Aplikácia e-karanténa by mohla byť hotová do konca apríla

Aplikácia e-karanténa by mohla byť hotová do konca apríla. Prevádzkovať by ju malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas stredajšieho rokovania vlády.

24.02.2021 14:01
e-karanténa karantena aplikácia Foto: ,
Telefón so zobrazenou webovou stránkou ekarantena.korona.gov.sk s oznamom o nespustení smart karantény, umožnujúcej využitie domácej karantény. Spustenie blokovala aj kontrola spoločností Apple a Google.
debata (12)

„Stratili sme veľa času. Začal som sa tomu venovať, lebo sa už nemôžem dívať na tú nemohúcnosť,“ poznamenal Sulík. Ostatní ministri sú podľa neho spokojní s návrhom aplikácie, no konečné rozhodnutie musí prísť „z najvyššieho miesta“.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) však počas rokovania odišiel a k pripravovanej aplikácii sa tak nevyjadril, podotkol minister. Dodal však, že ak chce mať Slovensko k dispozícii kontrolnú aplikáciu, tak by sa vláda mala rozhodnúť teraz. Na aplikáciu je potrebný tím programátorov, vedúci projektu a školitelia, ktorí sa budú dva mesiace venovať iba jej tvorbe.

Vytvorenú aplikáciu následne Sulík posunie NCZI, ktoré ju bude prevádzkovať. Dôvodom je, že centrum smie narábať s osobnými údajmi, má informácie o hospitalizovaných a očkovaných ľuďoch.

Opatrenia podľa Sulíka robí vláda chybne, pretože sa sústredí na všetkých Slovákov. Aplikácia sa však bude zameriavať na pozitívne testovaných ľudí a na tých, ktorí prechádzajú hranicami a nebudú mať negatívny test na ochorenie COVID-19.

Minister zároveň povedal, že úplne uzavretie hraníc by napáchalo veľké ekonomické škody. Zároveň si myslí, že by sa mali znížiť pokuty za nedodržiavanie protipandemických opatrení.

Sulík ďalej povedal, že by bol ochotný stať sa ministrom zdravotníctva. Premiérovi Matovičovi navrhol odvolanie súčasného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), ten však jeho návrh zamietol.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus