonymite, tiež potvrdil, že firma plánovala do konca prvého štvrťroka dodať do členských krajín EÚ zhruba 40 miliónov dávok – teda opäť o viac ako polovicu menej z pôvodne plánovaných 90 miliónov dávok.

21:12 V Maďarsku sa v stredu začne očkovať proti novému druhu koronavírusu už aj vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. Informoval o tom v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V Maďarsku boli doteraz k dispozícii očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a ruská vakcína Sputnik V. Čínsku vakcínu v množstve určenom na zaočkovanie 275-tisíc ľudí v utorok distribuovali cez regionálne štátne úrady do ambulancií všeobecných lekárov. Každý z nich v nadchádzajúcich dňoch zaočkuje v priemere 50 – 55 starších pacientov, ktorí sa vopred zaregistrovali.

20:55 Dvanásť zo štrnástich slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) sa v utorok na podnet europoslanca Ivana Štefanca (KDH) obrátilo listom na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú so žiadosťou o urýchlenie dodávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 na Slovensko.

Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP), pre TASR spresnil, že list okrem neho podpísali slovenskí europoslanci z frakcií ľudovcov, socialistov a demokratov, liberálov aj konzervatívcov a reformistov, a to Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (Spolu), Miroslav Číž (Smer-SD), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Robert Hajšel (Smer-SD), Martin Hojsík (PS), Eugen Jurzyca (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO), Michal Šimečka (PS) a Michal Wiezik (Spolu).

17:07 Ministerstvo dopravy od stredy 24. februára pozastavuje COVID automat pre autoškoly. Stane sa tak na základe odporúčania rezortného hygienika. Kurzy budú môcť po novom opäť pokračovať iba dištančne. Dôvodom je nezlepšujúci sa vývoj pandémie nového koronavírusu na celom Slovensku. Informoval o tom hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Po týždni, keď mohli autoškoly vďaka COVID automatu rezortu dopravy vyučovať aj praktickú časť kurzov v okresoch, ktoré sa nenachádzali v čiernom stupni, sa tak na celom území vraciame do stavu pred 12. februárom. Od stredy je povolená iba dištančná výučba teórie.

„Viem, že autoškoly pristupovali v uplynulom týždni k praktickej výučbe zodpovedne, riziko nákazy je však podľa odborníkov jednoducho privysoké,“ skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Naďalej zároveň platí, že ak účastník vodičského kurzu nestihne zložiť skúšky v zákonnej lehote 12 mesiacov od prihlásenia sa do vodičského kurzu pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, jeho kurz sa predĺži o dobu, ktorá uplynie od začiatku platnosti obmedzujúcich opatrení až po ich ukončenie.

Okrem COVID automatu pre autoškoly vydalo MDV automaty aj pre ďalšie kurzy – inštruktorov autoškôl, základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku vodičov (KKV), skúšky na získanie odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy a prevádzkovateľa cestnej dopravy, vodiča profesionála KKV (OS) a školenia a skúšky vodičov a bezpečnostných poradcov (ADR). Tieto COVID automaty podľa hovorcu rezortu dopravy zostávajú v účinnosti. MDV ubezpečilo, že hneď ako sa situácia zlepší a hygienici to povolia, spustí COVID automat pre autoškoly.

16:58 Martin úplne uzatvorí lokalitu Bambusky. Po víkendovom pretestovaní pribudlo podľa regionálneho hygienika Tibora Záborského 61 jej obyvateľov s ochorením COVID-19 a celkovo ich evidujú 116. Informoval o tom po zasadnutí bezpečnostnej rady okresu a krízového štábu mesta.

Zabezpečiť kontrolu dodržiavania karanténnych opatrení v lokalite Bambusky a testovanie jej obyvateľov nariadila mestu už minulý týždeň vyhláška Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Martine. „Po dnešku sa pravidlá veľmi nezmenia, pretože v karanténe boli bytové jednotky a obyvatelia. V zmysle novej vyhlášky bude v karanténe celá lokalita. To znamená, že obyvatelia sa nebudú môcť voľne pohybovať ani s negatívnym výsledkom testu na COVID-19,“ vysvetlil Záborský.

Martinský primátor Ján Danko uviedol, že mesto zabezpečilo v lokalite Bambusky dostatok pitnej vody, drevo na kúrenie a prístup občanov k potravinám. „Situácia je určitým spôsobom obmedzená od minulého týždňa, pretože mestská polícia aj Policajný zbor robili kontroly pohybu občanov do mesta. Tí, ktorí mali negatívne testy, mohli ísť za nevyhnutnými vecami. Od dnešného dňa nebude možný žiaden pohyb ani dnu, ani von. Mestská polícia, Policajný zbor a Ozbrojené sily (OS) SR budú zabezpečovať ochranu vo vnútri komunity, ale aj pohyb do mesta, aby sa infekcia nepreniesla na iných obyvateľov,“ povedal Danko.

16:33 V Česku sa podozrenie na nákazu juhoafrickým variantom koronavírusu aktuálne preveruje u troch ľudí. Oznámil to český minister zdravotníctva Jan Blatný. Podľa neho ide o osoby, ktoré sa vrátili zo Zanzibaru.

„Vzorky sú teraz v národnom referenčnom laboratóriu a bolo spustené ich sekvenovanie na potvrdenie,“ uviedol Blatný na Twitteri.

Ako už informoval denník Právo, podozrenie na juhoafrický variant koronavírusu doteraz skúmalo Národné referenčné laboratórium (NRL) u dvoch vzoriek.

Juhoafrický variant je nebezpečný tým, že umožňuje pôvodcovi ochorenia COVID-19 čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. V ČR momentálne dominuje britský variant vírusu, ktorý je nákazlivejší, preto sa rýchlejšie šíri.

15:38 Nemecko predlžuje sprísnené kontroly na svojich hraniciach s Českom a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko do 3. marca. Informovali o tom agentúra AP a rakúsky denník Kurier.

Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Steve Alter povedal, že tieto opatrenia, platné od 14. februára, zostanú v nezmenenej podobe platiť ďalších osem dní.

zväčšiť Kolóna kamiónov na česko-nemeckej hranici... Foto: TASR/AP
kolóna, hranice, česko, nemecko Kolóna kamiónov na česko-nemeckej hranici neďaleko Ústí nad Labem po zavedení prísnejších hraničných kontrol zo strany Nemecka v pondelok 15. februára.

Nemecko vyhlásilo ČR a Tirolsko za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné mutácie nového koronavírusu. Berlín medzi tieto oblasti neskôr zaradil aj Slovensko, pre ktoré spomínané sprísnené opatrenia platia tiež.

Z týchto oblastí môžu na územie Nemecka vstúpiť len nemeckí občania, osoby s trvalým pobytom v tejto krajine, vodiči kamiónov, zdravotnícki pracovníci a ďalšie skupiny občanov vrátane cezhraničných pracovníkov pôsobiacich v oblastiach dôležitých pre chod štátu. Všetci sa musia preukázať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Európska komisia v liste zaslanom v pondelok nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi upozornila, že opatrenia prijaté Nemeckom voči ČR, SR a Tirolsku sú „neprimerané a neopodstatnené“. „Veríme, že cieľ, ktorý Nemecko oprávnene sleduje – ochrana verejného zdravia počas pandémie -, by sa dal dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami,“ uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

14:35 Ministerstvo spravodlivosti SR vypracovalo zoznam osôb podľa ich nezastupiteľnosti a dôležitosti v systéme práva, zákonov, prístupu k spravodlivosti, ktorých by mohli začať očkovať predbežne od 5. marca.

Ide o službukonajúcich sudcov na okresných, krajských súdoch, Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) a Najvyššom súde SR, ktorí rozhodujú o vzatí do väzby alebo o prepustení zo zadržania v prípravnom konaní, respektíve tí, ktorí rozhodujú o opatreniach týkajúcich sa maloletých detí. Potvrdil hovorca rezortu Peter Bubla. Do zoznamu zaradili aj sudcov pléna Ústavného súdu SR a členov Súdnej rady a orgánov, ktorých rola je v systéme práva nezastupiteľná.

