Prípadov aj hospitalizovaných pribúda, Krajčí by opatrenia neuvoľňoval

Situácia s počtom nových prípadov aj hospitalizovaných v súvislosti s ochorením COVID-19 sa na Slovensku mierne zhoršuje. Sedemdňový priemer nových prípadov je aktuálne 5089, v nemocniciach je hospitalizovaných 4017 ľudí. Informoval o tom v utorok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), podľa ktorého by uvoľnenie aktuálnych opatrení spôsobilo prudké zhoršenie situácie.

23.02.2021 19:25 , aktualizované: 21:32
debata (112)
Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Okrem hospitalizácií stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 337 na 348. Sedemdňový priemer vykonaných testov je 226 903. Pozitivita vykonaných PCR testov je na úrovni 22 percent a pozitivita vykonaných antigénových testov je na úrovni jedného percenta. Krajčí dodal, že sedemdňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov sa zvýšil z 4793 na 5089. V prípade PCR testov je to 2156.

+6

Zvýšil sa aj počet výjazdov zdravotnej záchrannej služby k pacientom s novým koronavírusom. OAIM lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú obsadené na 85 percent. "Predpokladáme, že pozitívny efekt vakcinácie sa začne prejavovať v nasledujúcich dvoch – troch týždňoch,“ uviedol epidemiológ Pavol Jarčuška.

Počet úmrtí na ochorenie či s ochorením COVID-19 je na čísle 8014. V karanténe je 1620 zdravotníckych pracovníkov.

Krajina je v rámci COVID automatu celá čierna. Na Slovensku bude aj na budúci týždeň platiť štvrtý stupeň varovania podľa COVID automatu.

Rozdelenie okresov podľa stupňa varovania a grafy vývoja nájdete v článku Čierných okresov v Covid automate je už 20. Je tam aj váš?

Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo očkovať v rámci testovania

Ruská vakcína Sputnik V by sa na Slovensku mohla podávať záujemcom v rámci tretej fázy jej klinického testovania. V utorok to pripustil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), pokiaľ by sa vakcínu nepodarilo registrovať.

O očkovaní ruskou vakcínou, ak nebude registrovaná Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, sa podľa svojich slov bavil v utorok aj s vedcami a členmi konzília odborníkov. „Dohodli sme sa, že v prípade, že sa nám podarí Sputnik mať na území SR, tak by sme ho podávali len záujemcom a bolo by to v rámci tretej fázy klinického testovania vakcíny, teda bude to v súlade aj s európskymi smernicami a nariadeniami,“ povedal Krajčí. Každý by pred podaním podpisoval informovaný súhlas.

Priblížil, že treba dohodnúť aj výhodnú zmluvu pre Slovensko na dodávku vakcíny. Myslí si tiež, že na medzinárodnú zmluvu by mal mať poverenie od vlády. Kedy by mohlo rozhodnutie o očkovaní Sputnikom V padnúť, nekonkretizoval.

Slovensko by tiež mohlo podľa jeho slov získať minimálne 100-tisíc vakcín od členských krajín Európskej únie, ktoré by sme im v apríli vrátili. O urýchlenie dodávok pre Slovensko v utorok požiadalo predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú aj 12 zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu.

Krajčí tiež avizoval, že po novom by sa prioritne mohli očkovať aj predavači do 55 rokov, a to vakcínou od firmy AstraZeneca. Zdôvodnil to tým, že ich kontakt s inými ľuďmi je pomerne vysoký.

Krajčí zostáva vo funkcii ministra, mrzia ho reakcie niektorých partnerov

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zostáva vo funkcii. Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že nepovažuje za správne utekať z bojiska. Mrzia ho reakcie niektorých koaličných partnerov, naďalej však hovorí o podpore zo strany premiéra Igora Matoviča aj klubu OĽANO.

„Musím úprimne povedať, že som samozrejme smutný aj z reakcie pána Sulíka, eventuálne aj od niektorých poslancov zo strany Za ľudí, že ma vyzývajú, aby som vyvodil politickú zodpovednosť za situáciu, ktorá sa teraz udiala, na druhej strane mám veľmi silnú podporu pána premiéra a vlastného klubu. V tejto situácii nepovažujem za úplne správne utekať z bojiska,“ skonštatoval s tým, že ak je záujem, aby v kritickej situácii vo funkcii pokračoval, tak ostane.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) počas dňa potvrdil, že o demisii ministra zdravotníctva hovorili na stretnutí štyroch koaličných lídrov. Nepovedal však, či je Krajčího demisia v hre, rozhodnutie je podľa neho na premiérovi.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí