Na Slovensku by mala vzniknúť Rada vlády pre duševné zdravie

Na Slovensku by mala vzniknúť Rada vlády SR pre duševné zdravie. Návrh na jej zriadenie z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý je súčasťou plnenia programového vyhlásenia vlády na roky 2020 až 2024, schválil vládny kabinet na svojom stredajšom zasadnutí.

24.02.2021 15:17
debata (33)

„Myšlienka vzniku rady má širokú podporu naprieč orgánmi štátnej správy, ako aj odborníkov pôsobiacich v starostlivosti o duševné zdravie. Materiál bol pripravovaný podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie a po vzore iných krajín, kde obdobné orgány už existujú, ako napríklad v Českej republike,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Hlavným cieľom zriadenia rady je vytvorenie funkčného orgánu koordinujúceho štátne inštitúcie, akademické inštitúcie, stavovské organizácie, poskytovateľov starostlivosti, prijímateľov starostlivosti a mimovládne organizácie pri tvorbe a realizácii politiky štátu v oblasti duševného zdravia, uvádza sa v predkladanom materiáli.

Strategické dokumenty, ktorých tvorbu bude rada koordinovať a následne predkladať vláde na schválenie, pri navrhovanom zložení rady zohľadnia špecifiká rôznych rezortov a vytvoria základ pre úspešnú reformu starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku.

Kľúčovou úlohou rady bude koordinácia politiky štátu v oblasti duševného zdravia a tvorba strategických dokumentov. Zaoberať sa bude aj oblasťou vzdelávania odborníkov poskytujúcich starostlivosť o duševné zdravie a služby a tiež výskumom duševného zdravia.

Rada bude poradným orgánom vlády. Sledovať bude kvalitu v oblasti duševného zdravia a vláde bude poskytovať odborné stanoviská. Pôjde o platformu na diskusiu odborníkov z rôznych rezortov. Tvoriť by mala národný program duševného zdravia s následným hodnotením plnenia akčných plánov za jednotlivé rezorty.

Pozostávať má zo štátnych inštitúcií, akademického sektora, stavovských organizácií, pracovníkov v oblasti duševného zdravia, prijímateľov služieb a mimovládnych organizácií. Zloženie je podľa MZ SR také, aby boli zastúpené jednotlivé skupiny, ktorých sa problematika duševného zdravia týka, pričom sa vychádza z materiálov Svetovej zdravotníckej organizácie.

Vplyv na rozpočet verejnej správy na rok 2021 by mal byť vo výške 56 505 eur a od budúceho roka 64 512 eur. Financovanie aktivít rady je navrhnuté z fondu obnovy vzhľadom na rozsiahle dosahy pandemickej situácie na duševné zdravie obyvateľstva.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #duševné zdravie