Rezorty zdravotníctva a školstva chcú zefektívniť proces prijímania lekárov z tretích krajín

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pracujú na zefektívnení procesu, ktorý by umožňoval lekárom z tretích krajín jednoduchší vstup do systému slovenského zdravotníctva. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová, pre ministerstvo zdravotníctva je bezpečnosť pacienta na prvom mieste.

23.02.2021 17:53
debata (5)

Pripomenula, že každý zdravotnícky pracovník, nielen lekár, ktorý vstupuje do systému poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku, musí spĺňať podmienky pre výkon zdravotníckeho povolania. Priblížila, že lekár zo zahraničia s kvalifikáciou z tretej krajiny musí mať za štandardných podmienok uznaný doklad o vzdelaní z ministerstva školstva, ďalej je povinný urobiť doplňujúcu skúšku na slovenských lekárskych fakultách, ktorou preukáže rovnakú úroveň získaných vedomostí a zručností, ako sa vyžaduje v SR.

„Takisto preukazuje jazykové znalosti potrebné na konverzáciu s pacientom a s kolegami v slovenčine. Lekár zo zahraničia musí byť tiež registrovaný v príslušnej stavovskej organizácii, teda v Slovenskej lekárskej komore. Ak ide o lekára špecialistu s kvalifikáciou z tretej krajiny, napríklad chirurga, u neho sa obdobne posudzuje, či jeho získané vzdelanie spĺňa požadovanú úroveň špecializačného vzdelania v SR,“ informovala.

Eliášová pripomenula, že v rámci legislatívy tzv. Lex Corona boli už počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 zjednodušené podmienky výkonu činností lekára s kvalifikáciou z tretej krajiny zavedením inštitútu dočasnej odbornej stáže. Ten umožňuje lekárom stážovať v nemocnici a pomáhať v starostlivosti o pacienta aj bez finálneho uznania odbornej spôsobilosti, no takýto lekár musí vykonávať činnosti pod dohľadom etablovaného lekára špecialistu.

Doplnila, že jazykové znalosti sa počas krízovej situácie preukazujú u lekára iba čestným vyhlásením a rezort zdravotníctva týmto flexibilne reaguje na závažnú epidemiologickú situáciu.

„Aj aktuálne sa v rezorte zdravotníctva pracuje na zjednodušení a rozšírení podmienok inštitútu dočasnej odbornej stáže pre zdravotníckych pracovníkov z tretích krajín, ako aj zjednodušení dočasného a príležitostného výkonu zdravotníckeho povolania pre občanov štátov Európskej únie,“ povedala.

Dodala, že z hľadiska pomoci zo zahraničia aktuálne MZ SR eviduje viaceré ponuky od viacerých rezortov, a to z Nemecka, Rumunska, Poľska či Rakúska.

Zdravotníci z tretích krajín majú ambíciu pomôcť v súčasnej pandemickej situácii slovenskému zdravotníctvu, narážajú však na viaceré legislatívne prekážky. V utorok na to na tlačovej konferencii upozornila Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS). Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková (SaS) a členka zdravotníckeho výboru Andrea Letanovská (Za ľudí) im vyjadrili politickú podporu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19