„Takisto sme tam zaradili probačných a mediačných úradníkov, ktorí musia vykonávať svoje povinnosti v teréne, a sú teda v priamom a bezprostrednom kontakte s potenciálne rizikovými skupinami obyvateľov. Napokon aj notárov a exekútorov, ktorí sú poverení niektorými funkciami štátu, musia mať otvorené svoje úrady, a obzvlášť pri notároch v dedičských veciach sú tieto úkony nezastupiteľné,“ priblížil hovorca.

Ministerstvu bola doručená požiadavka zo sekcie krízového riadenia rezortu vnútra na zaslanie potrebných údajov o osobách, ktoré spĺňajú podmienky podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva z 11. februára. Tou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19.

V zmysle uvedenej vyhlášky v piatej fáze očkovania môžu byť zaočkovaní tí, ktorí sú „nezastupiteľní v uskutočňovaní hospodárskej a sociálnej funkcie štátu, v udržiavaní kvality života obyvateľov z hľadiska ich života, zdravia, bezpečnosti, majetku alebo životného prostredia“. Majú byť zároveň objednaní na očkovanie prostredníctvom elektronického objednávacieho formulára zverejneného MV SR.

14:17 Koaličný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) bol druhýkrát v priebehu dvoch mesiacov pozitívne testovaný na koronavírus. Napísal to vo svojom profile na sociálnej sieti.

zväčšiť Peter Pčolinský Foto: TASR, Martin Baumann
Peter Pčolinský Peter Pčolinský

Prvý pozitívny PCR test mal poslanec podľa vlastných slov 18. decembra 2020. „Priebeh bol bezpríznakový. Protilátky boli minimálne,” uviedol. Opätovne pozitívne testovaný bol dnes. „Avšak priebeh už je iný. Podstatne iný. Kašeľ, bolesť na hrudníku, bolesti celého tela, horúčky, únava atď,” dodal Pčolinský.

13:06 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) uviedol, že nebude vyžadovať rozsiahle, celé mesiace trvajúce štúdie, ak vakcíny proti COVID-19 bude nutné pozmeniť, aby lepšie zodpovedali mutujúcemu vírusu. Podľa FDA v takých prípadoch budú postačovať menšie štúdie.

FDA zdôraznil, že vakcíny, ktoré sa teraz distribuujú, stále chránia pred rôznymi variantmi vírusu. Avšak vírusy neustále mutujú a niektoré nové verzie začínajú vyvolávať obavy. Preto FDA vydal nové pravidlá pre vakcíny. Šéf oddelenia vakcín amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov Peter Marks uviedol, že pre testy budú namiesto tisícov stačiť stovky ľudí a postačí, ak budú trvať dva alebo tri mesiace. Dobrovoľníci dostanú experimentálne dávky zmenenej vakcíny a potom vyšetria ich krv, aby sa zistilo, či injekcia vyvolala takú imunitnú reakciu ako pôvodné očkovacie látky. „Snažíme sa byť pripravení dopredu," povedal šéf FDA.

12:49 Námestník českého ministra zdravotníctva Vladimír Černý odovzdal žiadosť šéfovi rezortu Janovi Blatnému, aby vláda oficiálne požiadala Nemecko o pomoc s pacientmi s ochorením COVID-19. V najbližších dvoch týždňoch totiž hrozí absolútne vyčerpanie kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti.

„Kapacita lôžok intenzívnej starostlivosti sa blíži k svojmu absolútnemu vyčerpaniu. Veľká časť našej republiky sa dostane v najbližších dvoch týždňoch fakticky do vyčerpania existujúcej kapacity. Česká republika ešte v takej situácii nikdy nebola,“ varoval Černý.

Navrhol už preto Blatnému, aby vláda oficiálne požiadala Nemecko predbežne o zahraničnú pomoc. Zatiaľ sa tak ešte nestalo, pretože kapacita lôžok ešte nebola z 90 percent vyčerpaná.

„Súčasná voľná kapacita nemocníc v Česku je plošne zhruba 15 percent,“ povedal Černý podľa servera iDNES.cz.

Podľa Čierneho existuje niekoľko možností, ako systém rozšíriť v prípade ďalšieho zhoršovania situácie. Jednou z nich je ďalšie zvyšovanie počtu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Hlavným problémom je však podľa neho nedostatok kvalifikovaného personálu v nemocniciach.

11:25 V Maďarsku rozšíria aplikáciu lieku bamlanivimab proti ochoreniu COVID-19 do štyroch univerzitných nemocníc a do župných nemocníc po tom, čo v Juhopeštianskej nemocnici Centrum a v Korányiho národnom pneumologickom ústave ukončili fázu jeho testovania. Návod na použitie budú mať lekári dostupný online a pacienti budú musieť pre liečbu s týmto preparátom vyjadriť súhlas.

V utorok prevezme Maďarsko vyše 2000 dávok bamlanivimabu, ktorého dodávka bude priebežne pokračovať, pretože v prebiehajúcej tretej vlne pandémie nového druhu koronavírusu bude potrebovať liečbu čoraz viac pacientov.

zväčšiť Liek bamlanivimab. Foto: SITA/AP
Virus Outbreak Antibody Drugs Liek bamlanivimab.

Bamlanivimab je prípravok z krvnej plazmy už vyliečenej osoby z covidu, pripomenul riaditeľ Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy. Funguje na báze monoklonálnych protilátok, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu a majú vírus zneškodniť tým, že ho napadnú na pevne definovanom cieli.

Aplikujú ho ľahšie, prípadne stredne chorým formou infúzie. Riaditeľ dodal, že doposiaľ z 15 pacientov, ktorým nasadili bamlanivimab, museli hospitalizovať iba jedného, ale ani jeho stav sa nezhoršil, ale iba stagnoval.

V USA liek schválil pre núdzové používanie Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Ako prvý členský štát EÚ nasadilo tento liek Nemecko. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva štúdie ukazujú, že by podávanie tejto protilátky mohlo pomáhať pri obmedzovaní množstva koronavírusu v tele, čo by malo pozitívny vplyv na priebeh choroby. Okrem Nemecka sa tento prípravok používa aj v USA, Kanade a Maďarsku.

Česko nakúpi túto protilátku proti chorobe COVID-19 od americkej spoločnosti Eli Lilly. Na sociálnej sieti Twitter to 3. februára oznámil český premiér Andrej Babiš.

10:24 Na Slovensku pozorujeme už niekoľko týždňov mierny, ale trvalý pokles počtu zariadení sociálnych služieb (ZSS) s výskytom zamestnancov či klientov chorých na COVID-19. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Začiatkom februára evidovali 281 zariadení v krízovej situácii, momentálne ich je 257. Minister zároveň informoval, že z 31 000 zames­tnancov a klientov ZSS na celom Slovensku, ktorí sa chceli dať zaočkovať proti COVID-19, bolo doteraz vakcinovaných 11 428 z nich, teda 37 percent.

10:00 Nákazu koronavírusom v Maďarsku potvrdili testy za posledný deň 1628 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 103 zväčša starších chronicky chorých pacientov, kým predošlí deň zaznamenali 48 úmrtí. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených v utorok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet hospitalizovaných v uplynulých 24 hodinách stúpol o 93 na 4582, z nich 396 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, čo je o dvoch viac než v pondelok. Aktuálne je nakazených 81.976 osôb. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali v Maďarsku už 457 096 ľudí, z ktorých 205 720 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

9:50 V Českej republike pribudlo v pondelok 11 233 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 2 332 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov Ministerstva zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie sa v krajine potvrdilo 1 168 491 prípadov infekcie. K pondelkovému ránu dosiahol počet súvisiacich úmrtí 19 537, čo je o 207 viac než predošlý deň. Štatistiky sa však upravujú aj niekoľko dní spätne, pripomína webová stránka televízie Nova.

Česko eviduje 120.823 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6573 osôb, stav 1329 z nich je vážny. Ide o najväčší počet pacientov vo vážnom stave od začiatku pandémie, píše tn.nova.cz. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1 028 131 osôb.

Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) zostal na úrovni 75 bodov, čo zodpovedá štvrtému z piatich stupňov pohotovosti. V Česku však platí od 27. decembra najvyšší, piaty stupeň pohotovosti. Takzvané reprodukčné číslo vírusu sa zvýšilo na takmer 1,18.

Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 561.078 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V pondelok bolo zaočkovaných 13.967 ľudí.

9:40 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4182 na celkovo 1.311.844. Vyplýva to z utorňajších údajov systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 153 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 25.309. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 4351 ľudí; od začiatku pandémie už 1.151.777.

9:32 V Rusku za pondelok pribudlo 11 823 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok od 8. októbra. Celkový počet infikovaných od začiatku pandémie v krajine stúpol na 4,189 milióna. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil operatívny štáb.

V porovnaní s nedeľou sa naopak zvýšilo množstvo zomrelých pacientov s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje. V pondelok bolo týchto úmrtí 417, zatiaľ čo predchádzajúci deň 337. Dohromady tak s touto chorobou v krajine so 146 miliónmi obyvateľov zomrelo 84 047 ľudí.

Z choroby sa na druhej strane podľa zdravotníckych záznamov v Rusku v pondelok vyliečilo 12 956 pacientov. Celkový počet vyliečených tak stúpol na 3,739 milióna.

8:33 Česká vláda v piatok rozhodla, že nosenie respirátorov na frekventovaných miestach bude v krajine povinné od štvrtka 25. februára. Ľudia ich budú musieť mať napríklad v obchodoch, nemocniciach, prostriedkoch verejnej dopravy, na zastávkach alebo v čakárňach. Na takýchto miestach môžu mať aj nanorúška alebo minimálne dve chirurgické rúška na sebe, nie však už látkové rúško alebo šál. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Výnimku v nosení respirátorov budú mať deti od dvoch do 15 rokov, budú však musieť nosiť chirurgické rúška. Do konca mesiaca tiež bude platiť výnimka a porušenie povinnosti lepšie sa chrániť nebudú v Česku prísne trestať. Minister zdravotníctva Jan Blatný vysvetlil, že ľudia by nemali dosť času sa pripraviť.

8:09 Kiná v americkom meste New York sa od budúceho mesiaca znovu čiastočne otvoria. V pondelok to oznámil guvernér rovnomenného štátu Andrew Cuomo. Ide o najnovšie uvoľnenie pandemických obmedzení vo veľkomeste, uviedla tlačová agentúra AFP. Cuomo vysvetlil, že kiná budú môcť od 5. marca fungovať na 25 percent svojej kapacity, čo je do 50 divákov na jednom premietaní. Kiná sa otvoria takmer rok po ich zatvorení.

Od 12. februára môžu reštaurácie púšťať zákazníkov do vnútorných priestorov, ale iba na 25 percent kapacity. Tento týždeň sa môžu znovu otvoriť na desať percent kapacity veľké arény, vrátane športových štadiónov.

7:11 Cieľom Portugalska je mať v lete zaočkovaných 70 percent svojich obyvateľov, oznámila v pondelok ministerka zdravotníctva Marta Temidová. Ministerka informovala o cieľoch vlády na tlačovej konferencii v čase, keď sa počty nových prípadov nákazy v krajine výrazne znižujú – ešte v januári malo pritom Portugalsko najvyššiu mieru nákazy na svete, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Zatiaľ dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu okolo 294.000 ľudí a dve dávky vpichli 106.000 ľuďom. Koordinátor národného programu očkovania Henrique Gouveia e Melo povedal, že kolektívna imunita „by sa mala dosiahnuť v auguste alebo začiatkom septembra“, ak „sa potvrdia predpovede o dostupnosti vakcín“.

6:35 Českí kriminalisti preverujú okolnosti smrti 82-ročného pacienta s pľúcnym ochorením COVID-19, ktorý minulý piatok zomrel v nemocnici v meste Sušice v Plzenskom kraji. Lekári ho údajne ako neperspektívneho deň predtým odpojili od pľúcneho ventilátora na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Dobre informovaný zdroj denníku Právo potvrdil, že polícia začala prípad preverovať ako podozrenie z usmrtenia z nedbanlivosti.

Šéf nemocnice Jiří Vlček akékoľvek pochybenie odmieta. Lekári mu povedali, že sa riadili presne podľa stanovených postupov pre covidových pacientov na JIS. „Samozrejme, nastávajú situácie, a to nielen u nás, keď pacienta z ventilátora odpojíme. Určite to nie je preto, že ventilátor potrebuje niekto iný, ale preto, že s ohľadom na zdravotný stav pacienta a jeho prognózu nemá ďalšie zotrvanie na prístroji už žiadny efekt,“ povedal podľa portálu Novinky.cz Vlček. Zdôraznil tiež, že v týchto prípadoch musí dať súhlas rodina a k dispozícii je aj podrobná lekárska dokumentácia.

Riaditeľ potvrdil aj to, že len za minulý mesiac zomrelo v sušickej nemocnici asi osem pacientov s covidom, ktorí boli takisto odpojení od ventilátora. K vyšetrovaniu dodal, že podľa jeho zistenia polícia dostala podnet od bývalej zamestnankyne nemocnice, ktorá bola prepustená. „Som si istý, že je to ešte dohra nedávnej rošády vo vedení nemocnice, ktorej som bol súčasťou,“ vysvetlil.

5:55 Rumunsko sľúbilo vyslať na pomoc Slovensku 15 zdravotníkov. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok po rokovaní so svojimi kolegami z únijných krajín v Bruseli. Požiadal ich tiež o prípadné poskytnutie vakcín proti COVIDU-19, v čom neuspel.

Slovensko v posledných týždňoch čelí druhej silnej vlne pandémie s výrazným nárastom počtu úmrtí infikovaných pacientov. V druhej polovici februára sa krajina pri porovnaní sedemdňového priemeru počtu nových úmrtí na COVID-19 v prepočte na milión obyvateľov dostala na čelo celosvetového rebríčka. Vláda sa minulý týždeň obrátila na ostatné členské štáty EÚ so žiadosťou o poskytnutie zdravotníckych špecialistov na pomoc pri liečbe pacientov infikovaných koronavírusom. Slovenské nemocnice sa dlhodobo stretávajú s nedostatkom personálu.

Podľa Korčoka jeho rumunský kolega prisľúbil vyslanie 15 zdravotníkov, ktorí by mali v slovenských nemocniciach pomáhať tri týždne. Šéf slovenskej diplomacie sa snažil od ďalších krajín získať aj vakcíny, ak by ich v súčasnosti mali prebytok. Aj vzhľadom k počiatočným komplikáciám s únijnou distribúciou očkovacích látok, kvôli ktorým sa potýka s nedostatkom niekoľko krajín, však neuspel.

„Nikto z ministrov nie je v situácii, aby mi povedal, že pozajtra dostaneme sto alebo dvesto tisíc vakcín. Ale každý tomu rozumie a v rámci možností sa budeme snažiť … získať pre Slovensko tieto vakcíny čo najskôr,“ konštatoval po rokovaní Korčok.

Poľsko, Rakúsko a Maďarsko minulý týždeň vypočuli slovenských volanie o pomoc so starostlivosťou o pacientov vážne zasiahnutých COVIDOM-19. Napríklad Poľsko je pripravené na jednotkách intenzívnej starostlivosti prijať až dve stovky slovenských pacientov.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Vladimír Pčolinský