Koronavírusu podľahlo globálne už viac ako 2,5 milióna ľudí

Vo svete zomrelo už viac 2,5 milióna ľudí nakazených covidom-19. Vyplýva to z priebežne aktualizovaných štatistík na webe americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorá vývoj pandémie sleduje globálne.

25.02.2021 06:00 , aktualizované: 23:25
Koronavírus / Covid-19 / Foto: ,
debata (99)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:25 Lídri EÚ vo štvrtok na virtuálnom summite varovali, že prísne obmedzenia cestovania, ktoré nie je nevyhnutné, musia zostať v platnosti aj naďalej. Informovala o tom agentúra AFP.

„Epidemická situácia zostáva závažná a nové varianty predstavujú ďalšie výzvy,“ uviedli v spoločnom vyhlásení lídri 27 členských krajín Únie po skončení prvého dňa summitu, ktorý pokračuje aj v piatok. „Musíme preto dodržiavať prísne obmedzenia a zároveň zintenzívniť úsilie, čo sa týka získavania vakcín,“ uviedli.

Predseda Európskej rady Charles Michel varoval, že distribúcia vakcín v nasledujúcich týždňoch bude zložitá, no neskôr by sa vakcinačná kampaň mala zrýchliť. „Vieme, že nadchádzajúcich pár týždňov bude, čo sa týka očkovania, naďalej náročných,“ poznamenal. Zároveň ale dodal: „Máme prostriedky, zdroje, schopnosti uspieť v nasledujúcich mesiacoch.“

23:13 Česká vláda bude musieť podľa premiéra Andreja Babiša na tri týždne radikálne obmedziť pohyb obyvateľstva. Zakázať by sa mal pohyb medzi okresmi. Zatvoriť by sa mali aj školy a škôlky. Povedal to po štvrtkovom rokovaní vlády. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„Na tri týždne musíme radikálne obmedziť pohyb obyvateľstva, mutácie sú agresívnejšie,“ povedal Babiš s tým, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti končia aj mladšie ročníky.

Podľa Babiša je k tomu potrebné predĺžiť núdzový stav. Povedal, že o podpore bude v piatok ráno pred schôdzou Poslaneckej snemovne rokovať s opozíciou.

22:47 Nemecko prestane od vodičov kamiónov pri prechode hranicami s Českom vyžadovať negatívny test na nový koronavírus. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to podľa diplomatického zdroja oznámila počas štvrtkového videosummitu EÚ, informoval denník Hospodářské noviny.

Merkelová tak ustúpila požiadavke českého premiéra Andreja Babiša, ako aj ďalších členských krajín EÚ. Povinné preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu spôsobovalo na hraničných priechodoch často dlhé kolóny a vyvolalo vlnu kritiky.

21:36 Európske krajiny zatiaľ nevyužili 80 percent dávok vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ktoré už majú k dispozícii. Zrejme to súvisí s odporúčaniami, aby sa touto vakcínou očkovali len ľudia mladší ako 65 rokov. Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.

Na základe údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a ďalších oficiálnych zdrojov sa odhaduje, že 4 849 752 zo 6 134 707 dávok rozdelených medzi 27 členských štátov EÚ ešte nebolo podaných.

Z údajov ECDC tiež vyplýva, že v Belgicku, Taliansku či Nemecku boli podané štyri z piatich dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech dodaných do týchto krajín.

19:26 Francúzsko poskytne Česku v polovici marca 100-tisíc očkovacích látok proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech, uviedol vo štvrtok český premiér Andrej Babiš. Informoval o tom portál Novinky.cz, pričom podotkol, že ČR aktuálne disponuje desaťtisícmi dávok vakcín, ktoré dosiaľ neboli aplikované.

Babiš sa snažil dohodnúť na dodávke vakcín aj s ďalšími európskymi krajinami. Poznamenal, že už predtým sa podarilo, že vakcíny ČR daroval Izrael, pričom teraz Česku prisľúbilo Francúzsko 100-tisíc dávok vakcín.

Možnú pomoc zo strany Francúzska ešte pred Babišovým vyjadrením avizovali české Hospodářské noviny s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s celou záležitosťou. Izrael už ČR daroval 5-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti Moderna, ktorou zaočkujú vojakov aktuálne slúžiacich v nemocniciach s covidovými pacientmi. Izrael venoval vakcíny aj ďalším krajinám výmenou za ich pomoc na diplomatickom poli.

V ČR sa aktuálne očkuje tromi vakcínami, ktoré sú registrované v EÚ, a to od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Babiš odmieta slová kritikov, podľa ktorých sa v Česku očkuje príliš pomaly. Dosiaľ bolo v ČR zaočkovaných 600 429 ľudí. Neminutých starších vakcín, ktorými táto ČR disponuje, je podľa premiérových slov len niečo vyše 20-tisíc. Desaťtisíce nových, zatiaľ nepoužitých vakcín, však ČR dostalo v uplynulých dňoch. (novinky.cz, ihned.cz, tasr)

19:00 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vo štvrtok vyzval na vytvorenie tzv. digitálneho „zeleného pasu“, ktorým by sa preukazovali ľudia zaočkovaní proti novému koronavírusu, napríklad pri cestovaní. Takýmto pasom by podľa neho mohli disponovať aj tí, čo ochorenie prekonali, alebo osoby s negatívnym výsledkom testu.

Kurz to uviedol pred začiatkom dvojdňového videosummitu EÚ zameraného na spoločný postup a koordináciu krokov v boji proti pandémii, ktorý sa začal vo štvrtok popoludní. Kancelár poznamenal, že zelený pas by sa mal zaviesť už na jar, a keď nie v celej Európe, tak aspoň na národnej úrovni po dohode s ostatnými štátmi, ktoré podporujú takéto riešenie.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober vyzval v tomto smere na nájdenie celoeurópskeho riešenia a zodpovedanie zostávajúcich otvorených otázok. Podobne ako Rakúsko podľa Kurza uvažujú i Bulharsko, Grécko, Taliansko či Španielsko, teda krajiny, v ktorých zohráva veľmi dôležitú úlohu turizmus.

Námietky však majú napríklad Nemecko, Francúzsko či iné štáty, pretože zatiaľ ešte nie je úplne jasné, či zaočkované osoby dokážu vírus preniesť na iných ľudí. Kritici spomínaného návrhu sa tiež obávajú zavedenia očkovacej povinnosti. Nejde však len o cestovný ruch, ale aj o športové či kultúrne podujatia a gastronómiu, vysvetlil v tejto spojitosti rakúsky kancelár, podľa ktorého obyvatelia Európy nemôžu žiť „v trvalom lockdowne“.

Kancelár verí tomu, že na prebiehajúcej videokonferencii EÚ sa lídri dohodnú minimálne na tom, že projekt tzv. „zeleného pasu“, aký zaviedli už napríklad v Izraeli, aspoň vyskúšajú. Summit EÚ sa bude venovať aj otázke zaobstarávania očkovacích látok a zvýšenia kapacít na ich výrobu. (apa, tasr)

18:05 Vo svete zomrelo už viac 2,5 milióna ľudí nakazených covidom-19. Vyplýva to z priebežne aktualizovaných štatistík na webe americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorá vývoj pandémie sleduje globálne. Koronavírusom sa globálne oficiálne nakazilo takmer 113 miliónov ľudí. Míľnik bol prekonaný bezmála rok potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikovala situáciu okolo vírusu SARS-CoV-2 ako pandémiu.

Pred rokom evidovala JHU necelých 3-tisíc obetí vtedy ešte nového respiračného ochorenia, ktoré bolo prvýkrát zachytené v Číne. (jhu, čtk)

18:02 Krajiny EÚ nesmú podľahnúť pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v rámci tradičného otváracieho príhovoru na úvod summitu EÚ. Dvojdňové rokovania šéfov vlád a štátov EÚ, ktoré začali vo štvrtok poopoludní, sa uskutočňujú formou videokonferencie a sú zamerané na spoločný postup a koordináciu krokov v boji proti covidu.

„Vďaka nášmu kolektívnemu prístupu nie sú európske krajiny postavené proti sebe a bohaté krajiny neskupujú väčšinu vakcín. Som dôrazne proti dvojstranným dohodám. Vyzývam vás, aby ste nepodľahli pokušeniu očkovacieho nacionalizmu. Spoločný postup nám umožňuje monitorovať, vyšetrovať a tvrdo reagovať na akékoľvek podvody,“ odkázal šéf europarlamentu premiérom a prezidentom.

Podľa jeho slov by farmaceutické firmy mali dodržiavať svoje zmluvné záväzky o dodávkach očkovacích látok. Zároveň sa však vyslovil za transparentnú prípravu všetkých licenčných dohôd s výrobcami vakcín, ktoré umožnia urýchliť masové očkovanie. Vyjadril presvedčenie, že čím viac sa bude v Únii očkovať, tým bude hospodárske oživenie Európy výraznejšie.

Sassoli tiež zdôraznil, že dôležité rozhodnutia – týkajúce sa bezpečnosti, zdravia, dodávok lekárskeho vybavenia a vakcín, výskumu a výroby vakcín, ale aj opatrení regulujúcich pohyb osôb či otvárania a zatvárania vnútroschengenských hraníc – je možné prijímať iba na celoeurópskej úrovni. „Pandémia nás naučila, že sa už nemožno vrátiť k tomu čo bolo predtým. Bola by to chyba, strata energie a nedostatočná príprava na riešenie budúcich výziev,“ skonštatoval Sassoli. Lídri EÚ majú podľa neho za úlohu vypracovať spoločnú európsku zdravotnú politiku, čo znamená priznať inštitúciám EÚ jasne zadefinované právomocí. (tasr)

17:48 Rusko vo štvrtok znížilo pre domáci trh cenu jednej dávky svojej protikoronaví­rusovej vakcíny Sputnik V na 866 rubľov (približne 9,6 eura), čo je polovica jej pôvodnej ceny. Vakcína, ktorá sa skladá z dvoch zložiek, je na zozname životne dôležitých liečiv, takže cenu musí mať podľa vlády pod kontrolou štát.

„Zníženie ceny bolo možné vďaka vývoju a optimalizácii priemyselnej výroby tejto vakcíny,“ povedal ruský minister obchodu Denis Manturov. Okrem toho sa vyprodukované množstvo vakcíny výrazne zvýšilo spolu so začiatkom očkovania v Rusku, čo je ďalší dôvod, prečo výroba Sputniku V zlacnela. Nová cena sa však vzťahuje iba na očkovanie v Rusku, dodal Manturov.

Vakcínu Sputnik V schválili ruské úrady vlani v auguste ako vôbec prvú vakcínu proti covidu. Ide zároveň o prvú protikoronavírusovú vakcínu, ktorá bola schválená na použitie aj v iných krajinách, aj keď ešte stále nebola ukončená tretia fáza klinického testovania, čo vyvolalo v časti vedeckej komunity kritiku a opatrnosť.

Začiatkom februára bola v časopise Lancet zverejnená štúdia, podľa ktorej dosahuje ruská vakcína účinnosť 91,6 percenta, teda porovnateľnú s vakcínami od výrobcov Pfizer/BioNTech či Moderna. Ruský fond priamych investícií uvádza, že vakcína Sputnik V bola zaregistrovaná v ďalších 36 krajinách. (dpa, tasr)

17:33 Schválenie druhej generácie vakcín proti covidu by mohlo byť rýchlejšie než v prípade generácie prvej, povedal vo štvrtok Hans-Georg Eichler z Európskej agentúry pre lieky (EMA). Podľa Eichlera sa totiž môže objaviť taká mutácia vírusu, ktorá si bude vyžadovať zmeny súčasných vakcín. A v takom prípade sa proces ich schvaľovania môže skrátiť.

EMA má podľa neho v súčasnosti k dispozícii viac poznatkov o protikorona­vírusových očkovacích látkach a bude schopná zmenené vakcíny schváliť bez potreby ďalších rozsiahlych klinických štúdií. Eichler pripomenul, že v Európskej únii boli zatiaľ na núdzové použitie schválené tri vakcíny – od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločností Moderna a AstraZeneca. EÚ by podľa jeho slov v období najbližších týždňov mohla schváliť aj vakcínu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J).

Európska agentúra pre lieky vo februári začala takisto priebežne posudzovať vakcíny od nemeckej spoločnosti CureVac AG a americkej Novavax. „Okrem toho sme v súčasnosti v úzkom kontakte s ďalšími 26 výrobcami očkovacích látok na úrovni vedeckého stanoviska,“ povedal. V súvislosti s možným schválením ruskej vakcíny Sputnik V Eichler zdôraznil, že žiadosť o schválenie musí na pôde EMA podať samotný výrobca. (tasr)

17:25 Porozumenie možným dlhodobým následkom covidu by malo byť pre zdravotnícke úrady prioritou, uviedla vo štvrtok európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge povedal, že pacientom s následkami po prekonaní ochorenia je potrebné venovať starostlivosť a „vypočuť ich, ak chceme porozumieť dlhodobým následkom a procesu zotavovania sa z tohto ochorenia“.

„Pre WHO je to jasnou prioritou s maximálnou dôležitosťou a malo by to tak byť pre všetky zdravotnícke úrady,“ povedal Kluge. Jeden z desiatich ľudí, ktorí prekonali ochorenie, pociťuje zdravotné problémy aj 12 týždňov po jeho prekonaní, uvádza WHO na svojej oficiálnej webovej stránke. Medzi tieto problémy patria vysoká miera únavy a riziko poškodenia srdca, pľúc a mozgu. (afp, tasr)

16:38 Podvodníci ponúkli členským štátom EÚ dosiaľ už približne 400 miliónov falošných očkovacích dávok proti covidu v hodnote asi troch miliárd eur. Uviedla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie dvoch nemenovaných vysokopostavených predstaviteľov Európskej komisie.

Agentúra pripomenula, že nešpecifikované zločinecké kruhy sa snažia profitovať z prebiehajúcich očkovacích kampaní v krajinách Únie, ktoré aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín. Správa bola zverejnená v deň, keď šéfovia vlád a štátov EÚ budú prostredníctvom ďalšieho mimoriadneho videosummitu Únie diskutovať o tom, ako spoločne postupovať a čo najúčinnejšie ochrániť svojich 450 miliónov občanov pred novými a nákazlivejšími variantmi koronavírusu. Hovoriť budú aj o tom, ako zabezpečiť stabilné dodávky vakcín, zvýšiť ich produkciu a upraviť ich tak, aby reagovali aj na nové mutácie vírusu.

Pri tejto príležitosti priznali dvaja nemenovaní predstavitelia Európskej komisie, že vlády krajín EÚ dostali ponuky zo strany podvodníkov. Doteraz sa im podvodníci pokúšali predať približne 400 miliónov dávok falošných vakcín v hodnote tri miliardy eur. Podľa ich slov predajcovia falošných vakcín členským štátom vo väčšine prípadov ponúkali očkovacie látky od spoločnosti AstraZeneca, nie je však známe čo ich ampulky skutočne obsahovali.

Podľa predstaviteľov eurokomisie ide o podobné podvodné schémy, ako tie zo začiatku roku 2020, keď sa po vypuknutí pandémie podvodníci snažili priživiť na deficite ochranných rúšok, dezinfekčných gélov či iného zdravotníckeho vybavenia. (reuters, tasr)

15:42 Fínska vláda vo štvrtok oznámila, že pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu uzavrie na tri týždne v marci reštaurácie a bary. „Nástroje, ktoré sme doteraz mali k dispozícii, už na zvládanie situácie nestačia,“ povedala premiérka Sanna Marinová na tlačovej konferencii o potrebe aktivovať núdzové opatrenia.

V období od 8. do 28. marca budú môcť reštaurácie ponúkať len jedlo so sebou, maximálny počet ľudí pri verejných zhromaždeniach sa zníži z pôvodného počtu desať na šesť. Žiaci starší ako 13 rokov by vo väčšine krajiny prešli na dištančné vzdelávanie, voľnočasové aktivity by boli dočasne pozastavené.

Marinová a ďalší členovia kabinetu povedali, že opatrenia, ktoré sa zavádzajú vo veľkej časti krajiny vrátane regiónu hlavného mesta, sú nevyhnutné v dôsledku nárastu počtu prípadov infekcie nákazlivejšími variantmi koronavírusu. Premiérka povedala, že si uvedomuje „únavu“ v súvislosti s opatreniami pri riešení pandémie, zdôraznila však potrebu „držať kurz, keďže situácia sa zhoršuje“.

Ministerka spravodlivosti Anna-Maja Henrikssonová uviedla, že v súčasnosti vláda neplánuje zákaz vychádzania ani obmedzenie vnútroštátneho cestovania. V európskom kontexte zaznamenalo Fínsko nízky počet prípadov infekcie, čísla sa však zvyšujú. Sedemdňová incidencia, teda počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, dosiahla 62, kým predchádzajúci týždeň to bolo 46, uviedol fínsky inštitút zdravia.Fínsko dosiaľ zaznamenalo viac ako 55-tisíc prípadov nákazy a 737 úmrtí na covid. (dpa, tasr)

15:38 Na Slovensku dnes bolo otvorených 2 657 škôl, z toho 1 131 materských, 1 217 základných a 309 stredných. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. V porovnaní so stredou 24. februára sa počet otvorených škôl znížil o 42.

V štatistike otvorených škôl sú zahrnuté aj tie, ktoré majú tento týždeň jarné prázdniny, keďže neboli uzavreté z dôvodu zmeny stavu epidemickej situácie. Jarné prázdniny majú momentálne žiaci v Košickom a Prešovskom kraji. Počty za jednotlivé typy škôl zahŕňajú aj špeciálne školy.

Výučba sa obnovila celkovo v 10 554 triedach. Prezenčne sa tak učilo 182 863 žiakov. V materských školách bolo 48 288 detí, v základných školách 112 273 žiakov a na stredných školách 22 302 študentov.

14:52 V Česku bola v jednej vzorke potvrdená nákazlivejšia juhoafrická mutácia koronavírusu. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová, na ktorú sa odvolal portál Novinky.cz. Prvé podozrenia na prítomnosť juhoafrickej mutácie koronavírusu v Česku sa objavili pred troma dňami. Týkali sa trojice ľudí, ktorí sa vrátili zo Zanzibaru. Podozrenia sa objavili takisto v brnianskej materskej škole u dvoch detí a dvoch učiteliek, uviedla juhomoravská hygienička Renata Ciupek.

Vzorky analyzovalo Národné referenčné laboratórium pre chrípku v Štátnom zdravotnom ústave. U jednej vzorky sa sekvenovaním zistila takzvaná juhoafrická mutácia, potvrdila Peterová. Sekvenovanie je podrobná genetická analýza koronavírusu. V druhom prípade existovali na základe PCR testu silné indície, že ide taktiež o juhoafrickú variantu vírusu. Sekvenáciu však nebolo možné urobiť pre nízku koncentráciu RNA (ribonukleovej kyseliny), dodala informácie šéfka laboratória Helena Jiřincová.

Juhoafrická mutácia je nebezpečná v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Prvýkrát ju zaznamenali v októbri a vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, minulý týždeň zaznamenalo prvý prípad Poľsko a potvrdili ju aj v Nemecku. (novinky.cz, tasr)

13:36 Maďarská vláda rozhodla, že súčasné prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu nechá v platnosti do 15. marca, oznámil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Na on-line tlačovej konferencii Gulyás pripomenul, že prísne karanténne opatrenia – vrátane nočného zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania, povinnosti nosenia rúška a ďalších – boli zavedené vlani 11. novembra. Ich cieľom bolo zabrániť preťaženiu zdravotníctva. „Dúfame, že sme v poslednej fáze protiepidemio­logických obmedzení, avšak tie musíme zachovať až dovtedy, kým to navrhujú odborníci,“ dodal.

Epidemiológovia podľa neho jednoznačne tvrdia, že Maďarsko zasiahla tretia vlna a v nadchádzajúcich týždňoch sa bude situácia ďalej zhoršovať. „Objavili sa mutácie nového koronavírusu, voči nim sú dostupné vakcíny účinné, avšak prichádzajú dva ťažké týždne. Vláda preto doterajšie opatrenia zachová do 15. marca,“ vyhlásil šéf úradu vlády. (infostart.hu, tas­r)

12:50 Karikatúra 25.02.2021 (Danglár)

DANGLÁR, 25.2.2021

12:41 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol od stredy o 12 142 a dosiahol celkovo 1 673 252. Vo štvrtok to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na covid zomrelo ďalších 286 ľudí, takže celkový počet úmrtí je 43 094. Podľa ministerstva je v nemocniciach hospitalizovaných 13 818 pacientov s potvrdenou nákazou koronavírusom a v karanténe sa nachádza 176 394 ľudí. Zatiaľ sa z ochorenia vyliečilo 1 397 342 ľudí.

V Poľsku zaočkovali vakcínou proti koronavírusu zatiaľ 2 990 683 oby­vateľov, ukazujú údaje zverejnené na oficiálnej webovej stránke vlády gov.pl. Vláda spustila celoštátny program očkovania 27. decembra. Medzi prvými zaočkovanými boli pracovníci v zdravotníctve. V januári sa v Poľsku začalo očkovanie seniorov vo veku nad 80 rokov.

Od 12. februára sa v obmedzenej kapacite otvorili hotely, divadlá, kiná a plavárne. Reštaurácie môžu predávať zákazníkom jedlo len so sebou alebo im ho doručujú domov. Otvorené môžu byť aj nákupné centrá a niektoré ďalšie kultúrne inštitúcie. (pap, gov.pl, tasr)

12:31 Americká biotechnologická firma Moderna v stredu oznámila, že dávky svojej novej vakcíny zameranej proti juhoafrickému variantu koronavírusu zaslala na testovanie do amerického Národného zdravotníckeho inštitútu.

Juhoafrický variant patrí k nebezpečnejším zo súčasných mutácií, pretože sa vyhýba blokovaciemu pôsobeniu protilátok účinkujúcich proti staršiemu kmeňu vírusu. To znamená, že ľudia infikovaní klasickým variantom sú náchylnejší na reinfekciu. Výskum tiež ukázal, že šírenie tohto variantu čiastočne znížili ochranu poskytovanú súčasnou generáciou vakcín.

Zatiaľ čo počiatočné testovanie ukázalo, že pôvodná vakcína spoločnosti Moderna – mRNA-1273 – je účinná proti vznikajúcim variantom, spoločnosť uviedla, že vyvíja variantne špecifickú vakcínu ako súčasť viacerých zvažovaných stratégií.

Jednou z týchto stratégií by bolo využitie vakcíny špecifickej pre juhoafrický variant – označenej mRNA-1273.351 – ako tretej posilňujúcej dávky očkovania. Spoločnosť by tiež mohla vytvoriť nový produkt kombináciou tejto špecifickej vakcíny s klasickou vakcínou. Ďalšou možnosťou je preočkovanie treťou dávkou klasickej vakcíny s cieľom zvýšiť celkovú imunitu. Moderna tiež skúma možnosť použitia vakcíny mRNA-1273.351 alebo kombinovanej vakcíny ako primárnej dávky. (afp, tasr)

12:15 Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) eviduje k utorkovému dátumu celkovo osem prípadov nahlásených úmrtí, ktoré by mohli mať súvislosť s očkovaním proti covidu. Ľudia nahlásili možné nežiaduce účinky v 996 prípadoch, čo zodpovedá približne dvom promile očkovania. SÚKL zdôraznil, že medzi vakcínami a reakciami môže existovať len časová súvislosť bez akejkoľvek príčinnej súvislosti.

„Očkovanie proti covidu podstupuje veľké množstvo ľudí – vrátane osôb, ktoré trpia závažnými zdravotnými problémami či komorbiditami (teda väčším počtom chorôb naraz). V dôsledku toho sa môžu vyskytnúť aj nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky, ktorých dôsledkom môže byť úmrtie,“ pripomenul ústav. Prvý prípad úmrtia, ktoré mohlo súvisieť s očkovaním, zaznamenal ústav pred dvoma týždňami. Ústav informácie o týchto prípadoch posiela do európskej databázy nežiaducich účinkov.

V databáze sa zhromažďujú prípady zo všetkých krajín, v ktorých je vakcína registrovaná. Všetky prípady úmrtia, ktoré mohli súvisieť s podaním vakcíny, sa následne starostlivo hodnotia. Keby výbor Európskej agentúry pre lieky (EMA) dospel k záveru, že medzi očkovacou látkou a reakciou existuje príčinná súvislosť, môže napríklad zmeniť jej registráciu.

Podozrenia na ďalšie nežiaduce účinky vakcín proti covidu, ktoré zatiaľ SÚKL dostal, zodpovedajú očakávaným reakciám, ktoré boli opísané v klinických štúdiách. Najčastejšie, asi v polovici hlásení, ľudia oznamovali také reakcie ako horúčka, zimnica, únava, reakcia v mieste vpichu či bolesť v podpazuší. U niektorých ľudí sa objavili aj bolesť hlavy, mdloby, bolesť svalov, nevoľnosť a vyrážky. K utorkovému večeru malo v Česku ukončené očkovanie 221 924 ľudí, ďalších okolo 582-tisíc ľudí zatiaľ dostalo jednu dávku vakcíny. (sukl.cz, novinky.cz, tasr)

12:07 Grécko predĺži prísny lockdown v hlavnom meste Atény a jeho okolí, ktorý mal pôvodne platiť do konca februára. Dôvodom je rastúci počet prípadov koronavírusu. V stredu o tom informovala agentúra s odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Grécky minister zdravotníctva Vassilis Kikilias v stredu oznámil, že najťažšie bremeno v súčasnosti znáša širšia oblasť Atén, kde je na jednotkách intenzívnej starostlivosti obsadených až 90 percent lôžok. Príčina nárastu hospitalizovaných ale nie je známa. V stredu úrady hlásili 1913 nových prípadov ochorenia a 28 súvisiacich úmrtí. Zhruba polovica nových prípadov sa vyskytla v regióne Attika, v ktorom sa nachádzajú aj Atény. V hlavnom meste sú zatvorené školy i obchody s iným než nevyhnutným tovarom. V meste okrem toho platí aj nočný zákaz vychádzania. Od štvrtka bude prísny lockdown platiť aj v niektorých oblastiach na Peloponézskom polostrove.

S vyše 6-tisíc úmrtiami spojenými s covidom Grécko zatiaľ zvláda pandémiu lepšie ako väčšina Európy. Krajine sa podarilo predísť kolapsu zdravotníctva, ktoré sa navyše muselo ostatné roky vyrovnávať s následkami finančnej krízy. Jednotky intenzívnej starostlivosti v štátnych nemocniciach sú však momentálne obsadené na viac ako 80 percent. (reuters, tasr)

11:06 Slovensko rokuje spolu s ďalšími členskými štátmi Európskej únie o mechanizme k zapožičaniu vakcín proti covidu. Preklenúť sa tak má obdobie s veľmi nízkymi dodávkami. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti.

„Minulý týždeň som strávil aj v komunikácii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Kvôli vakcínam. Na základe toho spustila Komisia tzv. SOS mechanizmus k zapožičaniu vakcín na preklenutie obdobia s veľmi nízkymi dodávkami,“ uviedol Matovič. Tvrdí, že od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostal ponuku na prevoz pacientov do Nemecka. „Pomohlo tak za posledný rok už mnohým krajinám EÚ,“ podotkol predseda vlády.

Slovensko by mohlo získať vakcíny od Francúzska. Išlo by o 100-dávok. Rovnaký počet by mali dostať Česi. Denníku Pravda to potvrdili dva nezávislé zdroje. (Viac tu)

10:50 V Česku pribudlo za stredu 13 657 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Je to menej než v utorok, keď ich bolo 15 815, ale takmer o 3-tisíc viac než minulú stredu, vtedy ich zaznamenali 10 699. Podľa neúplných údajov zomrelo aj ďalších 67 ľudí, celkovo je obetí už 19 835.

Od 21. decembra v Česku nikdy neklesol počet úmrtí za deň pod 100. Aktuálne je s ochorením v ČR hospitalizovaných 6 967 ľudí, z nich 1432 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), čo je o desať menej než v predchádzajúci deň. V stredu urobili 48 016 antigénových testov a 36 842 PCR testov, z nich bolo pozitívnych 38,3 percenta. V krajine dosiaľ podali 600 429 dávok vakcín proti koronavírusu. (novinky.cz, tasr)

10:28 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 4 385 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením zomrelo 120 pacientov, informovala agentúra MTI s odvolaním sa na údaje operačného štábu. Počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie tak stúpol na 414 514 a obetí covidu na 14 672. Z ochorenia sa zotavilo 315 781.

Aktuálne je nakazených 84 061 osôb. V nemocniciach ošetrujú 4 836 covidových pacientov, z ktorých 411 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V povinnej domácej karanténe je 29 389 ľudí. Počet testov na prítomnosť koronavírusu dosiahol 3 577 770. (mti, tasr)

10:21 Za posledných 24 hodín Ukrajina zaznamenala 8 147 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je takmer o 40 percent viac než predchádzajúci deň (5 850 prípadov), oznámil vo štvrtok ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

Podľa ministra bolo za posledných 24 hodín hospitalizovaných 2 770 ľudí, 3 889 sa uzdravilo a 135 covidu podľahlo. Celkovo tak Ukrajina dosiahla od začiatku pandémie 1 325 841 prípadov tejto infekcie, 1 159 311 uzdravení a 25 596 úmrtí.

Núdzový stav a celoštátna karanténa zostávajú v platnosti do 30. apríla. Počnúc 24. februárom vstupuje do platnosti tzv. adaptívna karanténa, ktorá rozdeľuje regióny do zón v závislosti od úrovne epidemiologickej hrozby. Pre zhoršujúcu sa situáciu bola sprísnená karanténa v oblastiach Ivano-Frankivskej a Černovickej.

10:10 Pri kontrole mobilných odberových miest (MOM) udelili do utorka 23. februára pokuty vo výške 2 800 eur, z toho kontrolná skupina ministerstva zdravotníctva uložila pokuty vo výške 1400 eur. Uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Do utorka sa podľa jej slov vykonalo 31 kontrolných akcií. „Najčastejšie zistené nedostatky boli v nedostatočnom počte personálneho obsadenia, celkom deväť kontrolovaných antigénových MOM nespĺňalo päťčlenný personál prítomný počas kontroly,“ priblížila.

Rezort mal k strede 24. februára uzatvorené zmluvy o spolupráci na základe vyhlásených výziev na celkom 762 funkčných antigénových MOM po celom Slovensku. Kontroly plnenia zmlúv realizujú v súlade s povereniami ministra zdravotníctva zamestnanci vyšších územných celkov, regionálnych úradov verejného zdravotníctva a MZ SR a podľa schválenej metodiky. Dodala, že neohlásené kontroly na mieste sa začali 17. februára.

10:09 Prostredníctvom RT-PCR testov zachytili v stredu na Slovensku 2438 pozitívnych na covid, laboratóriá urobili 10 958 testov. Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa zvýšil o 84. Počet hospitalizovaných pacientov sa opäť znížil, v nemocniciach je o 63 ľudí menej. (Viac tu)

9:35 Košický samosprávny kraj (KSK) na základe poverenia ministerstva zdravotníctva otvorí v sobotu prvé veľkokapacitné krajské očkovacie centrum. Fungovať bude v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) na Ostrovského 1 v Košiciach. Informoval o tom vo štvrtok Úrad KSK.

„V rámci pilotného očkovania by sme mali dostať približne 5200 dávok vakcíny AstraZeneca, ktorou by sme mali zaočkovať učiteľov. Denne tak budeme vedieť zaočkovať 1300 ľudí, čo je viac, než sme pri príprave očkovacieho centra odhadovali. Očkovať preto budeme od soboty do utorka, teda štyri dni,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Očkovacie centrum bude otvorené od 8.00 do 12.00 h, po prestávke bude očkovanie pokračovať od 13.00 do 17.00 h. KSK zabezpečuje potrebné materiálno-technické vybavenie vrátane chladiacich boxov potrebných na uskladňovanie vakcín. Pred očkovaním nie je nevyhnutné, aby sa očkovanci dali otestovať.

9:21 Lídrom v očkovaní proti covidu v Latinskej Amerike je Čile, ktoré je v prepočte na počet obyvateľov v tomto smere podľa databázy Our World in Data 16. na svete. Za tri týždne hromadného očkovania aplikovali v Čile vakcínu viac ako trom miliónom ľudí, čo je zhruba 16 percent populácie tejto krajiny, uviedol denník El País. Čile je tak v očkovaní v prepočte na počet obyvateľov i pred všetkými európskymi krajinami s výnimkou Británie a blíži sa Spojeným štátom.

Podľa španielskeho denníka stojí za úspešnou očkovacou kampaňou hlavne rýchle a priame rokovania s radom rôznych laboratórií, vysoká úroveň tamojšieho zdravotníctva i schopnosti prezidenta Sebastiána Piñera, bývalého podnikateľa, ktorého volebné obdobie síce sprevádzali hromadné sociálne protesty, ale za zvládanie očkovacej kampane je chválený. Čile viedlo vlani aj regionálne tabuľky v testovaní na koronavírus v prepočte na obyvateľa.

Čilský prezident Sebastiána Piñera v rozhovore... Foto: SITA/AP
Piñera, Fernandez Čilský prezident Sebastiána Piñera v rozhovore so svojim argentínskym kolegom Albertom Fernandezom.

Čile zaznamenalo prvý prípad koronavírusu začiatkom minulého marca, už v máji poveril prezident Piňera tajomníka ministerstva zahraničia Rodriga Yaneza, aby sa venoval výhradne uzatváraniu kontraktov s laboratóriami vyvíjajúcimi vakcínu.

„V roku 2020 sme mali ešte neistý scenár, ale stavili sme na viacero laboratórií a snažili sa minimalizovať riziko. Volali sme im každý týždeň, aj takmer denne,“ uviedol Yañez. Výborná stávka bola podľa neho na čínsku firmu Sinovac, ktorej Čile prispelo finančne na klinické štúdie a s ktorou spolupracovala priamo Čilská katolícka univerzita.

Prvé dávky vakcíny síce dostalo Čile vlani koncom roka od americkej firmy Pfizer, išlo ale len o menšie množstvo. Takže na Štedrý deň začalo Chile očkovať ako prvé v Latinskej Amerike spolu s Mexikom a Kostarikou americko-nemeckou vakcínou Comirnaty (firiem Pfizer a BioNTech). Od decembra Čile podávalo vakcínu len zdravotníkom v prvej línii, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

S hromadným očkovaním začali v Čile 3. februára, a to podľa vekových skupín, v prvom týždni boli na každý deň pozvaní seniori vždy dvoch alebo troch ročníkov, potom len jedného ročníka. Tento týždeň začali očkovať aj starších učiteľov a chronicky chorých. Denne teraz v Čile očkujú nad 80-tisíc ľudí.

Čile má objednané vakcíny aj od firmy AstraZeneca a rokuje aj s čínskou spoločnosťou Cansino či o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. V 19-milionovom Čile sa potvrdilo od začiatku pandémie viac ako 808-tisíc prípadov nákazy, z toho asi 20 150 ľudí v súvislosti s covidom zomrelo. (elpais.com, ourworldindata­.org, čtk)

7:11 Vakcína proti koronavírus od konzorcia Pfizer/BioNTech má účinnosť 94 percent, pokiaľ ide o pokles symptomatických prípadov nákazy. Vyplýva to z recenzovanej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 1,2 miliónov obyvateľov Izraela.

Podľa štúdie, zverejnenej v stredu vo vedeckom časopise New England Journal of Medicine, skúmaná očkovacia látka navyše poskytuje ochranu nielen pred príznakmi covidu, avšak aj pred samotnou nákazou koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý túto pľúcnu chorobu spôsobuje.

Lekár naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky... Foto: TASR/AP
pfizer Lekár naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech vo vakcinačnom centre V New Yorku.

Výskum sa uskutočnil medzi 20. decembrom 2020 a 1. februárom 2021, teda v čase, keď sa v židovskom štáte vo veľkej miere šíril takzvaný britský variant koronavírusu, ktorý je považovaný za nákazlivejší, pripomína AFP.

Vedci porovnávali zdravotný stav zaočkovaných účastníkov štúdie s kontrolnou skupinou nezaočkovaných osôb. Následne zaznamenali ich zdravotný stav najprv 14 až 20 dní po prvej dávke očkovacej látky a potom ešte raz najmenej sedem dní po druhej dávke.

Jedna dávka vakcíny poskytla ochranu pred symptomatickým priebehom ochorenia 57-percentám účastníkov. Sedem dní po druhej dávke sa však toto číslo zvýšilo na 94 percent. Vedci zároveň zaznamenali u zaočkovaných osôb zníženie výskytu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 o až 92 percent.

Nedávno bola zverejnená iná, taktiež recenzovaná štúdia, podľa ktorej jedna dávka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech poskytla ochranu pred symptomatickým priebehom ochorenia až 85-tim percentám účastníkov. Tohto výskumu sa však zúčastnilo len 7 000 zdravotníkov Šebovej nemocnica pri Tel Avive, najväčšej kliniky v Izraeli.

6:47 V Nemecku testy v stredu preukázali nákazu koronavírusom u ďalších 11 869 ľudí, informoval Inštitút Roberta Kocha. To je o necelých 1 700 infikovaných viac ako pred týždňom.

Smrteľná bilancia sa za posledný deň zvýšila o 385 na celkových 69 125. Od začiatku pandémie sa v Nemecku nakazilo asi 2,4 milióna ľudí. Počet novo nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov sa v sedemdňovom úhrne zvýšil na 61,7 zo stredajších 59,3. Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku k dnešku je 0,98, rovnako ako v stredu. (rki, čtk)

6:26 Česká vláda na stredajšom večernom rokovaní nedosiahla dohodu o ďalšom sprísnení protiepidemických opatrení v krajine. Dohodla sa však na zákaze cestovania do viacerých krajín a na príspevkoch na plošné testovanie pre firmy a živnostníkov. O obmedzeniach chce ďalej diskutovať vo štvrtok od 18.00 SEČ. „Dnes už nič nerozhodneme, pokračovanie zajtra,“ uviedol pre iDNES.cz český minister vnútra Jan Hamáček. Konečné znenie navrhovaných opatrení chce vláda ešte konzultovať s opozíciou, dodal.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček na Twitteri oznámil, že štát bude firmám prispievať na testovanie zamestnancov. „Každý zamestnanec alebo živnostník získa príspevok na štyri rýchlotesty na mesiac,“ napísal.

České ministerstvo zdravotníctva zakázalo od 26. februára českým občanom a osobám žijúcim v ČR cestovať do krajín s vysokým rizikom výskytu brazílskeho či juhoafrického variantu koronavírusu. Zákaz bude platiť do 11. apríla a týka sa štátov Botswana, Brazília, Eswatini (Svazijsko), Južná Afrika, Keňa, Lesotho, Malawi, Mozambik, Tanzánia (vrátane ostrovov Zanzibar a Pemba), Zambia a Zimbabwe.

Hamáček potvrdil, že vláda požiada Poslaneckú snemovňu, aby zrušila uznesenie o konci núdzového stavu k 27. februáru a aby predĺžila jeho platnosť do konca marca.

Na tri týždne by sa podľa informácií televízie TV Nova mali kompletne zatvoriť všetky školy, služby, hotely a väčšina obchodov. Výnimku by mali len predajne s potravinami a liekmi. Ľudia by sa mohli pohybovať len v okruhu 20 kilometrov od svojho bydliska, výnimkou by bola cesta do práce a k lekárovi.

Medzi navrhovanými opatreniami je okrem iného povinnosť nosiť respirátory typu FFP2 – a to aj v práci či na ulici. Povinné má byť aj testovanie antigénovými testami vo firmách.

6:00 Najmä o zlepšení distribúcie covidových vakcín a vyriešenie sporných obmedzení na hraniciach budú vo štvrtok debatovať prezidenti a premiéri krajín Európskej únie. Počas prvého dňa dvojdňovej videokonferencie preberú tiež možnosti vydávania jednotných očkovacích certifikátov či lepšiu koordináciu zdravotnej politiky únie. (idnes.cz, tn.nova.cz, tasr)

Podľa navrhovaného textu spoločného vyhlásenia by pritom šéfovia štátov a vlád mali zdôrazniť, že je s ohľadom na situáciu potrebné zachovať prísne obmedzenia a zároveň urýchliť schvaľovanie a distribúciu vakcín.

Únia od začiatku roka zápasí s výpadkami dodávok niektorých výrobcov, na čo chce Európska komisia reagovať podporou ich vzájomnej spolupráce či uľahčením dodávok surovín pre výrobu vakcín. Očakáva sa, že politickí lídri tieto snahy podporia a vyzvú aj na zrýchlenie schvaľovacieho procesu. Časť krajín tiež volá po tom, aby sa z verejných peňazí financovalo navýšenie kapacity výroby vakcín.

Témou, ktorá krajiny rozdeľuje, sú prísne obmedzenia na niektorých hraniciach, ktorá zaviedlo napríklad Nemecko na hranici s Českom či rakúskym Tirolskom. Nemecko spolu s piatimi ďalšími štátmi tento týždeň dostalo od komisie list so žiadosťou o čiastočnú nápravu situácie. Lídri by v navrhovanom vyhlásení mali zdôrazniť, že štáty musia zachovať voľný pohyb tovaru a zaistiť plynulý prejazd kamiónov, ktoré v súčasnosti na ceste do Nemecka čakajú v dlhých kolónach.

Témou videosummitu budú aj jednotné očkovacie certifikáty, o ktorých využitie zatiaľ nemajú štáty jednotnú predstavu. Kým juhoeurópske krajiny by ich chceli využívať ako „vakcinačné pasy“ na turistické účely, štáty západnej Európy to považujú za predčasné a zdôrazňujú, že ich prípadné zavedenie nesmie diskriminovať neočkovaných ľudí. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus