Sulík sa ponúkol že bude riadiť zdravotníctvo. Premiér to označil za zlý vtip

Už niekoľko dní sa špekuluje o odchode ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Doteraz sa však nenašiel nikto, kto by ho nahradil. Až prišla ponuka ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Premiér Matovič Sulíkovu ponuku označil za zlý vtip.

24.02.2021 12:56 , aktualizované: 19:41
debata (430)

VIDEO: Matovič ministra zdravotníctva za Sulíka vymieňať nechce

Video

Premiér Igor Matovič neuvažuje o výmene ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý by bol ochotný tento post zastávať, považuje za absurdný a zlý vtip. Sulíka naďalej viní za zlú epidemiologickú situáciu a tvrdí, že spraviť ho šéfom rezortu zdravotníctva by bolo ako „spraviť z capa záhradníka“.

„Richard Sulík toto peklo, ktoré zažívame, spôsobil,“ povedal premiér s tým, že návrh ministra hospodárstva považuje „za drzosť“ a „mimoriadne zlý vtip“. Keď mu Matovič navrhol výmenu rezortu zdravotníctva a hospodárstva, Sulík sa podľa jeho slov „veľmi rýchlo zháčil“. Na kritiku Krajčího podľa predsedu vlády nemá vicepremiér žiadne morálne právo.

Povedal tiež, že Krajčí Sulíka prosil o lockdown pred Vianocami. Sulík mal byť podľa Matoviča tým, ktorý hovoril o termíne 21. decembra 2020, aby si ľudia stihli nakúpiť darčeky. Rovnako mu vyčíta, že nevedel rýchlo zaobstarať kúpu antigénových testov. Minister hospodárstva sa podľa predsedu vlády návrhom prevziať rezort zdravotníctva snažil populistickým spôsobom zbaviť zodpovednosti za tisíce úmrtí.

Krajčí je podľa neho človek, ktorý chránil životy a zdravie ľudí, kým Sulík bojoval za otvorené reštaurácie, bary a obchody v polovici decembra minulého roka. Premiér tiež povedal, že bude chrániť zdravotníctvo od vplyvu finančných skupín.

Kritiku koaličnej strany Za ľudí na osobu Krajčího zdôvodnil tým, že aj niektorí členovia strany chceli obsadiť post ministra zdravotníctva, čo sa im nepodarilo. „Každý si nesieme svoj diel viny,“ povedal predseda vlády s tým, že rovnako zodpovedný je každý, kto sa snažil s opatreniami „vybabrať“, alebo ich znevažoval, obchádzal či zosmiešňoval. Lockdown a COVID automat nefungujú, lebo ich obchádza veľa ľudí.

Myslí si, že silovo sa opatrenia nedajú vymáhať. „Silových zložiek máme príliš málo na to, aby sme boli schopní prinútiť päť miliónov ľudí, aby dodržiavali pravidlá,“ poznamenal.

Dodal, že koalícia by dlho nevydržala, keby za detinské prejavy každého ministra dával návrh na odvolanie.

VIDEO: Sulík o pandémii a ochote vymeniť Krajčího na poste ministra zdravotníctva.

Video

Ten na sociálnej sieti oznámil, že ponúka svoje služby premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) . „Som ochotný prevziať komplikovaný zdravotnícky rezort,“ dodal Sulík.

Minister hospodárstva tiež povedal, že nemieni odteraz preberať spoluzodpovednosť za vývoj pandémie nového koronavírusu.

Veľká časť obetí koronakrízy ide na vrub rezortu zdravotníctva, povedal Sulík po rokovaní vlády. „Marek Krajčí je šéf toho rezortu, tak to ide aj na jeho vrub,“ pokračoval Sulík.

Časť obetí ide podľa neho aj na vrub premiéra Matoviča. Pripomenul, ako premiér sľuboval plošné testovanie v decembri, pričom minister zdravotníctva nebol schopný dodať špecifikácie testov, ktoré mal Sulík obstarať.

Premiérovi Igorovi Matovičovi navrhol odvolanie súčasného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ten však jeho návrh zamietol.

Sulík však nechce výmenu ministerstiev, chce aby SaS zostalo aj ministerstvo hospodárstva. „Nebudem púšťať z rúk ministerstvo, ktoré je zabehnuté a kde sme urobili kus práce,“ pokračoval Sulík. „Som ochotný ísť a venovať sa ministerstvu zdravotníctva. Som ochotný tam ísť so svojim tímom a urobiť tam, čo sa tam urobiť dá,“ prizvukoval Sulík.

Na miesto Sulíka by podľa jeho slov nastúpil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Krajčí podľa neho spravil množstvo manažérskych chýb. Šéf rezortu hospodárstva hovorí, že by bol „ochotný sa obetovať“.

Nedávno vyzvali Krajčího na odchod bývalí ministri zdravotníctva Tomáš Drucker či Andrea Kalavská. Rezort zdravotníctva vtedy odkázal, že ide len o snahu zviditeľniť sa v čase pandémie a zvládnutiu koronavírusu nepomôžu personálne výmeny.

V utorok na tlačovej konferencii Krajčí uviedol, že nemieni utekať z bojiska a stále má podporu Igora Matoviča a poslancov OĽaNO. Reagoval aj na debatu koaličných lídrov, ktorí o poste ministra zdravotníctva hovorili. Podľa Borisa Kollára je však výmena ministra záležitosť premiéra.

„Musím úprimne povedať, že som samozrejme smutný aj z reakcie pána Sulíka, eventuálne aj od niektorých poslancov zo strany Za ľudí, že ma vyzývajú, aby som vyvodil politickú zodpovednosť za situáciu, ktorá sa teraz udiala, na druhej strane mám veľmi silnú podporu pána premiéra a vlastného klubu. V tejto situácii nepovažujem za úplne správne utekať z bojiska,“ uviedol podľa TASR Krajčí.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade SR reagovala tým, že Sulík je skúsený manažér. „Určite by veľmi dobre riadil ministerstvo zdravotníctva. Jeho rozvaha, ale aj profesionálne zohratý tím by bol dobrým prínosom pre občanov SR,“ myslí si. Na otázku, či je to témou koaličných rozhovorov, odpovedala, že ak návrh Sulík predložil, tak o tom zrejme bola debata.

© Autorské práva vyhradené

430 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo