Valášek (Za ľudí) v Ide o pravdu: Nevylučujem rekonštrukciu vlády

Strana Za ľudí žiada vytvorenie permanentného krízového štábu na čele s manažérom bez politickej príslušnosti. „Je čas, aby boj s pandémiou mal v rukách profesionál,“ povedal v relácii Ide o pravdu poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí). Potvrdil, že vo vnútri koalície sa hovorí o výmene ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. „Nesmieme sa zabaliť do rúcha neomylnosti,“ varoval Valášek a nevylúčil aj zmeny vo vláde.

23.02.2021 20:00
debata (103)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Tomáša Valáška v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vláda žiada od parlamentu, aby potvrdil vyhlásený núdzový stav. Koalícia môže mať problém. Chýbajú poslanci, ktorí sú chorí alebo v karanténe. A nie všetci zdraví, chcú dať vláde súhlas.

„Núdzový stav nesmie byť len „pohodlným“ spôsobom vládnutia v čase pandémie, to by som bol proti,“ vyhlásil v relácii Ide o pravdu poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí).

Argumenty ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a ministerky Márie Kolíkovej (Za ľud) však viacerých poslancov strany presvedčili o opaku. „Neviem či bude súhlasiť všetkých jedenásť poslancov, ale asi áno,“ doplnil k téme hlasovania o núdzovom stave.

Valášek bol kritický voči práci ministra zdravotníctva: „je to urgentný problém, ktorý treba riešiť.“

V relácii viackrát zopakoval, že za zlou situáciou v boji s pandémiou je aj nedôvera ľudí voči vláde. „Strana Za ľudí žiada vytvorenie permanentného krízového štábu, ktorý by viedol skúsený manažér bez politickej zaujatosti,“ upresnil poslanec Valášek.

Na otázku, či tak nepostavia „bokom“ premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý krízu doteraz riadil, povedal: „my nie sme krvilační po rituálnej obeti, ale prišiel čas na profesionálov.“ Koalícia podľa Valáška nesmie prepadnúť vlastnej neomylnosti: „stali by sme sa len replikou Smeru.“

Priznať si chyby a urobiť zmeny označil za vhodné a potrebné. „Vláda bude mať rok a možno treba rekonštrukciu. To hovorím otvorene,“ dodal poslanec strany Za ľudí. V relácii Ide o pravdu Tomáš Valášek hovorí aj o statuse premiéra v deň výročia smrti novinára Jána Kuciaka, ale aj o svojom morálnom kompase, ktorý mu signalizuje čas dištancovať sa od vlády a koalície. „Zatiaľ sa tak nedeje, ale kompas je rozlietaný,“ priznal Valášek.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu