Exsudca Polka sa dohodol s prokurátorom na vine a treste

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným bývalým žilinským sudcom Pavlom Polkom.

23.02.2021 15:07 , aktualizované: 17:14
polka Foto: ,
Eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v septembri 2020.
debata (9)

Ten je obvinený zo zločinu prijímania úplatku a pre korupčné delikty. Informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. „Podrobnosti nebudeme v súčasnosti uvádzať, pretože budú predmetom prejednávania na súde,“ uviedla hovorkyňa. Prokurátor podal návrh dohody na súd 17. februára. Schvaľovať ju bude na svojom verejnom zasadnutí ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 3. marca.

Polku Národná kriminálne agentúra zadržala spolu s ďalšími 10 osobami 14. septembra 2020 v rámci akcie Plevel. Do väzby jeho a ďalšie tri osoby zobral ŠTS, pracovisko Banská Bystrica a následne aj Najvyšší súd SR.

Medzi väzobne stíhanými bol aj žilinský okresný sudca Daniel Béreš. Okrem Polku NAKA vlani zadržala aj bývalú predsedníčku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú, ktorú prepustili bez obvinenia na slobodu. Zadržaná bola však opäť v rámci tohtoročnej januárovej akcie Plevel 2 a je stíhaná od februárového rozhodnutia NS SR väzobne.

NAKA zadržala počas Plevelu aj emeritnú sudkyňu žilinského súdu Máriu Urbanovú. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej podľa zákona. Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na KS v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

Pätica vinných

ŠTS už v decembri minulého roku v kauze korupcie na žilinských súdoch uznal za vinných piatich obžalovaných. Trojici obžalovaných, a to konkrétne Františkovi Tóthovi známemu ako „Veľký Fero“, Ľubošovi Mahdoňovi a Františkovi Salingerovi známemu ako „Malý Fero“ uložil súd podmienečné tresty. V prípade Antona Bajdíka súd uložil súhrnný nepodmienečný trest v dĺžke tri roky, keďže obžalovaný si už odpykáva trest v inom prípade. Patrikovi Murzovi súd uložil finančný trest.

Podľa prokuratúry Tóth a Mahdoň vo viacerých prípadoch preberali finančné dary v hodnote tisícov až desaťtisícov eur, ktoré neskôr poskytovali sudcom žilinských súdov. Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, o podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #dohoda o vine a treste #Akcia Plevel