Korčok: Pandémia a klimatická kríza si vyžadujú koordinovanú globálnu reakciu

Svet ohrozený pandémiou koronavírusu a klimatickou zmenou potrebuje modernizovať medzinárodné inštitúcie a nastaviť nové štandardy reagujúce na technický pokrok. V stredu to počas svojho vystúpenia na ministerskom stretnutí Aliancie pre multilateralizmus, ktoré sa konalo popri virtuálnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC), povedal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

24.02.2021 22:22
debata (27)

„Pandémia, klimatická kríza, prehlbujúca sa sociálna nerovnosť a ničivé konflikty si vyžadujú koordinovanú reakciu medzinárodného spoločenstva,“ uviedol sa Korčok. Podľa šéfa slovenskej diplomacie má na takúto reakciu slúžiť funkčný multilaterálny systém, zmodernizované inštitúcie a nové medzinárodné štandardy a normy, reagujúce na rozvoj nových technológií, digitalizácie a umelej inteligencie.

Korčok však varoval pred zneužívaním moderných technológií pri porušovaní ľudských práv. Vo svojom prejave tiež vyzdvihol podporu Slovenska činnostiam Aliancie pre multilateralizmus, ako aj angažovanosť slovenskej vlády v otázkach ľudských práv v kontexte digitalizácie a pandemickej krízy.

Aliancia pre multilateralizmus, iniciovaná Francúzskom a Nemeckom v roku 2019, reprezentuje silnejúci vplyv európskych štátov na pôde OSN zasadzujúci sa za multilateralizmus a svetový poriadok založený na pravidlách a rešpektovaní medzinárodného práva. Jej cieľom je ochrana multilateralizmu, podpora OSN a posilňovanie siete krajín, ktoré sú pripravené spolupracovať pri riešení globálnych problémov, vrátane boja proti nerovnosti a klimatickým zmenám.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Ivan Korčok #klimatická kríza #koronavírus #Hrdinovia klímy