Potvrdí parlament núdzový stav? V poslednej chvíli

Národná rada by mala potvrdiť predĺženie núdzového stavu, ktorý vláda schválila ešte 5. februára. Ak by plénum rozhodnutie kabinetu nepotvrdilo, núdzový stav by sa skončil. Poslanci budú hlasovať v piatok.

25.02.2021 06:00 , aktualizované: 12:07
debata (171)

Vládny návrh v parlamente uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Podporu návrhu deklaroval poslanecký klub Za ľudí aj SaS. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová vylúčila, že by súhlasili s predlžovaním núdzového stavu do zaočkovania 60 až 80 percent populácie. Takáto veta sa objavila vo vládnom odôvodnení.

VIDEO: Ministerka Kolíková o núdzovom stave.

Video

Opozičný Smer a nezaradení poslanci zoskupení v strane Hlas naopak avizovali, že sa predĺženie núdzového stavu podporiť nechystajú. Proti predĺženiu núdzového stavu sa už pred časom postavil aj koaličný poslanec Patrick Linhart (Sme rodina), ktorý sa však na hlasovaní kvôli karanténe napokon nezúčastní.

VIDEO: Šéf Hlasu Pellegrini o núdzovom stave.

Video

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ešte v utorok povedal, že očakáva tesné hlasovanie, keďže niektorí poslanci musia byť kvôli pandémii koronavírusu v karanténe a Národná rada zatiaľ stále nemá možnosť rokovať on-line. Na predĺženie núdzového stavu je nutný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov parlamentu, pričom ich v rokovacej sále musí byť aspoň 76 zo 150.

VIDEO: Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Šipoš o núdzovom stave.

Video

Rokovanie pléna sa prerušilo od 12.00 do 16.00 h, aby sa mohli poslanci zúčastniť na pohrebe zosnulého kolegu Ľubomíra Petráka.

NR SR: Poslanci od štvrtkového rána pokračujú v diskusii o vyslovení súhlasu s predĺžením núdzového stavu.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #núdzový stav #koronavírus